Podłokietnik kierowcy i pasażerów na tylnej kanapie

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

Re: jak się dostać do podłokietnika?

#106 Post autor: Dziadek13 » 30 maja 2011, 20:21

szumilas pisze:ktoś już wcześniej pisał o możliwości dostania się do podłokietnika kierowcy ale chciałbym prosić o szczegóły tzn. jak zdjąć tą plastikową osłonę z tyłu siedzenia?
Powiedz co ci na te pytanie odpowiedzieć jak post wyżej masz link do opisu.
Obrazek

jacek28
Mieszkaniec
Posty: 260
Rejestracja: 12 wrz 2010, 15:55
Lokalizacja: Koziegłowy;śląsk
Model:

#107 Post autor: jacek28 » 22 cze 2011, 22:33

koledzy czy ma ktos u siebie założony podłokietnik nie dedykowany do ZA tzn jakis taki koło 50-80 zł jest tego mnustwo na allegro i tak sie zastanawiam ???
bo trafic orginał za mądrą kase to cud a te dedykowane jakos tak mało mi sie uśmiechaja za 150zł gdzie te za około 50 są mega podobne :/
np. cos takiego :
http://allegro.pl/odchylany-podlokietni ... 19307.html

M@rio

#108 Post autor: M@rio » 23 cze 2011, 12:36

kolego ja w ZB mam założone coś podobnego i powiem że jestem mega zadowolony
ja dałem za takie cudo 300pln

link do fotek mojego - klik

wiem że ZA to nie ZB ale może ci coś pomoże

ps
Kopernik kiedyś w tej starej srebrnej ZA miał coś podobnego i z tego co pamiętam był średnio zadowolony i odradzał mi jakieś najtańsze podłokietniki bo są nietrwałe
i wtedy kierowany jego słowami kupiłem ten co mam i jest ok
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#109 Post autor: Anony Mous » 23 cze 2011, 12:46

M@rio pisze: Kopernik kiedyś w tej starej srebrnej ZA miał coś podobnego i z tego co pamiętam był średnio zadowolony i odradzał mi jakieś najtańsze podłokietniki bo są nietrwałe
i wtedy kierowany jego słowami kupiłem ten co mam i jest ok
pozdrawiam
Zgadzam się. Przerabiałem temat w astrze F i te tanie to są ładne ale na zdjęciach. Potem szybko się niszczą i psują. Na szczęście do astry udało mi się kupić oryginał irmshera :)

Teraz w zośce też mi brakuje podłokietnika bo oryginalny ktoś sobie wziął. Ale czytając jakie one są niewygodne i bez schowka to zdecydowałem się na inny dedykowany. Właśnie te za 300 zł na allegro są ok no ale cena ... ale wolę poczekać i kupić ten za 3stówki niż jakieś badziewie które będzie stukać, pukać i się przechylać. :mrgreen:

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2528
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
Plec:

#110 Post autor: Harry200 » 23 cze 2011, 12:54

Ja do siebie kupiłem jeden z tych uniwersalnych z Alledrogo,dorobiłem do niego mocowanie podobne do tego jakie jak jest w oryginalnych,teraz mam odchylany ze schowkiem mocowany do fotela..

Awatar użytkownika
Hredi
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:08
Lokalizacja: Wrocław
Model:

#111 Post autor: Hredi » 28 cze 2011, 08:07

Witam!
Mam pytanie odnośnie działania w pełni sprawnego podłokietnika.
U mnie w czasie jazdy delikatnie rusza się on w przód i tył (ok. 1cm).
Powoduje to wkurzające skrzypienie. Pytanie czy "ten typ tak ma" czy trzeba coś naprawiać?

Awatar użytkownika
darkp1
Zafiromaniak
Posty: 1284
Rejestracja: 30 sty 2009, 23:19
Lokalizacja: Lubicz/Toruń
Model:

#112 Post autor: darkp1 » 28 cze 2011, 10:30

Hredi, u mnie tego nie ma.
- Wreszcie skróciłem sprężyny zawieszenia, ale mikrofon w McDrive teraz za wysoko!

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#113 Post autor: Anony Mous » 28 cze 2011, 12:51

Hredi, rozbierz fotel wg wcześniej napisanych porad i zobacz co się stało. Prawdopodobnie poluzowały się śrubki imbusowe i stąd te skrzypienie. Ale jak nie zobaczysz to się nie dowiesz, skrzypieć jak i ruszać nie powinien.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira 368KM/469NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#114 Post autor: ryba1 » 28 lip 2011, 22:58

pytanie:czy mechanizm podłokietnika z ZA podejdzie do podłokietnika do ZB?

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Posty: 398
Rejestracja: 21 maja 2010, 21:08
Lokalizacja: Poznań
Model:

#115 Post autor: marwisn » 29 lip 2011, 12:22

ryba1 pisze:pytanie:czy mechanizm podłokietnika z ZA podejdzie do podłokietnika do ZB?
Podejdzie. Ja mam w ZA mechanizm z astry H (w ZB jest ten sam).

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira 368KM/469NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#116 Post autor: ryba1 » 29 lip 2011, 20:04

marwisn pisze:
ryba1 pisze:pytanie:czy mechanizm podłokietnika z ZA podejdzie do podłokietnika do ZB?
Podejdzie. Ja mam w ZA mechanizm z astry H (w ZB jest ten sam).

nie zrozumiałeś mnie.mechanizm z ZA do podłokietnika z ZB.a mechanizm to wiem że ZafiraB,AstraH,MerivaA to jest to samo

Awatar użytkownika
darkp1
Zafiromaniak
Posty: 1284
Rejestracja: 30 sty 2009, 23:19
Lokalizacja: Lubicz/Toruń
Model:

#117 Post autor: darkp1 » 30 lip 2011, 09:46

ryba1, no chyba podejdzie, skoro z AH pasuje do ZA, to w drugą stronę chyba też. ;)
- Wreszcie skróciłem sprężyny zawieszenia, ale mikrofon w McDrive teraz za wysoko!

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Posty: 398
Rejestracja: 21 maja 2010, 21:08
Lokalizacja: Poznań
Model:

#118 Post autor: marwisn » 30 lip 2011, 11:29

popieram powyższą wypowiedź :piwo:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira 368KM/469NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#119 Post autor: ryba1 » 30 lip 2011, 20:13

mam podłokietnik z ZB.znalazłem z ZA i kapa nie pasuje.ten bolec o podłokietnika jest grubszy na ma 7 frezów.a mechanizm ma tylko na 3 frezy miejsce.

i co dalej???padły zapewnienia że pasuje a jednak nie pasuje.jak to przypasować???

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Posty: 398
Rejestracja: 21 maja 2010, 21:08
Lokalizacja: Poznań
Model:

#120 Post autor: marwisn » 30 lip 2011, 21:18

Kupiłem podłokietnik wraz z mechanizmem od AH (identyczny jest w ZB). Zamontowałem mechanizm w fotelu i założyłem mój stary podłokietnik od ZA. Wszystko idealnie pasuje.

Jak możesz to wklej fotki tego co masz i tego co kupiłeś. Może to nie od opla jest.

W dziale “własne modyfikacje“ jest moj temat dotyczący modyfikacji mechanizmu podłokietnika. Na fotkach widać mechanizm z AH zamontowany na trzpieniu podłokietnika z ZA. Zerknij czy masz takie same.

P.S. Pisz bardziej zrozumiale i gramatycznie, bo ciężko zinterpretować twój wpis ;) .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”