KOMPUTER POKŁADOWY

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Rybka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3459
Rejestracja: wt paź 30, 2012 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#436 Post autor: GOTI » ndz sty 25, 2015 19:40

mfef pisze:Mam MIDa czyli wiązka powinna być pociągnięta.
nie koniecznie :)

Poszukaj z prawej strony kolumny kierowniczej, a jak nie znajdziesz to niestety, ale jeżeli zależy ci na komputerze to będziesz musiał samemu zrobić sobie instalacje ;)
Obrazek

twoch
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 23:37
Lokalizacja: Opole i okolice
Model:

#437 Post autor: twoch » pn sty 26, 2015 17:09

mfef pisze:twoch w którym miejscu dokładnie znalazłeś tą kostke do kompa ? Bo ja dziś rozgrzebałem i nic nie znalazłem. W zeszłym tygodniu podłączyłem tempomat
kostka była ładnie zamaskowana, ale tej do kompa już nie znalazłem.
Mam MIDa czyli wiązka powinna być pociągnięta.
Wiązka była umocowana taśmą do wiązki prawej manetki, w bardzo widoczny sposób.

leszeksz2
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: wt sty 28, 2014 10:48
Imię: Leszek
Lokalizacja: Bielsk Podl.
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

Wyświetlacz TID i 2x16

#438 Post autor: leszeksz2 » pt lut 13, 2015 15:40

Witam.
Chcę zamontować komputer do swojego auta (spalanie, droga itp.)
Mój wyświetlacz to TID. Nie chcę zmieniać na MID. Posiadam komputer taki niefabryczny "uniwersalny" z wyświetlaczem 2x16. I mam pytanie:
Czy da się wmontować taki wyświetlacz http://sklep.avt.pl/lcd-2x16-lcd-ac-160 ... kline.html w miejsce pod wyświetlaczem głównym TID-a (zaznaczone strzałką na zdjęciu) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ce ... 28a4e.html
Wiem że najlepiej by było wymontować TID-a i sprawdzić pasowanie, ale jest dużo rozkręcania deski rozdzielczej.

P.S. Czy TID do Zafiry A różni się od TID-a stosowanego w Vectra B?
Ostatnio zmieniony pt lut 13, 2015 15:43 przez leszeksz2, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Organ18
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: ndz mar 08, 2015 14:56
Lokalizacja: Zabrze
Model:

:(

#439 Post autor: Organ18 » pn mar 09, 2015 20:40

Cześć wam napotkałem mały problem kupiłem niecały dzień temu zafirkę 2001/2002 i wszystkie kompunikaty np. średnie spalanie itd. są po niemiecku powiedzcie mi jak mogę wejść w menu żeby przeglądnąć jakie są języki oczywiście najbardziej polski mnie interesuje .

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2634
Rejestracja: sob lut 11, 2012 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

Re: :(

#440 Post autor: Rybka » pn mar 09, 2015 20:45

Organ18 pisze:Cześć wam napotkałem mały problem kupiłem niecały dzień temu zafirkę 2001/2002 i wszystkie kompunikaty np. średnie spalanie itd. są po niemiecku powiedzcie mi jak mogę wejść w menu żeby przeglądnąć jakie są języki oczywiście najbardziej polski mnie interesuje .
Poczytaj www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=49

Awatar użytkownika
Organ18
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: ndz mar 08, 2015 14:56
Lokalizacja: Zabrze
Model:

#441 Post autor: Organ18 » śr mar 11, 2015 05:24

Rybka to czytałem ale w żaden sposób mi to nie pomogło ;) WCZORAJ zatankowałem to ciekawe jakie będę odczyty ;)

pawel67ar
Posty: 1
Rejestracja: śr mar 06, 2013 10:29
Lokalizacja: Ostrowiec
Model:

#442 Post autor: pawel67ar » czw kwie 23, 2015 13:56

Witam

Posiadam zafirke z 2001r. 1.8 benzyna i mam problem z wyswietlaczem.
Pokazuje datę, godzinę i temperaturę, a nie pokazuje spalanie,ilosci paliwa i żadnych błędów - typu brak oleju, uszkodzona żarówka. Moze ktos mial już taki problem i podpowie jak to rozwiazać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3459
Rejestracja: wt paź 30, 2012 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#443 Post autor: GOTI » czw kwie 23, 2015 18:47

pawel67ar pisze:Posiadam zafirke z 2001r. 1.8 benzyna i mam problem z wyswietlaczem.
Pokazuje datę, godzinę i temperaturę, a nie pokazuje spalanie,ilosci paliwa i żadnych błędów - typu brak oleju, uszkodzona żarówka. Moze ktos mial już taki problem i podpowie jak to rozwiazać.
Jeżeli nie masz manetki ze sterowaniem to najwyraźniej nie posiadasz komputera pokładowego ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5911
Rejestracja: wt lip 18, 2017 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Francja 95
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#444 Post autor: SD72 » czw kwie 23, 2015 18:52

