Wymiana licznika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Rybka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 381
Rejestracja: czw sie 16, 2012 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#16 Post autor: ekmir » ndz gru 16, 2012 20:47

samson pisze:Filtr??? Tam sa zwykle zarowki wiec o jakiej barwie piszesz?
W tym liczniku, który aktualnie posiadam owszem były żarówki - barwa "bursztynowa" i jest tam filtr taki pomarańczowo-żółty w takim kolorze są wykonane cyferki i znaczniki i niestety po włożeniu diod białych SMD podświetlenie jest w kolorze kremowym.
Natomiast w wyświetlaczu TID do radia CCRT700 jest filtr - żółta plexia. Jak tam były żarówki to barwa była "bursztynowa"
Z TIDem to raczej nie ma problemu trzeba tylko tą plexie zamienić na białą (przezroczystą lub mleczną).
Gorzej jest z licznikiem. Stad moje pytanie czy te liczniki z obrotomierzem x1000 maja filtr? i czy można taki licznik bez problemu i zmiany parametrów zamienić z tym, który posiadam?

Szczegóły tej sytuacji (z odnośnikami do zdjęć) przedstawiłem w http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12555

[ Dodano: Sob Gru 22, 2012 19:11 ]
A gdzie się znajduje zapis przejechanych kilometrów?

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 3960
Rejestracja: ndz wrz 23, 2012 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira OPC + BRC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#17 Post autor: Sebu$ » sob sty 12, 2013 18:36

samson pisze:Ja u siebie wymienialem caly licznik i nie ma problemow tylko przebieg musisz skorygowac(jesli chcesz) Jezeli wymieniasz same tarcze to uwazaj na to ze jest dwoch producentow licznikow VDO i TRW i troche sie roznia.


nie wiem czy dobrze rozumiem, ale przebieg samochodu jest zapisany w liczniku i po wymianie całego licznika nie będę miał danych kilometrowych, które były w pierwotnym liczniku ?
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3427
Rejestracja: śr gru 24, 2008 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#18 Post autor: Maciek » sob sty 12, 2013 20:26

Sebu$, dlatego będziesz skorzystać z usług "naprawa/korekta licznika" i dopasować nowy przebieg :)

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 3960
Rejestracja: ndz wrz 23, 2012 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira OPC + BRC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#19 Post autor: Sebu$ » ndz sty 13, 2013 14:23

hmmmmm :evil2: .... no dobra, przekonałes mnie :lol:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 381
Rejestracja: czw sie 16, 2012 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#20 Post autor: ekmir » ndz sty 13, 2013 16:35

Nigdy nic nie wiadomo ale możesz mieć przypadkiem lepsze dane ;)

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 3960
Rejestracja: ndz wrz 23, 2012 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira OPC + BRC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#21 Post autor: Sebu$ » wt sty 15, 2013 21:57

ekmir pisze:Nigdy nic nie wiadomo ale możesz mieć przypadkiem lepsze dane ;)
wiem, wiem ... ale wolę gorzką prawdę niż słodkie kłamstwo ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

s1bart1
Posty: 1
Rejestracja: pt sty 25, 2013 18:03
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Model:

#22 Post autor: s1bart1 » pt sty 25, 2013 18:09

Witam, w związku że jestem nowy i nie mogę założyć swojego tematu postanowiłem napisać o moim problemie w tym temacie

Przede wszystkim witam wszystkich


mam taki problem z zfairką, autko dopiero co zakupione ,nie działało podświetlanie wyświetlacza kilometrów ,po wymianie żaróweczki wszytko ładnie zaczeło się wyświetlać po za jednym ,stan licznika to 000000 oraz dzienny 0,0.Świeciła się również inspekcja którą skasowałem.Prędkościomierz oraz inne przyrządy z licznika działają idealnie ,licznik na 99% nie był cofany ,autko przyjechało z Francji bez polskich pośredników.Gdzie mogę szukać przyczyny takich wskazań przebiegu ? Szukać speca od naprawy liczników czy lepiej kupić nowy licznik ?

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 381
Rejestracja: czw sie 16, 2012 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#23 Post autor: ekmir » pn lut 04, 2013 14:44

Przy wymianie licznika spowodowanej chęcią uzyskania białego podświetlenia pojawił się problem braku sygnalizacji kontroli trakcji TC w tym zamontowanym (bez filtrów) z obrotomierzem x1000.

