Wymiana, naprawa CIM

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
darkb
Mieszkaniec
Posty: 205
Rejestracja: 11 kwie 2013, 23:21
Imię: Darek
Lokalizacja: Łódź
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#181 Post autor: darkb » 09 paź 2016, 12:29

faktycznie zadziałało , wystarczyło wpisać pin z carpass i kalibracja sie powiodła , dziekuję flora

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#182 Post autor: rafant4011 » 05 gru 2016, 13:41

Czy i mój CIM powoli zaczyna szwankować, czy to problem z imo? .
Tz. miałem w przeciągu 2 miesięcy coś takiego(z trzy razy), że odpalam Zośkę a ona zaskoczy i od razu zgaśnie. Po ponownym odpaleniu wszystko ok, ale zostaje błąd P1614, pamiętam że oznacza to coś na zasadzie "problem komunikacji kluczyka z imo..."
Co radzicie? Czytałem, że trzeba soft wgrać nowy CIM-a, prawda?...

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1932
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#183 Post autor: ryba1 » 05 gru 2016, 13:42

rafant4011, raczej CIM do przejrzenia

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#184 Post autor: Flora » 05 gru 2016, 13:54

rafant4011 pisze:Co radzicie? Czytałem, że trzeba soft wgrać nowy CIM-a, prawda?...
Niekoniecznie, prędzej odczułbyś problemy z klaksonem i rolkami. U Ciebie problemem jest raczej sama cewka immo, a dokładniej jej połączenie z CIMem. Spróbuj na początek zdemontować CIM i przeczyścić/dogiąć styki w złączu stacyjki.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#185 Post autor: rafant4011 » 05 gru 2016, 14:07

Marcin, a mamy jakiś film instruktażowy lub tutka? bo szukam i nic :/
Ps; Poradzę sam sobie z tym? Trzeba opkomem później coś programować?

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#186 Post autor: Mawerix » 05 gru 2016, 14:11

Miałem to samo, błąd immo w ogóle nie zapała lub zapaliła i zgasła. Pomogło poprawienie połączeń lutowanych gniazd i dogiecie styków cewki immobilizera. Od czasu tejo "przegladu" CIMa ani razu nie miałem problemu z immo.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#187 Post autor: rafant4011 » 05 gru 2016, 14:15

Mawerix pisze:Pomogło poprawienie połączeń lutowanych gniazd i dogiecie styków cewki immobilizera.
Sam robiłeś? Jakieś rady na co uważać lub krótki opis co po kolei robiłeś? Potrzebowałeś potem robić coś Op-komem?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#188 Post autor: Flora » 05 gru 2016, 14:42

OP-COMem nie trzeba nic robić. Przed gmeraniem odłącz akumulator. Najwięcej walki jest z poduszką, ale jeżeli już ją kiedyś demontowałeś to pójdzie szybko. Do odkręcenia kierownicy potrzebna jest chyba gwiazdka T50. Samego CIMa demontuje się szybko - 3 śrubki i złącze stacyjki jest na wierzchu.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#189 Post autor: Mawerix » 05 gru 2016, 18:30

rafant4011 pisze:Sam robiłeś? Jakieś rady na co uważać lub krótki opis co po kolei robiłeś? Potrzebowałeś potem robić coś Op-komem?
Sam robiłem, zwracałem tylko uwagę żeby złożyć wszystko jak rozebrałem i udało się bez programowania kierunkowskazów, op-comem nic nie robiłem.

Odłączenie akumulatora
Demontaż poduchy na kierownicy
Demontaż kierownicy (zwróć uwagę na punkt ustalający)
Demontaż osłon kolumny kierowniczej
Demontaż CIMa
Ruchomy element CIMa blokuje się w jednej pozycji, przed rozdzieleniem obudowy dobrze go tak ustawić będzie łatwiej złożyć
Po odkręceniu wkrętów i rozpołowieniu obudowy ukazuje się płytka ja na niej poprawiłem połączenia lutowane gniazd wtykowych jest ich chyba trzy i przeczyściłem i dogiąłem styki cewki. Mam też CIMa którego przypadkowo kupiłem w dobrej cenie dla manetki tempomatu i tam piny gniazd wtykowych nie miały połączeń lutowanych więc warto to poprawić.
Montaż odwrotny do demontażu ;)

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#190 Post autor: rafant4011 » 05 gru 2016, 23:03

Mawerix, Flora Dzięki, jak znajdę trochę wolnego czasu to muszę się tym zająć :>
Wiem na czym stoję i na szczęście mam nadzieję, że to tylko te styki :evil:

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Posty: 738
Rejestracja: 05 wrz 2016, 11:09
Imię: Cezary
Lokalizacja: Mrągowo
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#191 Post autor: czarekcw » 09 gru 2016, 20:41

Dziś też miałem mega problem z immo (z 5 min się "bawiłem" żeby odpalić), nie chcę grzebać przy tym w zimę ale chyba będę zmuszony. Tutoriale oglądałem co i jak zdemontować, do kogoś też zadzwonię ale gdzie co i jak trzeba poprawić/wymyć?

A czy jest możliwość wyłączenia immo kablem np OP COM czy Techem 2?
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 20:45 przez czarekcw, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#192 Post autor: Mawerix » 10 gru 2016, 09:04

czarekcw pisze:A czy jest możliwość wyłączenia immo kablem np OP COM czy Techem 2?
Raczej niema takiej opcji ale mogę się mylić.

Zamieszczam fotki gdzie poprawiłem połączenia lutowane, tak jak pisałem niektóre CIMy mają te styki nie lutowane więc warto to zrobić.

Obrazek[/img]

Obrazek[/img]

Mam jeszcze pytanie do specjalistów do czego służy biała "zębatka" w pomarańczowym kwadracie :?: pytam ponieważ jeden CIM ja ma inny nie czyżby to ta różnica miedzy nimi jeden z wersji ESP a drugi bez niej.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2016, 09:08 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#193 Post autor: Crazy » 10 gru 2016, 16:06

Ani techem ani opcomem nawet oryginał w wersji advanced nie wyłączysz immo
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#194 Post autor: Flora » 10 gru 2016, 19:39

Mawerix pisze: Mam jeszcze pytanie do specjalistów do czego służy biała "zębatka" w pomarańczowym kwadracie
Ta zębatka (w połączeniu z transoptorami znajdującymi się po lewej stronie) służy do ustalenia położenia kierownicy - jest to część składowa czujnika kąta skrętu. Dobrze byłoby ją zdemontować, podnieść płytkę i poprawić połączenia również z drugiej strony.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#195 Post autor: Mawerix » 10 gru 2016, 22:00

Flora pisze: jest to część składowa czujnika kąta skrętu. Dobrze byłoby ją zdemontować, podnieść płytkę i poprawić połączenia również z drugiej strony.
Jak więc działa kąt skrętu bez tej zębatki w innych CIMach :?: Zdaje się że kąt skrętu mierzą transoptory i talerzyk z otworami (widoczny na pierwszej fotce) a nie zębatka.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2016, 22:01 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”