EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Rybka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#16 Post autor: Dziadek13 » czw mar 24, 2016 16:55

Nie odłączam wtyczki od egr on sobie pracuje a oszukuje teraz tylko klapki i jest ok.
Co do kondensatorka to jego właściwości zimą się zmienią i będzie problem na razie jest ok.
Teraz po wyłączeniu znowu klapek w ten sposób do testów jest wsio ok opór 1 kohm/5W taki miałem.
Przy pompie tylko odłączamy przewód zasilający podciśnienie do EZ egr i klapki.
Obrazek

Co do tego co leprze przekaźnik czy elektryka mnie wychodzi że przekaźnik bo z tego co czytam to elektryczny jest nie stabilny w zimne dni,szykują się poprawy tego elektrycznego co do stabilności jak coś puszczą to przekleje.

Napisz jak widzisz te układy do elektrycznego egr bo im pracują te na przekaźniku.
Ostatnio zmieniony czw mar 24, 2016 17:06 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#17 Post autor: Janus » pt mar 25, 2016 00:00

Dziadek,

Pytałem o odłączanie elektrozaworu EGR dlatego, że w tej chwili masz równolegle dwie cewki wpięte ze sobą (elektrozawór i przekaźnik). Mogą na siebie różnie wpływać przy różnych częstotliwościach i rodzajach zastosowanego przekaźnika.

Co do elektrycznego EGR. Nigdy go nie rozkminiałem jak jest wykonany. Ale z tego co tu załączasz, to wygląda na to, że działa jak zwykły regulator biegu jałowego (zawór obejściowy przepustnicy jak w Oplach 2.0 starych). Tyle że ten EGR ma jeszcze jakieś styki kontroli położenia jakby... Ja tak od dawna myślałem, że jedna para styków zadaje położenie, a druga zwraca sygnał kontrolny położenia. Nie myślałem jednak, że można to zrobić na zasadzie ON/OFF. A tutaj wynika, że pewnie przy określonym PWM i położeniu zaworu EGR, załącza się tam jakiś zestyk oraz wartości na przepływomierzu spadają o jakieś tam volty...
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#18 Post autor: Dziadek13 » pt mar 25, 2016 12:26

Myśle jak by była przerwa na cewce to by waliło błędem ale jak jest cewka ok to on nie widzi różnicy przy połączeniu równolegle cewek z resztą i tak jest tam na lutach 8 ohm.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#19 Post autor: Dziadek13 » ndz mar 27, 2016 21:32

Troche spolszczyłem schemat do elektrycznego egr.

Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#20 Post autor: Janus » ndz mar 27, 2016 22:40

Dziadek13 pisze:Troche spolszczyłem schemat do elektrycznego egr.
O jakiej próżni oni piszą?? Jestem na 90% przekonany, że na te króćce nachodzą przewody z płynem chłodniczym (podgrzewanie) a nie próżnia
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#21 Post autor: Dziadek13 » pn mar 28, 2016 20:33

Tak tłumacz wyczaił mówił że tego słowa nie można inaczej powiedzieć troche słabo z technicznym u niego.
Też sprawdzałem w mercedesie i też chłodziwo tam leci.Gość musi iść do szkoły na ruski techniczny.
Ale z fotki wynika że tam po otwarciu wystąpi jakieś ciśnienie np wody i stąd próżniowy styk.
Ostatnio zmieniony pn mar 28, 2016 20:38 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#22 Post autor: Dziadek13 » ndz kwie 10, 2016 21:22

Najnowszy poprawiony emulator do pneumatycznych egr poprawki dotyczyły temperatury.

Obrazek

To poprawiony z tłumaczenia emulator do elektrycznych egr.

Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#23 Post autor: Janus » ndz kwie 10, 2016 22:37

Dziadek,

Jedna rzecz mnie zastanawia - te schematy przy elektrycznym EGR nic nie piszą o przepływomierzu... Czy to znaczy że kwestię sprawdzania działania załatwia ten styk w EGR??
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#24 Post autor: Dziadek13 » pn kwie 11, 2016 16:45

Ten schemat był chwycony w locie później tylko rejestracja i tylko klubowicze z tego co czytałem to ten na przekaźniku działa elegancko a z tranzystorem są małe problemy z temperaturą i odchyłką parametrów ale testują, nic nie piszą o tym czy ten styk w egr a po założeniu przekaźnika styk przekaźnika załatwia sprawę ale że jak im działa to myśle że tak.

Robią jeszcze tz power diode.

Obrazek

POWER DIODA.
Żeby przepływka dawała swoje 100% sygnału to wystarczy zmostkować pin 4 z 5 na wtycce którą wpinamy w przepływkę tam sie daje diode 1n4148. ECU w tedy myśli ze przepływa max. Czyli nawet na biegu jałowym będzie ECU dostawał sygnał ze ciągnie np 760kg/h powietrza. Teoretycznie będzie i tak wiedział ze tak nie jest ale w czasie przyspieszania tego nie odróżni i teoretycznie powinien dawać max dawkę paliwa do silnika jak sie jedzie.

