Problem z odblokowaniem radia

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

Problem z odblokowaniem radia

#1 Post autor: rided » 12 lis 2011, 12:48

Witam
od niedawna jestem posiadaczem Zafiry i mam problem z radiem, wczoraj wymieniłem akumulator i zakodowało się radio, na wyświetlaczu pisze SAFE i nic więcej. Znalazłem w instrukcji kod i próbowałem je rozblokować naciskałem AS samo i razem z gałką ale nic to nie daje. Proszę o pomoc z rozblokowaniem radia

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2531
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR

#2 Post autor: Harry200 » 12 lis 2011, 17:57

Jakie masz radio w Zośce.. :?: Musisz uważać z przypadkowymi próbami bo zablokujesz sobie radio na stałe,Jeżeli mas CDR 500 to odkoduj go według tej instrukcji.
Jeżeli po włączeniu na wyświetlaczu pojawi się napis „Safe”
1.Włączyć zapłon
2.wyłączyć radio za pomocą pokrętła
3.nacisnąć i przytrzymać przycisk AS
4włączyć radio i trzymać przycisk AS aż usłyszysz sygnał
5.na wyświetlaczu pojawia się napis „CODE’’ a po 3s pojawia się liczba dozwolonych prób
6.wprowadzić kod z karty Car Pass za pomocą przycisków 1234
0-jeden raz wcisnąć klawisz,1- dwa razy nacisnąć .2-trzy razy nacisnąć klawisz ,3-cztery razy nacisnąć itd.. przykładowo 0258 pierwszy klawisz raz naciskamy,drugi trzy razy naciskamy ,trzeci sześc razy naciskamy czwarty dziewięć razy naciskamy
7,jeżeli kod jest wprowadzony prawidłowo to zatwierdzić przyciskiem AS aż do usłyszenia sygnału..
Po każdej nieudanej próbie radio jest blokowane na coraz więcej minut a po 10 na zawsze..

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#3 Post autor: rided » 13 lis 2011, 15:59

próbowałem zrobić tak jak napisałeś ale nic nie wychodzi, pisze cały czas SAFE i świeci się podświetlenie radia, jak naciskam gałke to nic się nie dzieje tak samo z AS, chyba nie ominie mnie wizyta u specjalisty

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2531
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR

#4 Post autor: Harry200 » 13 lis 2011, 16:16

Jakie masz radio,ten opis dotyczy CDR 500..

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#5 Post autor: rided » 13 lis 2011, 16:58

tak to jest VDO CDR 500, kombinowałem jeszcze z tym i teraz na wyświetlaczu tylko data radio się nie podświetla i nie reaguje na gałke

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: MieHor » 13 lis 2011, 17:11

To może być już "po ptokach", wykorzystałeś limit ilości prób albo musisz poczekać aż system pozwoli na kolejną próbę.
Jest jeszcze taka możliwość, że robisz coś niezgodnie z podaną procedurą, bo jeśli byś wykonywał wszystko prawidłowo, to po napisie SAFE, powinien pojawić się napis CODE a po 3 sek. 10 _ _ _ _, po każdej kolejnej próbie liczba przed kreskami zmniejsza się, a czas do ponownej próby wydłuża w trybie geometrycznym do max 640 min.

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#7 Post autor: rided » 13 lis 2011, 17:16

Robiłem to wg instrukcji podanej wyżej ale ani razu nie było jakiejkolwiek liczby przed SAFE :(
żeby odczekać ten czas to ma być na wł zapłonie/silniku ?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: MieHor » 13 lis 2011, 17:24

wg mnie popełniasz jakiś błąd, pozwalam sobie po raz kolejny wkleić skany stron z instrukcji CDR500 - Kodowanie

Obrazek Obrazek

dokładnie przeczytaj i wykonaj - musi wejść (jeśli posiadany kod PIN do radia jest prawidłowy)

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#9 Post autor: rided » 13 lis 2011, 17:36

problem w tym że moje radio jakby nie reagowało na gałke, wcześniej gdy było SAFE i wł zapłon świeciło się podświetlenie radia i nie reagowało na naciskanie gałki i AS, teraz na wyśw jest tylko data radio nie ma podświetlenia i też nie reaguje na gałke i AS, chyba coś nie tak z tym radiem albo elektryką

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2531
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR

#10 Post autor: Harry200 » 13 lis 2011, 19:18

Sprawdź bezpiecznik 3.21 5A trzeci od prawej strony drugi rząd od góry i 1.34 10A drugi od lewej drugi rząd od dołu..

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#11 Post autor: rided » 14 lis 2011, 18:38

dzięki za pomoc juz wszystko gra :)

Harry200
Zafiromaniak
Posty: 2531
Rejestracja: 15 sty 2009, 19:27
Imię: Henryk
Lokalizacja: Raszyn
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR

#12 Post autor: Harry200 » 14 lis 2011, 21:02

A co ogólnie było jeżeli można wiedzieć... :?:

rided
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 11 lis 2011, 15:28
Lokalizacja: zach-pom
Model:

#13 Post autor: rided » 15 lis 2011, 19:30

okazało się że gałke trzeba mocnooo wcisnąć bo coś nie łączyła :D

Awatar użytkownika
mictom
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 08 lis 2020, 13:47
Imię: Tomek
Lokalizacja: RKR
Auto: Opel Zafira A 1.8 2003 Njoy
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#14 Post autor: mictom » 03 lip 2021, 12:23

Panowie pomocy, wymieniałem wczoraj na nowy włącznik zespolony świateł, odpiąłem dla bezpieczeństwa ujemną klemę. Po wymianie i ponownym uruchomieniu, radio rozkodowane. Kodu nie mam :I Radio CDR 500

Miałem w instrukcji radia jakiś kod, wpisałem go dwa razy i nie przyjęło.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2021, 12:41 przez mictom, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”