Wymiana, naprawa CIM

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Wymiana CIM

#226 Post autor: Flora » 18 sty 2018, 09:50

Kości 35080 z liczników też podobno nie można kasować, a jednak ludzie to robią.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana CIM

#227 Post autor: Crazy » 18 sty 2018, 09:51

Kości w IPC można wyzerować na 000000 i potem programujemy nowy przebieg opcomem
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Wymiana CIM

#228 Post autor: Flora » 18 sty 2018, 10:52

Chodzi o to, że dokumentacja producenta dokładnie opisuje, że kasowanie rejestrów licznikowych jest niemożliwe.
Podobnie jest z "zabezpieczonymi" procesorami. W rzeczywistości producent zawsze zostawia sobie furtkę umożliwiającą dostęp do zablokowanych funkcji.

LWPM
Zafiromaniak
Posty: 577
Rejestracja: 06 kwie 2017, 11:51
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
Plec:

Wymiana CIM

#229 Post autor: LWPM » 18 sty 2018, 10:59

czyli podsumowując: da się to zrobić, tylko, że nikt mi nie powie jak to zrobić
z DS wynika oczywiście, że się nie da nic zrobić.

kupno kasownika za kilkaset $ jest bez sensu przy pojedynczym układzie

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana CIM

#230 Post autor: Crazy » 18 sty 2018, 13:14

oczywiście że się da, mam takie zegary z anglika na których się bawiłem, po podpięciu do auta wyskoczyły same 000000 i można je zaprogramować na nowo opcomem, taka sama procedura jak w przypadku "czystej pamięci"
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

Wymiana CIM

#231 Post autor: Mawerix » 19 sty 2018, 06:10

Czyli żeby zrobić korektę licznika wystarczy wstawić nową kość 35080 i po kłopocie :?:

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana CIM

#232 Post autor: Crazy » 19 sty 2018, 08:15

żadnej nowej nie trzeba kości wstawiać, trzeba zmienić dane w pamięci :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Wymiana CIM

#233 Post autor: Flora » 19 sty 2018, 09:59

Crazy pisze:
19 sty 2018, 08:15
żadnej nowej nie trzeba kości wstawiać, trzeba zmienić dane w pamięci :)
Nie zmienisz początkowych danych w pamięci 35080 bez jej kasowania. Pierwsze 16 komórek to liczniki, w które nie uda się wpisać niższej wartości niż bieżąca.
Jeżeli po podpięciu wyskoczyły Ci zera to miałeś po prostu świeżą pamięć. Nie zrobisz tego samego z nabitym przebiegiem. Można łatwo zwiększyć przebieg, ale to i tak nie OP-COMem, ponieważ oprogramowanie ma ograniczenie uwzględniające bieżący przebieg licznika.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

Wymiana CIM

#234 Post autor: drahe » 19 sty 2018, 13:42

Były dwa rodzaje pamięci 35080.Zwykła i V6.
V6 nie można ustawić przebiegu mniejszego niż jest.Albo nowa albo można skasować jej zawartość specjalnym urządzeniem.
OP-com jak i Tech pozwala na wpisanie nowego przebiegu pod warunkiem że istniejący jest mniejszy niż 100km ;)

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana CIM

#235 Post autor: Crazy » 19 sty 2018, 21:38

Flora przed zabawa przebieg był jakieś 92 , tys mil.
Po wpisaniu odpowiednich wartości w odpowiedniej kolumnie i po podpieciu pod auto wyskoczyły same 000000.
Zabawa z pamięcią jest nieco dziwna , inna.marka po zabawie i nie przekroczeniu x kilometrów , przebieg wracał do poprzedniej wartości.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

ceki70
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 22 cze 2016, 16:05
Imię: ceki70
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Wymiana CIM

#236 Post autor: ceki70 » 20 sty 2018, 15:56

Wgranie nowego programu nie powiodło się , za dwa tygodnie wymiana CIM-ma.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia, ;) :nie_wiem:

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

Wymiana CIM

#237 Post autor: danielp » 23 sty 2018, 17:41

Flora pisze:
18 sty 2018, 09:50
Kości 35080 z liczników też podobno nie można kasować, a jednak ludzie to robią.
i robię to bez problemowo od kiedy tylko miałem pierwsza styczność z przebiegiem w oplu czy bmce

po skasowaniu pamięci obszar gdzie jest zapisany przebieg sa 00 a gdzie reszta to ff,programujemy od nowa byle czym i ma latać
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

ceki70
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 22 cze 2016, 16:05
Imię: ceki70
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Wymiana CIM

#238 Post autor: ceki70 » 30 sty 2018, 03:32

CIM wymieniony miało być 1500 zł , a wyszło 1152 zł, 😎 w ASO.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia, ;) :nie_wiem:

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

Wymiana CIM

#239 Post autor: danielp » 30 sty 2018, 16:50

ile za sam cim?
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

ceki70
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 22 cze 2016, 16:05
Imię: ceki70
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Wymiana CIM

#240 Post autor: ceki70 » 31 sty 2018, 07:29

Zerknąłem na fakturę ponownie i: Cena CIM 1270.59 zł, ale dostałem na niego 30% :nie_wiem: :mysli: rabatu , i wyszło 889,41 zł.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2018, 21:09 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia, ;) :nie_wiem:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”