Lub elektryczne wyeliminowanie przepływomierza.

Obrazek

Lub takie wyłączenie przepływomierza.

Obrazek

Bez przepływki ECU widzi 0 g/sec. oraz 215°C jako temp dolotu ECU nie dostanie sygnału od przepływki to już dla niego przepływki nie ma ale widzi dalej temp. dolotu.
Ostatnio zmieniony pn kwie 11, 2016 19:12 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 4 razy.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#25 Post autor: Janus » sob gru 10, 2016 21:41

Dziadek13 pisze:Troche spolszczyłem schemat do elektrycznego egr.

Obrazek
Dziadek, wykonałem ten emulator z przekaźnikiem dla EGR-a elektrycznego. Niestety ten układ nie działa jak trzeba. Wydaje mi się, że znika błąd związany z kontrolą położenia grzybka zaworu EGR. Pojawia się natomiast błąd zbyt niskiego przepływu (spalin z EGR-a który jest odłaczony i zamknięty). Myślę, że ten błąd wywala przepływomierz który nie widzi zmian przepływu powietrza.
Może pomoże kombinacja z diodą włączoną pod przepływomierz jak w wersji z przepływomierzem podciśnieniowym. Jutro pokombinuję, bo jak nic nie wymyślę to czeka mnie wymiana EGR-a a nie chciałbym już inwestować w ten silnik :(
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#26 Post autor: Dziadek13 » ndz gru 11, 2016 14:02

Spróbuj obniżyć sygnał do ecu diodą.Czekam na syna on ma elektroniczny egr jak pozwoli to też się pobawie i z testuje.
Tu leży finalna wersja elektronicznego off egr.
http://www48.zippyshare.com/v/zhTOKp1P/file.html
Ostatnio zmieniony ndz gru 11, 2016 14:06 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#27 Post autor: Janus » ndz gru 11, 2016 14:13

Dziadek13 pisze:Spróbuj obniżyć sygnał do ecu diodą.Czekam na syna on ma elektroniczny egr jak pozwoli to też się pobawie i z testuje.
Tu leży finalna wersja elektronicznego off egr.
http://www48.zippyshare.com/v/zhTOKp1P/file.html
Tak zrobię. Pliku pobrać nie mogę, bo nie mam konta na ziipyshare, a zakładać nie mam zamiaru.
Mały update do efektów pracy emulatora na przekaźniku (dotyczy EGR-a elektronicznego Wahler). Po zastosowaniu emulatora błąd pozostaje - ale nie jest to już błąd "P0400 (7) Obwód recyrkulacji spalin - niskie napięcie". Z tamtym błędem nie dało się jechać (przy zapalonej kontrolce wyłączenie doładowania i kangurki...).
Obecnie jedyny błąd to "P0400 (5) Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego". Z tym da się jechać równo. Dynamika jest mniejsza, auto wkręca się do maks 2700 obr/min - potem w ogóle nie idzie jak pali się kontrolka. Ale po zmianie biegu na niższy rozpędza się dalej. Szału nie ma, ale da się jeździć. Więc jest to najprostsze i najtańsze awaryjne remedium na problemy z EGR-em!

PS testowałem na odcinku 40km w warunkach miejskich i pozamiejskich. Częsty start/stop (światła), rozpędziłem auto na 4-biegu bez problemu do 90km/h. Na 5-biegu oczywiście pójdzie jeszcze więcej.
Ostatnio zmieniony ndz gru 11, 2016 14:14 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1650
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#28 Post autor: Dziadek13 » ndz gru 11, 2016 15:28

Janus pisze:
Dziadek13 pisze:Spróbuj obniżyć sygnał do ecu diodą.Czekam na syna on ma elektroniczny egr jak pozwoli to też się pobawie i z testuje.
Tu leży finalna wersja elektronicznego off egr.
http://www48.zippyshare.com/v/zhTOKp1P/file.html
Pliku pobrać nie mogę, bo nie mam konta na ziipyshare.
Tam nie trzeba konta żeby pobrać klikasz w download now i pobierasz, ja też nie mam tam konta.

Sprawdziłem

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz gru 11, 2016 18:08 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#29 Post autor: Janus » ndz gru 11, 2016 16:01

Dziadek13 pisze: (...) Tam nie trzeba konta żeby pobrać klikasz w download now i pobierasz, ja też nie mam tam konta.
U mnie tylko jakieś "śmieci" się otwierają, a okna pobierania/zapisu pliku jak nie ma tak nie ma... sorry za OT
Janusz

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#30 Post autor: Janus » śr gru 14, 2016 10:40

Mały update. Żona jeździ Zafirą. Auto kręci się do 2,7tys/obr. Szału nie ma ale jeździ...
W weekend spróbuję rozbudować emulator o dodatkowy przekaźnik lub od razu dwa i dołoźyć diodę(y) na kabel sygnałowy przepływomierza. Może uda mi się wtedy całkowicie wyeliminować P0400 (5) - wykryto niewłaściwą (za małą) recyrkulację spalin
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”