headlight tail light

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Rybka

Wiadomość
Autor
tazik

headlight tail light

#1 Post autor: tazik » 31 sie 2009, 20:46

Witam, czy ktoś spotkał sie z komunikatem Headlight tail light na wyswietlaczu komputera pokladowego, a co za tym idzie sygnalizacją check.


Pozdrawiam,

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#2 Post autor: kicaj » 31 sie 2009, 20:50

sprawdz swiatla mijania z tylu
ew pozycyjne...
5 sek doslownie w sieci i mozna znalezc tlumaczenie...

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: 10 sie 2009, 12:06
Lokalizacja: Strzelin
Model:

#3 Post autor: Ramirez » 31 sie 2009, 20:57

mi świecił check jak miałem spaloną żarówkę stopu ;)

tazik

odp

#4 Post autor: tazik » 01 wrz 2009, 09:05

No właśnie. Problem w tym, że u mnie wszystko świeci jak trzeba. A check się pojawia. :|

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#5 Post autor: kicaj » 01 wrz 2009, 09:48

no to albo zle sprawedziles (moze jakies zarowki sa dwuwloknowe) albo gdzies nie ma dobrej masy... sprobuj zarowki powyciagac i powkladac... przy okazji mozesz kazda ogladnac ;)

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Posty: 194
Rejestracja: 28 mar 2009, 08:46
Lokalizacja: Pabianice
Model:

#6 Post autor: jendrek » 01 wrz 2009, 14:37

A w dodatkowym świetle stopu wszystkie diody się palą

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: 10 sie 2009, 12:06
Lokalizacja: Strzelin
Model:

#7 Post autor: Ramirez » 01 wrz 2009, 15:18

Nie jestem pewny. Ale chyba check oznacza wszytkie drobne awarje, to może jakiś czujnik ci nie łączy.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#8 Post autor: Anony Mous » 01 wrz 2009, 15:39

A sprawdzales swiatla pozycyjne z przodu??

tazik

cd

#9 Post autor: tazik » 01 wrz 2009, 16:15

Dzięki za odpowiedzi nie mniej pogrzebałem troche w sieci itd. i nic.

1) Żarówki przłożone na nowe.
2) W przypadku awarii świateł stopu pojawia się inny komunikat.
3) Światła pozycyjne z przodu nie są testowane na okoliczność przepalenia się żarówek.

Może jakieś osłabione połączenie nastąpiło. Jakie powinno być napięcie na takim świetle pozycyjnym z tyłu?

Pozdrawiam,

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2526
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#10 Post autor: Harry200 » 13 wrz 2009, 20:36

Witam,u mnie też raz wystąpił taki komunikat sprawdziłem tylne pozycyjne i mijania,było ok ale i błąd narazie nie powrocił..pozdrawiam..

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

headlight tail light

#11 Post autor: Umcyk » 30 cze 2018, 06:48

witam
ktoś rozwiązał ten problem??
u mnie również pojawia się ww komunikat + dodatkowo BRAKE LIGHT (światła stopu) - sprawdziłem oświetlenie auta i jest OK.
jest możliwość wyłączenia tego komunikatu np. OP_COMem

evillysy
Przeglądacz
Posty: 81
Rejestracja: 19 lip 2017, 19:47
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki/Łódź
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

headlight tail light

#12 Post autor: evillysy » 30 cze 2018, 07:31

U mnie po komunikacie o żarówkach i ich sprawdzeniu-wszystkie świeciły ale były stare- wymieniłem na nowe i komunikat już nie powrócił

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 4144
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira OPC + BRC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

headlight tail light

#13 Post autor: Sebu$ » 30 cze 2018, 10:48

miałem podobnie
wystarczyło żarówki wyjąć i delikatnie styki przetrzeć drobnym papierem ściernym
problem się skończył
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1679
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

headlight tail light

#14 Post autor: Dziadek13 » 30 cze 2018, 17:22

Umcyk pisze:
30 cze 2018, 06:48
u mnie również pojawia się ww komunikat + dodatkowo BRAKE LIGHT (światła stopu) - sprawdziłem oświetlenie auta i jest OK.
Ten błąd to błąd włącznika świateł hamowania - czyli gdy wyświetlił się komunikat Trzeba wcisnąć hamulec aby ecu stwierdziło prawidłowe działanie włącznika hamulca a co za tym idzie zapalenie się świateł stop.
Po wciśnięciu prawidłowym hamulca po komunikacie błędu nie będzie. Ten system działa poprzez pomiar rezystancji żarówek.Może świecić ale będzie większa oporność i jest problem widocznie kupiłeś żarówki o większej oporności,produkcja masowa nie daj boże Chińska.
Brake light check - świeci się dopóki nie naciśniemy pedału hamulca, po teście świateł komunikat znika, bądź utrzymuje się jeżeli bezpiecznik bądź żarówki są uszkodzone.
Brake light - światła hamowania.
Brake light fuse - bezpiecznik świateł hamowania.

Według instrukcji to jest komunikat od niesprawnego wyłącznika świateł stop.
Do sprawdzenia na początek stycznik hamulca przy pedałach raczej nad nim.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2018, 17:27 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

headlight tail light

#15 Post autor: Umcyk » 02 lip 2018, 07:07

mniej wiecej wiem co znaczaja te kominikaty... pojawiaja sie u mnie co jakis czas, sporadycznie - mimo ze zarowki wszystkie swieca...
rozumiem tez na jakiej zasadzie dziala diagnostyka - pomiar rezystancji...

pytanie jest czy mozna ta funkcjionalnosc wylaczyc - w moim przypadku bardziej to irytuje a nie pomaga...
Ostatnio zmieniony 02 lip 2018, 07:08 przez Umcyk, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”