headlight tail light

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Rybka

Wiadomość
Autor
tazik

headlight tail light

#1 Post autor: tazik » pn sie 31, 2009 20:46

Witam, czy ktoś spotkał sie z komunikatem Headlight tail light na wyswietlaczu komputera pokladowego, a co za tym idzie sygnalizacją check.


Pozdrawiam,

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#2 Post autor: kicaj » pn sie 31, 2009 20:50

sprawdz swiatla mijania z tylu
ew pozycyjne...
5 sek doslownie w sieci i mozna znalezc tlumaczenie...

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: pn sie 10, 2009 12:06
Lokalizacja: Strzelin
Model:

#3 Post autor: Ramirez » pn sie 31, 2009 20:57

mi świecił check jak miałem spaloną żarówkę stopu ;)

tazik

odp

#4 Post autor: tazik » wt wrz 01, 2009 09:05

No właśnie. Problem w tym, że u mnie wszystko świeci jak trzeba. A check się pojawia. :|

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1812
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#5 Post autor: kicaj » wt wrz 01, 2009 09:48

no to albo zle sprawedziles (moze jakies zarowki sa dwuwloknowe) albo gdzies nie ma dobrej masy... sprobuj zarowki powyciagac i powkladac... przy okazji mozesz kazda ogladnac ;)

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Posty: 194
Rejestracja: sob mar 28, 2009 08:46
Lokalizacja: Pabianice
Model:

#6 Post autor: jendrek » wt wrz 01, 2009 14:37

A w dodatkowym świetle stopu wszystkie diody się palą

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Posty: 362
Rejestracja: pn sie 10, 2009 12:06
Lokalizacja: Strzelin
Model:

#7 Post autor: Ramirez » wt wrz 01, 2009 15:18

Nie jestem pewny. Ale chyba check oznacza wszytkie drobne awarje, to może jakiś czujnik ci nie łączy.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:46
Model:
Kontakt:

#8 Post autor: Anony Mous » wt wrz 01, 2009 15:39

A sprawdzales swiatla pozycyjne z przodu??

tazik

cd

#9 Post autor: tazik » wt wrz 01, 2009 16:15

Dzięki za odpowiedzi nie mniej pogrzebałem troche w sieci itd. i nic.

1) Żarówki przłożone na nowe.
2) W przypadku awarii świateł stopu pojawia się inny komunikat.
3) Światła pozycyjne z przodu nie są testowane na okoliczność przepalenia się żarówek.

Może jakieś osłabione połączenie nastąpiło. Jakie powinno być napięcie na takim świetle pozycyjnym z tyłu?

Pozdrawiam,

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2525
Rejestracja: czw sty 15, 2009 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#10 Post autor: Harry200 » ndz wrz 13, 2009 20:36

Witam,u mnie też raz wystąpił taki komunikat sprawdziłem tylne pozycyjne i mijania,było ok ale i błąd narazie nie powrocił..pozdrawiam..

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: ndz gru 24, 2017 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

headlight tail light

#11 Post autor: Umcyk » sob cze 30, 2018 06:48

witam
ktoś rozwiązał ten problem??
u mnie również pojawia się ww komunikat + dodatkowo BRAKE LIGHT (światła stopu) - sprawdziłem oświetlenie auta i jest OK.
jest możliwość wyłączenia tego komunikatu np. OP_COMem

evillysy
Przeglądacz
Posty: 81
Rejestracja: śr lip 19, 2017 19:47
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki/Łódź
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

headlight tail light

#12 Post autor: evillysy » sob cze 30, 2018 07:31

U mnie po komunikacie o żarówkach i ich sprawdzeniu-wszystkie świeciły ale były stare- wymieniłem na nowe i komunikat już nie powrócił

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 3960
Rejestracja: ndz wrz 23, 2012 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira OPC + BRC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

headlight tail light

#13 Post autor: Sebu$ » sob cze 30, 2018 10:48

miałem podobnie
wystarczyło żarówki wyjąć i delikatnie styki przetrzeć drobnym papierem ściernym
problem się skończył
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1651
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

headlight tail light

#14 Post autor: Dziadek13 » sob cze 30, 2018 17:22

Umcyk pisze:
sob cze 30, 2018 06:48
u mnie również pojawia się ww komunikat + dodatkowo BRAKE LIGHT (światła stopu) - sprawdziłem oświetlenie auta i jest OK.
Ten błąd to błąd włącznika świateł hamowania - czyli gdy wyświetlił się komunikat Trzeba wcisnąć hamulec aby ecu stwierdziło prawidłowe działanie włącznika hamulca a co za tym idzie zapalenie się świateł stop.
Po wciśnięciu prawidłowym hamulca po komunikacie błędu nie będzie. Ten system działa poprzez pomiar rezystancji żarówek.Może świecić ale będzie większa oporność i jest problem widocznie kupiłeś żarówki o większej oporności,produkcja masowa nie daj boże Chińska.
Brake light check - świeci się dopóki nie naciśniemy pedału hamulca, po teście świateł komunikat znika, bądź utrzymuje się jeżeli bezpiecznik bądź żarówki są uszkodzone.
Brake light - światła hamowania.
Brake light fuse - bezpiecznik świateł hamowania.

Według instrukcji to jest komunikat od niesprawnego wyłącznika świateł stop.
Do sprawdzenia na początek stycznik hamulca przy pedałach raczej nad nim.
Ostatnio zmieniony sob cze 30, 2018 17:27 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: ndz gru 24, 2017 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

headlight tail light

#15 Post autor: Umcyk » pn lip 02, 2018 07:07

mniej wiecej wiem co znaczaja te kominikaty... pojawiaja sie u mnie co jakis czas, sporadycznie - mimo ze zarowki wszystkie swieca...
rozumiem tez na jakiej zasadzie dziala diagnostyka - pomiar rezystancji...

pytanie jest czy mozna ta funkcjionalnosc wylaczyc - w moim przypadku bardziej to irytuje a nie pomaga...
Ostatnio zmieniony pn lip 02, 2018 07:08 przez Umcyk, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”