GOTI pisze:
pawel67ar pisze:Posiadam zafirke z 2001r. 1.8 benzyna i mam problem z wyswietlaczem.
Pokazuje datę, godzinę i temperaturę, a nie pokazuje spalanie,ilosci paliwa i żadnych błędów - typu brak oleju, uszkodzona żarówka. Moze ktos mial już taki problem i podpowie jak to rozwiazać.
Jeżeli nie masz manetki ze sterowaniem to najwyraźniej nie posiadasz komputera pokładowego ;)
Moim zdaniem w tym modelu powinien miec :mysli:

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3459
Rejestracja: wt paź 30, 2012 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#445 Post autor: GOTI » czw kwie 23, 2015 19:01

bazyliszek72 pisze:
GOTI pisze:
pawel67ar pisze:Posiadam zafirke z 2001r. 1.8 benzyna i mam problem z wyswietlaczem.
Pokazuje datę, godzinę i temperaturę, a nie pokazuje spalanie,ilosci paliwa i żadnych błędów - typu brak oleju, uszkodzona żarówka. Moze ktos mial już taki problem i podpowie jak to rozwiazać.
Jeżeli nie masz manetki ze sterowaniem to najwyraźniej nie posiadasz komputera pokładowego ;)
Moim zdaniem w tym modelu powinien miec :mysli:
Nie wszystkie Zafiry z początku produkcji miały komputer - moja np. też nie posiadałem ;)

Paweł jeżeli nie posiadasz manetki ze sterowanie to sprawdź przy kolumnie kierowniczej czy posiadasz wtyczke do jej podłączenia, jeżeli też nie to pozostaje jeszcze kwestia radia jakie posiadasz (niektóre miały w sobie funkcje BC).

W przeciwnym wypadku pozostaje Ci tylko data, godzina i temp. ew. zrobić sobie samemu komputer "od podstaw" :)
Obrazek

robert1979gl
Mieszkaniec
Posty: 229
Rejestracja: pn lut 23, 2015 09:33
Imię: Robert
Lokalizacja: Śląsk
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#446 Post autor: robert1979gl » czw maja 07, 2015 12:04

czy mając wyświetlacz który pokazuje spalanie i inne bzdety zamontować cały zestaw z nawigacją wiem ze na chwile obecną są tanie nawigacje jako osobne urządzenie ale takie pytanie czy idzie założyć oryginalną

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 15756
Rejestracja: ndz paź 17, 2010 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#447 Post autor: Bodek » czw maja 07, 2015 12:10

robert1979gl pisze:czy mając wyświetlacz który pokazuje spalanie i inne bzdety zamontować cały zestaw z nawigacją wiem ze na chwile obecną są tanie nawigacje jako osobne urządzenie ale takie pytanie czy idzie założyć oryginalną
Do Zafiry A - po co - map nie ma ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

robert1979gl
Mieszkaniec
Posty: 229
Rejestracja: pn lut 23, 2015 09:33
Imię: Robert
Lokalizacja: Śląsk
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#448 Post autor: robert1979gl » czw maja 07, 2015 12:15

ale technicznie się da możne ten wyświetlacz z nawigacją jest czytelniejszy niż ten MID

robert1979gl
Mieszkaniec
Posty: 229
Rejestracja: pn lut 23, 2015 09:33
Imię: Robert
Lokalizacja: Śląsk
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#449 Post autor: robert1979gl » pt maja 08, 2015 14:20

nie moge już edytować


poszperałem trochę i już wiem ze aby mieć wyświetlacz CID muszę rozwieź mieć radio NCDR 1100 , znalazłem zestaw na allegro łącznie ze zmieniarką ale gościu za dużo woła troszkę :( zawsze mogę się mojego zestawu pozbyć i dołożyć do tego z allegro i teraz pytanie czy wiązka jest ta sama czy zupełnie inna. mam teraz MID i radio CDR 500

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1152
Rejestracja: śr gru 31, 2014 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#450 Post autor: Janus » sob maja 09, 2015 07:28

robert1979gl pisze:ale technicznie się da możne ten wyświetlacz z nawigacją jest czytelniejszy niż ten MID
Zgadza się, jest bardziej czytelny. Ale ceny są moim zdaniem zaporowe :( chyba nawet nie warte zachodu.
Jak masz MID-a na pokładzie, to 99% sygnałów masz podciągnięte. CID różni się kablami do radia, ponieważ są tam dwa dodatkowe kabelki (chyba w wiązce do wyświetlacza), które sterują zmianą funkcji w CID - i to podobno jest sygnał CAN. Dodatkowo są sygnały obrazu z nawigacji (format RGB - jak w wyjściu VGA komputera) oraz wyjście do anteny GPS.

Fajnym bajerem CID i Navi jest to, że po włożeniu płyty do zmieniarki i przejściu w tryb Navi, wyświetlacz wyświetla wszystko, co podasz mu na wejście RGB. Może to być np obraz z kamerki cofania :-) Tyle, że przy braku polskich map, to wciąż moim zdaniem cena zaporowa, bo zestawy chodzą po 1000zł...

Pamiętaj, że aby ten wyświetlacz (CID) pracował z radiem - muszą być ze sobą sparowane. Czyli albo pochodzą jako para z jednego auta i działały wcześniej razem, albo po być poprawnie wylogowane i później sparowane ze sobą.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”