[B]"Quickheat" System szybkiego nagrzewania

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Robert4884
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 06 lis 2009, 10:47
Lokalizacja: ZMC
Model:

#46 Post autor: Robert4884 » 18 sty 2010, 12:49

Wg mnie to QH działa, nie zależnie od tego czy AC jest załączone czy też nie.

Aby sprawdzić czy posiadamy QH w swoim aucie, należy:

1. zaopatrzyć się w miernik temperatury najlepiej elektroniczny.
2. uruchomić Testmode z ekranem gdzie jest mierzona temperatura płynu chłodzącego.
3. przyłożyć czujnik temperatury w miejscu nawiewu pod szybą oraz załączyć wentylator na 1.
4. następnie uruchamiamy zimny silnik i porównujemy obie temperatury.

Jeżeli po kilku sekundach wskazania miernika temperatury, różnią się o kilka stopni tzn są wyższe (przyrost temperatury miernika np. 13*C jest szybszy niż testmode np. 6*C), to znaczy że mamy QH i to właśnie on działa.

PS. Tak mi się wydaje że tak jest. ;)
Szczęśliwy posiadacz zafry panacota od 2007

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 134
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#47 Post autor: ADAMO_16 » 21 sty 2010, 11:41

Wg vin-u mam altek 140 i akum 70 czyli powinienem mieć QH. I tu mam pytanie czy QH aktywuje się w ASO? Mam wrażenie że nie działa, lub nie mam :( Jak będzie cieplej to przy wymianie filtra zalukne i może coś tam znajde :lol: lub nie :(
Robiłem próby z klimą i bez.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Awatar użytkownika
Robert4884
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 06 lis 2009, 10:47
Lokalizacja: ZMC
Model:

#48 Post autor: Robert4884 » 21 sty 2010, 20:43

ADAMO_16, wg mnie nie ma znaczenia, czy klima jest załączona czy też nie. :)
QH załącza się przy załączeniu wentylatora nawiewu. :?: To że masz altka 140 nie znaczy że masz QH.
Szczęśliwy posiadacz zafry panacota od 2007

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 134
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#49 Post autor: ADAMO_16 » 21 sty 2010, 21:23

To były moje takie wywody, że jeśli QH pobiera znacznie prąd do powinien być większy altek i akum :) Niech tylko sie ociepli ( w garażu mam teraz -2,5 stopnia ) to rozbiore schowek wymienie filtr i lukne czy jest grzałka :D
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Awatar użytkownika
Robert4884
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 06 lis 2009, 10:47
Lokalizacja: ZMC
Model:

#50 Post autor: Robert4884 » 22 sty 2010, 11:47

ADAMO_16, jak masz dostęp do miernika temperatury, to najszybciej za jego pomocą sprawdzisz czy masz QH :) .
Szczęśliwy posiadacz zafry panacota od 2007

Awatar użytkownika
ADAMO_16
Bywalec
Posty: 134
Rejestracja: 12 sty 2009, 20:16
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#51 Post autor: ADAMO_16 » 22 sty 2010, 12:27

Niestety brak dojścia do miernika temp, poczekam na ocieplenie, Dzisiaj zrobiłem mały test: na dworze -9 stopni uruchomiłem silnik dmuchawe uatawiłem na 6 , temp 22 stopni , po zamknięciu garażu jakby wmiare cieple powietrze dmuchało. Może i mam takie cudo tylko za dużo wymagam od takiego ogrzewania.
UNIDEN 520XL + SIRIO AS-100 oraz AFRICA TWIN RD07
Obrazek

Awatar użytkownika
Robert4884
Bywalec
Posty: 105
Rejestracja: 06 lis 2009, 10:47
Lokalizacja: ZMC
Model:

#52 Post autor: Robert4884 » 22 sty 2010, 20:49

ADAMO_16, 6 to za dużo, spróbuj na 1 biegu wentylatora. Ale bez miernika ani rusz.
Szczęśliwy posiadacz zafry panacota od 2007