Licznik, który był oryginalnie w aucie miał obrotomierz x100 i tarcze pokryte filtrem. Po załączeniu zapłonu albo jak auto wpadało w poslizg zapalała się kontrolka/sygnalizacja kontroli trakcji TC. Ten który podmieniłem z uwagi na podświetlenie niestety tej sygnalizacji nie ma.

Co może być przyczyna takiej sytuacji (uszkodzona zarówka/dioda czy też może jej brak)?
W jaki sposób realizowana jest ta sygnalizacja?

Komar84r
Posty: 1
Rejestracja: pt lut 15, 2013 00:40
Lokalizacja: Wrocław
Model:

#24 Post autor: Komar84r » pt lut 15, 2013 00:45

ekmir pisze:Przy wymianie licznika spowodowanej chęcią uzyskania białego podświetlenia pojawił się problem braku sygnalizacji kontroli trakcji TC w tym zamontowanym (bez filtrów) z obrotomierzem x1000.

Licznik, który był oryginalnie w aucie miał obrotomierz x100 i tarcze pokryte filtrem. Po załączeniu zapłonu albo jak auto wpadało w poslizg zapalała się kontrolka/sygnalizacja kontroli trakcji TC. Ten który podmieniłem z uwagi na podświetlenie niestety tej sygnalizacji nie ma.

Co może być przyczyna takiej sytuacji (uszkodzona zarówka/dioda czy też może jej brak)?
W jaki sposób realizowana jest ta sygnalizacja?

Witam, z ciekawości dopytam czy udało się rozwiązać temat ? jestem na świeżo z tym tematem i z chęcią się dowiem co udało się ustalić

Awatar użytkownika
ekmir
Mieszkaniec
Posty: 381
Rejestracja: czw sie 16, 2012 22:24
Lokalizacja: lubuskie
Model:

#25 Post autor: ekmir » pn lut 18, 2013 11:06

Troszke mało miałem czasu i jeszcze nie rozwiązałem tej kewstii (kontrolki TC). Nie znalazłem też niestety żadnych informacji w tym zakresie.
Będę jeszcze nad tym pracował :)

darek926
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 16, 2013 10:05
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#26 Post autor: darek926 » czw lis 14, 2013 18:46

Witam , panowie mam taki dylemat , potrzebuję wymienić licznik w mojej ZA 1.8 benz+lpg 2003r . Mam w swoich zegarach obrotomierz ze skalą co 10 x 100 obr. Czy nie będzie żadnego problemu jak zamienię go na obrotomierz ze skalą co 1 x 1000. Obydwa są do 7000 obr. Z góry dzięki . Pozdrawiam darek926

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2634
Rejestracja: sob lut 11, 2012 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#27 Post autor: Rybka » czw lis 14, 2013 20:05

Powinno śmigać, tylko przebieg będziesz miał ten z licznika nr 2.
Ale to łatwo skorygować.

Elektronik
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: pn lis 23, 2009 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#28 Post autor: Elektronik » czw lis 14, 2013 20:56

darek926, jak wymienisz licznik to zadzwoń do mnie, ustawię ci aktualny przebieg :piwo:

tel masz na PW

darek926
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 16, 2013 10:05
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#29 Post autor: darek926 » pt lis 15, 2013 10:36

Ok, dzięki Elektronik , dam znać jak wymienię , ale czy na pewno nie będzie problemów z zamianą obrotomierza z 10 x 100 na 1 x 1000 obrotów . Bo jak już kupię to odwrotu nie będzie .

darek926
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: wt lip 16, 2013 10:05
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#30 Post autor: darek926 » ndz lis 17, 2013 14:11

Panowie , chciałbym ponowić temat licznika. Tylko 2 kolegów mi odpowiedziało . Potrzebuję mieć więcej pewności zanim kupię nowy licznik , żeby nie wywalić pieniędzy w błoto . Czy mój licznik z obrotomierzem 10 x 100 da się zamienić na 1 X 1000 . Obydwa są do 7000 obrotów. Czy nie będzie żadnych problemów z zamianą . Proszę o pomoc , sprawa bardzo pilna. Z góry dzięki i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”