Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rutrag
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 24 kwie 2009, 18:13
Lokalizacja: Puck
Model:

Problem z oświetleniem wnętrza/kabiny samochodu

#1 Post autor: rutrag » 08 gru 2009, 08:59

witam - problem polega na tym, że po otwarciu drzwi czy to są drzwi przednie czy tylne powinna palić się oswietlenie wenatrz samochodu - u mnie niestety tak nie jest - w czym może tkwić problem? - powiem tylko, że co do elektryki to wymieniane były tylko tylne prawe drzwi i czy jest szansa, że coś jest źle podłączone czy co???? - a może j - est coś zrąbane innego???dzięki za odpowiedzi - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017, 18:03 przez rutrag, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: 16 kwie 2009, 13:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: BajBus » 08 gru 2009, 09:10

a bezpieczniki sprawdzałeś?
bo wymiana jednych drzwi nie powinna eliminować działania pozostałych...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
rysiaczek!vippp
Przeglądacz
Posty: 82
Rejestracja: 10 lis 2009, 14:18
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Model:

#3 Post autor: rysiaczek!vippp » 08 gru 2009, 09:28

A może poprostu przełączone - sprawdź wyłącznik.
Pozdr rysiaczek!vip

Awatar użytkownika
rutrag
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 24 kwie 2009, 18:13
Lokalizacja: Puck
Model:

#4 Post autor: rutrag » 08 gru 2009, 14:34

jakby bezpieczniki były to nie paliłoby się gdybym przełaczał na 1 czy na inny pozycję - chyba, że bezpiecznik jakiś odpowiedzialny bezpośrednio za oswietlenie wewnątrz

--scalone--

a jaki wyłącznik?
Ostatnio zmieniony 08 gru 2009, 23:50 przez rutrag, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacko
Przeglądacz
Posty: 89
Rejestracja: 07 sty 2009, 15:48
Imię: Jacek
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Auto: Mercedes
Model: W203
Oznaczenie silnika: OM646

#5 Post autor: Jacko » 08 gru 2009, 15:59

A żarówki sprawdziłeś :lol: Kiedyś przekopałem pół auta jak się stracił STOP. Wyłącznik, bezpieczniki bo każdy by stwierdził że nie mogą jednocześnie spalić się obydwie żarówki. A jednak :lol:

Awatar użytkownika
rysiaczek!vippp
Przeglądacz
Posty: 82
Rejestracja: 10 lis 2009, 14:18
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Model:

#6 Post autor: rysiaczek!vippp » 09 gru 2009, 11:30

Być może podczas wymiany drzwi mechaniot wyłaczył oświetlenie aby się przez cały czas nie paliło i np nie rozładowało aku. Sprawdz przełączniki /wyłączniki/ przy oświetleniu, zarówno przód i tył.
Pozdr rysiaczek!vip

Awatar użytkownika
rutrag
Świeżak
Posty: 21
Rejestracja: 24 kwie 2009, 18:13
Lokalizacja: Puck
Model:

#7 Post autor: rutrag » 09 gru 2009, 16:40

ogólnie powiem tak: światło mam w środku ale chodzi mi o to jak jest przełącznik na drzwi (środkowa pozycja) to po zamknięciu drzwi czy po jego otwarciu powinno sie swiatło zgasic lub zapalić a umnie jest że jak wezmę na pozycje środkową to pali się cały czas - nie gaśnie

shell'a
Mieszkaniec
Posty: 239
Rejestracja: 07 lut 2009, 15:01
Lokalizacja: Polska
Model:

#8 Post autor: shell'a » 09 gru 2009, 17:58

Jeżeli jest tak jak piszesz , to trzeba sprawdzić wiązkę i przyłącze w drzwiach które były wymieniane . Kabel masowy (sterujący modułem ) do wyzwalania oświetlenia wewnątrz zwiera prawdopodobnie do masy cały czas i podaje sygnał do sterownika a ten podaje napięcie do żarówek .

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: 16 kwie 2009, 13:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#9 Post autor: BajBus » 09 gru 2009, 18:57

rutrag pisze:ogólnie powiem tak:
a nie można było tak napisać od razu? ;)
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Posty: 792
Rejestracja: 08 lip 2009, 16:50
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4

#10 Post autor: timi68 » 10 gru 2009, 14:11

shell'a pisze: zwiera prawdopodobnie do masy cały czas i podaje sygnał do sterownika a ten podaje napięcie do żarówek .
Ale wtedy oświetlenie świeciło by cały czas, ja obstawiał bym odłączenie masy.
Najprościej było by zapytać tego machanika co zrobił.

shell'a
Mieszkaniec
Posty: 239
Rejestracja: 07 lut 2009, 15:01
Lokalizacja: Polska
Model:

#11 Post autor: shell'a » 10 gru 2009, 18:10

timi68 pisze:Ale wtedy oświetlenie świeciło by cały czas
raczej na pewno :!:
rutrag pisze:a umnie jest że jak wezmę na pozycje środkową to pali się cały czas - nie gaśnie
Więc o co chodzi kolego timi68? :>

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Posty: 792
Rejestracja: 08 lip 2009, 16:50
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4

#12 Post autor: timi68 » 10 gru 2009, 22:40

shell'a pisze:rutrag napisał/a:
a umnie jest że jak wezmę na pozycje środkową to pali się cały czas - nie gaśnie


Więc o co chodzi kolego timi68?
Jeśli ustawi na pozycję środkową to zasilanie idzie z przełącznika a nie drzwi.

shell'a
Mieszkaniec
Posty: 239
Rejestracja: 07 lut 2009, 15:01
Lokalizacja: Polska
Model:

#13 Post autor: shell'a » 10 gru 2009, 23:02

W Zosiach B - 1- włączone
poł. środkowe - automat
0 - wyłączone


:lol:

wyspiarzarecki

#14 Post autor: wyspiarzarecki » 22 kwie 2010, 22:04

Witam wszystkich
Podlacze sie do tematu poniewaz dzisiaj po przekreceniu kluczyka w stacyjce i po odpaleniu autka rowniez mi nie zgasly ale dwa swiatla w podsufitce/przod i tyl/.Myslalem ze moze drzwi sa nie domkniete,sprawdzilem wszystkie i dalej to samo.Po przyjezdzie do domu wlaczylem alarm i zauwazylem ze na pulpicie jest podswietlone zamkniecie drzwi :( .Na razie wylaczylem tylnie swiatlo z przodu wyjalem zarowke ale nie wiem co dalej.Czy ktos z Was mial juz podobne objawy? Cntralny zamek dziala /zamyka wszystkie drzwi/Sygnalizacja otwartych drzwi rowniez dziala.Prosze o pomoc

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#15 Post autor: Lorry » 22 kwie 2010, 22:28

A przełączniki są na pozycji środkowej czy jak?

Na neutralnym powinny gasnać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”