Wymiana, naprawa CIM

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#166 Post autor: Flora » 17 kwie 2016, 19:59

Bateria w kluczyku zasila jedynie pilota. Układ immobilisera zasilany jest przez antenę w stacyjce.
Silnik odpalisz bez baterii :>

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#167 Post autor: drahe » 17 kwie 2016, 20:05

To było pytanie do mark62 :lol:

miałczyk76
Bywalec
Posty: 188
Rejestracja: 16 maja 2010, 18:02
Lokalizacja: warszawa
Model:

#168 Post autor: miałczyk76 » 17 kwie 2016, 23:28

MARK-62 pisze:
miałczyk76 pisze: Trzeba znać się na czymś a nie pisać bzdury.
Bateria i cim nic do gaśnięcia w trakcie jazdy nie ma .
Kolego dobrze napisałeś tylko nic nie zrozumiałeś.
Odpal samochód wyjmij baterię a będziesz wiedział co ma wspólnego.
A co do cim-a to też nie masz racji.
Już nie jednego cim-a zrobiłem i wiem co piszę.
Ale lepiej podpiąć komputer i sprawdzić.
Bredzisz bo nie masz o tym pojęcia . ;)
Czasami lepiej nic nie pisać niż wprowadzać kogoś w bład .
Bateria w pilocie potrzebna jest do otwarcia dzrzwi z pilota a nie do odpału auta. :P
Radzę trochę się dokształcić na temat imo w oplach bo z taką wiedzą daleko nie zajdziesz . :lol:
mechanika,elektryka,elektronika OPEL .TECH2,MDI Warszawa tel.512956438

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#169 Post autor: Flora » 09 cze 2016, 11:27

Próbował ktoś może powiązać z Zafirą klucze z Vectry?

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#170 Post autor: drahe » 09 cze 2016, 19:10

Nawet jeżeli próbował to były to próby z góry skazane na niepowodzenie :D

romanPRO72
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2015, 19:04
Lokalizacja: internet
Model:

#171 Post autor: romanPRO72 » 12 cze 2016, 23:38

mam podobny problem w zosce po wlaczeniu swiatel nie dziala klakson i funkcje w kierownicy nie odpowiadaja danym przyciskom czy w tym przypadku powinienem wymienic cim?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#172 Post autor: Flora » 13 cze 2016, 08:43

drahe pisze:Nawet jeżeli próbował to były to próby z góry skazane na niepowodzenie
Jakoś nie chce mi się wierzyć :> (Znaczy wierzę, ale strasznie korci mnie aby sprawdzić)
romanPRO72 pisze:mam podobny problem w zosce po wlaczeniu swiatel nie dziala klakson i funkcje w kierownicy nie odpowiadaja danym przyciskom czy w tym przypadku powinienem wymienic cim?
Zdecydowanie tak i to jak najszybciej, bo moduł zacznie żyć własnym życiem i dojdzie do sytuacji, że np nie uruchomisz silnika.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#173 Post autor: drahe » 15 cze 2016, 08:54

Flora pisze: Jakoś nie chce mi się wierzyć :> (Znaczy wierzę, ale strasznie korci mnie aby sprawdzić)
Próbuj przecież Ci nie zabraniam :lol: :lol: :lol:

Specjalnie nie zachęcam bo szkoda na to czasu.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#174 Post autor: Flora » 15 cze 2016, 09:18

Na szybko ostatnio sprawdzałem i CIM wie dokładnie jakie przyciski i na którym kluczyku są naciskane. Pomyślałem, że może uda się obsłużyć odblokowanie samej klapy bagażnika :>
Jak tylko dorwę kluczyk z trzema przyciskami spróbuję go zaprogramować.

Awatar użytkownika
bipower
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 13 lis 2014, 20:57
Imię: Radek
Lokalizacja: Suwałki
Auto: VECTRA C OPC LINE
Model: VC
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#175 Post autor: bipower » 26 cze 2016, 10:49

Podłącze się do tematu,jaki nr.wersji oprogramowania ma CIM po zmianie oprogramowania w ASO ?

szaryszynszyl
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 24 cze 2016, 11:38
Lokalizacja: Gdynia
Model:

#176 Post autor: szaryszynszyl » 07 paź 2016, 16:10

Panowie czy poleciłby ktoś fachowca od wymiany cimu najlepiej w trójmieście lub w woj. pomorskim? Padł mi cim central i wiele innych rzeczy i fachman mial zafire dwa miesiace i nic i zadzwonil przed chwila ze sie poddaje masakra

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#177 Post autor: Bodek » 07 paź 2016, 16:51

Zapytaj może pod tym adresem: http://www.zafiraklub.pl/profile. ... ile&u=6627 - shaqal
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

szaryszynszyl
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 24 cze 2016, 11:38
Lokalizacja: Gdynia
Model:

#178 Post autor: szaryszynszyl » 07 paź 2016, 17:06

Ok poszła pw thx

darkb
Mieszkaniec
Posty: 205
Rejestracja: 11 kwie 2013, 23:21
Imię: Darek
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#179 Post autor: darkb » 08 paź 2016, 22:43

Panowie pomocy. Dzisiaj kupiłem sobie nową kierę i chciałem ją przełożyć , podczas przekładania chyba zle złozylem kierownice i taśme. Przez to zapaliła się lampka trakcji i nie działają kierunki. Zdjałem szybko spowrotem kiere i okazało się że żle ustawiłem taśmę - policzyłem obroty i ustawiłem tak jak powinno byc. Teraz kierunki odbijają ale kontrolka trakcji swieci dalej a OPCOM wyrzuca błąd w CIM : B1012-00 ( błąd położenia kąta skrętu) , w jaki sposób trzeba teraz kalibrować wszystko na nowo i czy OPCOMEM dam radę , pomóżcie

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#180 Post autor: Flora » 09 paź 2016, 08:15

Da radę OP-COMem. Ustawiasz koła prosto i aktywujeaz funkcję kalibracjuli. Gotowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”