Awatar użytkownika
Hajduk
Przeglądacz
Posty: 74
Rejestracja: 27 sty 2010, 19:06
Lokalizacja: Ruda Śląska
Model:

#53 Post autor: Hajduk » 29 sty 2010, 18:28

kubik_CDTi pisze:Powiem Ci,że nie przyglądałem się nigdy temu.
Odpalam i jadę,serwisowy widok kompa odpaliłem parę razy,głównie dla sprawdzenia temperatury cieczy ;)
Jak będę pamiętał to sprawdzę przy okazji.
Pozdr.


Witam wszystkich , czytam i nie dowierzam że można sprawdzić temp. cieczy , możecie napisać jak to zrobić , pozdrawiam .

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#54 Post autor: Lorry » 29 sty 2010, 19:26

Można, jest o tym na forum, poszukaj proszę ( w dziale elektryka jest)

zorro
Przeglądacz
Posty: 65
Rejestracja: 21 lut 2010, 15:57
Lokalizacja: DSR
Model:

System szybkiego ogrzewania

#55 Post autor: zorro » 07 kwie 2010, 10:32

Mam pytanko - czy przez system szybkiego ogrzewania mam rozumiec włącznik nawiewu na przednią szybe? - czy może cos innego?

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#56 Post autor: Lorry » 07 kwie 2010, 10:36

Tu masz kolego 4 stronnicową dyskusję na ten temat, i jak coś to proszę kontynuuj tam ;)

:arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1147

zorro
Przeglądacz
Posty: 65
Rejestracja: 21 lut 2010, 15:57
Lokalizacja: DSR
Model:

#57 Post autor: zorro » 07 kwie 2010, 10:49

Dzięki - juz wszystko wiem :piwo:

zorro
Przeglądacz
Posty: 65
Rejestracja: 21 lut 2010, 15:57
Lokalizacja: DSR
Model:

#58 Post autor: zorro » 07 kwie 2010, 10:53

U mnie w mumerze VIN widnieje - System szybkiego ogrzewania - i według mnie ma on odzwierciedlenie w alternatorze i akumulatorze (większa pojemność 140 i 70) i na pewno jest to wykorzystywane przy nawiwu na przednią szybę - po kilkunastu sekundach nawiwu lekko zmrożona szyba odparowała

Aston

#59 Post autor: Aston » 07 lip 2011, 20:51

No dobra widzę, że temat umarł a odpowiedzi na zadane pytanie nie ma:

Czy można quickheat dołożyć i jakim kosztem :?:

Ewentualnie napiszcie jak Zochy zimą bo to będzie moja pierwsza zima z klekotem więc chciałbym się jakoś przygotować (przynajmniej psychicznie :P )

Rozeznawałem temat w Wagenach i tam jest to rozwiązane po prostu poprzez taki śmieszy modulik z 4 do 8 grzałek wpiętych w układ chłodzenia. Oczywiście czujnik jakiś tam dołożony który wyłącza system przy określonej temperaturze cieczy i takie tam podstawowe proste tematy :) Może to by warto dostosować do Zochy :?: wiem że tanio wychodzi bo używkę modułu z 4 grzałkami przekaźnikiem i czymś tam jeszcze a pompa można nabyć na szrocie za ok 100 PLN

A i co to jest nagrzewnica spalinowa :?: DPF :?: :lol: chodzi chyba o webasto ...

Awatar użytkownika
kubik_CDTi
Zafiromaniak
Posty: 856
Rejestracja: 20 gru 2009, 15:12
Lokalizacja: Polska
Model:

#60 Post autor: kubik_CDTi » 07 lip 2011, 21:38

Nie mam odniesienia do zwykłej nagrzewnicy,ale gdyby quickheat było satysfakcjonujące,to bym nie dokładał webasto ;)
A nagrzewnica spalinowa to właśnie webasto.
Chipped by MR Motors

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”