Nie mogę odpalić mojej ZAFIRY

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1919
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#436 Post autor: Dziadek13 » 24 lis 2016, 20:37

Należy pamiętać że na czujnik idzie 5V z ecu niebieski przewód, brązowy to masa ale nie karoseri ona wychodzi z ecu i to ten przewód przecinamy. To samo tyczy się czujnika temp oleju, na innym forum właśnie doszliśmy do tego że jak odłączymy wtyczke od tego czujnika to auto dobrze pali.Jest jeszcze jedna sprawa jak podgrzewamy świece wymuszonym przeciskiem to świece żeby nabrać temperatury potrzebuje około 15sec a jak podłączy pod aku to moment i gorące od razu, czyli coś steruje natężeniem prądu na świece i osobno czasem grzania drugie jest ok tylko co steruje natężeniem prądu (czujnik temp oleju).

Awatar użytkownika
Markon
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 16 kwie 2016, 23:44
Lokalizacja: Pajęczno
Model:

#437 Post autor: Markon » 24 lis 2016, 20:57

Tak zrobiłem obciolem kabel brązowy na wtyczce do pompy wtryskowej znalazłem wejscie bo chodzi mi żeby wstawić modul hot diesel

Awatar użytkownika
Markon
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 16 kwie 2016, 23:44
Lokalizacja: Pajęczno
Model:

#438 Post autor: Markon » 24 lis 2016, 21:10

Jeszcze mi potrzebny + po przekreceniu kluczyka ale w komoze nic nie ma


Edit:
Muszę znaleźć przewód 89 już jestem załamany nic mi się nie zgadza




Posty pisane w krótkim odstępie czasu proszę scalać - Rybka
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 21:30 przez Markon, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#439 Post autor: Janus » 24 lis 2016, 21:43

Dziadek13 pisze:czyli coś steruje natężeniem prądu na świece i osobno czasem grzania drugie jest ok tylko co steruje natężeniem prądu (czujnik temp oleju).
Myślę że moduł świec steruje prądem przez tranzystory/tyrystory po przez PWM. Oczywiście sposób grzania zależy albo od czujnika temp oleju, albo temp płynu (silnika) - bądź nawet obu tych czujników...
Janusz

Awatar użytkownika
Markon
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 16 kwie 2016, 23:44
Lokalizacja: Pajęczno
Model:

#440 Post autor: Markon » 24 lis 2016, 21:57

juź wiem ze muszę rozciąć niebieski przewód na czujniku i w niego wpakować moduł bo on daje sygnał na ecm tylko brak mi 12v po przekręceniu kluczyka po odpaleniu mam brak tylko podczas czuwania

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#441 Post autor: JARO » 04 gru 2016, 12:51

Panowie jeszcze takie pytanie czy odnośnie mojego przypadku może być walnięta cewka zapłonowa?

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#442 Post autor: Janus » 04 gru 2016, 13:24

JARO pisze:Panowie jeszcze takie pytanie czy odnośnie mojego przypadku może być walnięta cewka zapłonowa?
Oczywiście że tak. Chociaż nie kupowałbym w ciemno nowej tylko umówił się z kimś na wypożyczenie i podmianę na próbę.
Janusz

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#443 Post autor: JARO » 04 gru 2016, 15:39

Janus tylko w tym problem że mam znajomego co ma zośke ale w ropie a ciężko bedzie kogoś znaleść w okolicy, i chyba zostaje kupno w ciemno.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Posty: 3906
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:59
Imię: Janek
Lokalizacja: Słupca
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

#444 Post autor: janekW67 » 04 gru 2016, 17:15

JARO pisze:chyba zostaje kupno w ciemno.
Niekoniecznie. Zawsze możesz odstąpić od umowy i zwrócić towar.
Oczywiście!

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#445 Post autor: Janus » 04 gru 2016, 18:00

janekW67 pisze:
JARO pisze:chyba zostaje kupno w ciemno.
Niekoniecznie. Zawsze możesz odstąpić od umowy i zwrócić towar.
Tak, pod warunkiem że towar będzie nieużywany. Można zmienić zdanie co do słuszności zakupu albo z powodu złego doboru przedmiotu. Ale nie zwracać towar używany, bo sklepy to nie wypożyczalnie
Janusz

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Posty: 3906
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:59
Imię: Janek
Lokalizacja: Słupca
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

#446 Post autor: janekW67 » 04 gru 2016, 18:07

Janus pisze:
janekW67 pisze:
JARO pisze:chyba zostaje kupno w ciemno.
Niekoniecznie. Zawsze możesz odstąpić od umowy i zwrócić towar.
Tak, pod warunkiem że towar będzie nieużywany. Można zmienić zdanie co do słuszności zakupu albo z powodu złego doboru przedmiotu. Ale nie zwracać towar używany, bo sklepy to nie wypożyczalnie
Czasami idzie sie dogadać ze sprzedawcą.
Oczywiście!

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#447 Post autor: gRZENIU » 05 gru 2016, 08:19

Ale właśnie z częściami elektrycznymi jest taki problem ,że nawet sprawdzają na pinach czy nie ma rys od wtyczki ... :/ Nawet jak dogadamy się ze sprzedawcą w sklepie , może być problem ze zwrotem bo hurtownia uzna towar za używany ... :(

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#448 Post autor: JARO » 10 gru 2016, 21:53

No i d....pa. Cewka nowa i ten sam problem. :(

firek
Zafiromaniak
Posty: 1132
Rejestracja: 01 maja 2009, 12:23
Imię: Mirek
Lokalizacja: Lublin
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#449 Post autor: firek » 10 gru 2016, 22:44

JARO, czy do fatalnej w skutkach wymiany rozrządu wszystko w autku było OK?
Jeśli tak to wypadałoby sprawdzić ponownie jego ustawienie...
Jeśli ten trop okaże się nie trafny to zostaje podmiana czujników wałka i wału a następnie sprawdzenie sterownika-niestety potrafią paść bez ostrzeżenia..(mój akurat umarł podczas wymiany oleju) i wywalał błąd czujnik obrotów wału- dopiero naprawa sterownika pomogła..

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#450 Post autor: Janus » 11 gru 2016, 09:03

JARO pisze:No i d....pa. Cewka nowa i ten sam problem. :(
Problem pojawił się po wymianie rozrządu i pompy oleju. Sprawdzał bym wszystko związane z tą wymianą:
1) Czujnik wałka wymieniony
2) Cewka wymieniona
3) Czy sprawdzałeś ustawienie rozrządu?
4) Czy sprawdzałeś sam napinacz, jego ustawienie i mocowanie do pompy oleju?? Bo napinacz w tym silniku zdaje się jest przykręcany do korpusu pompy oleju. A co jeżeli napinacz jest źle założony i zmienia naciąg w trakcie pracy?

Pamiętasz jak pisałeś że w trakcie rozruchu miałeś jakby problem z brakiem kompresji? Może to były objawy przestawionego rozrządu...
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 09:04 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”