[B] Problem z odpaleniem Zafira B

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
wiciu625
Debiutant
Posty: 29
Rejestracja: 13 sie 2015, 13:25
Imię: wiktor
Lokalizacja: szczecin
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Kłopot z odpalaniem silnika gdy wcześniej chodził krótko - B 1.8 140KM

#586 Post autor: wiciu625 » 02 sty 2018, 13:06

A może to jest kwestia tego że od razu po odpaleniu auto pracuję na ssaniu gdzie mieszanka jest bogata w paliwo i po prostu jak szybko zgasisz to zalewa delikatnie świece, spróbuj odpalić i zgasić dopiero jak obroty silnika zejdą do tych co powinny być na biegu jałowym czyli około 800. podejrzewam że wtedy nie będzie kłopotu z odpaleniem.

Awatar użytkownika
koval
Debiutant
Posty: 45
Rejestracja: 10 paź 2012, 17:31
Lokalizacja: ZS
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Kłopot z odpalaniem silnika gdy wcześniej chodził krótko - B 1.8 140KM

#587 Post autor: koval » 03 sty 2018, 13:09

Logiczne wytłumaczenie. Od tamtej pory nie przytrafiło się to więcej ale też unikam krótkiego odpalania silnika. Przy okazji pozdrawiam kolegę ze Szczecina :-)

JAG222
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2018, 00:06
Imię: Karol
Auto: Zafira D 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

Problem z odpaleniem po dłuższym postoju oraz nierówna praca.

#588 Post autor: JAG222 » 21 sty 2018, 00:16

W 2016 r kupiłem rodziną Zafire B i od początku ten samochód wystawia moją cierpliwość na próbę oraz wysysa oszczędności z konta. Obecny z problemem już przerobiłem u mechanika ale bez żadnej poprawy. Najchętniej to był sprzedał ale.... Samochód po dłuższym postoju ma problem z odpaleniem bardzo długo kręci a podczas jazdy szczególnie podczas gwałtownego wyprzedzania chodzi strasznie nierówno. Czuć, że nim szarpie co widać także na obrotomierzu. Zauważyłem jedno że jak odpalam po dłuższym czasie i pozwolę aby pompa w baku popracowała dłużej to odpala bez problemu. Uszczelnienie układu sprawdzone wpakowane kilka tysięcy złotych. Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 31 sie 2017, 21:33
Imię: Szymon
Lokalizacja: Kielce
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: LEH
Plec:

Problem z odpaleniem po dłuższym postoju oraz nierówna praca.

#589 Post autor: szymonOPC » 21 sty 2018, 08:18

Trzeba pomyśleć nad zmianą mechanika jak nie może zdiagnozować usterki

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

Problem z odpaleniem po dłuższym postoju oraz nierówna praca.

#590 Post autor: Mawerix » 21 sty 2018, 11:29

JAG222 pisze:
21 sty 2018, 00:16
Zauważyłem jedno że jak odpalam po dłuższym czasie i pozwolę aby pompa w baku popracowała dłużej to odpala bez problemu. Uszczelnienie układu sprawdzone wpakowane kilka tysięcy złotych. Proszę o pomoc.
Jak kolega wyżej zmienić mechanika na ogarniętego który znajdzie problemy z układem paliwowym.

werter200
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2015, 23:27
Lokalizacja: Turek
Model:

PROBLEM Z ODPALENIEM

#591 Post autor: werter200 » 13 lut 2018, 12:04

Witam.
Zafira B 2005 1.9 CDTI 150km wszystko było dobrze do wczoraj. Stanąłem zgasiłem auto po 10 minutach nie mogę odpalić do dziś. Kluczyk do stacyjki próbuje odpalić i nic. Delikatnie cyknie przekaznik lub bezpiecznik z pod maski z czarnej obudowy. Próbuje odpalić i po chwili gaśnie kontrolka z kluczykiem i od silnika i na nowo się pali. Brak kodów błędów przy próbie odczytania hamulec gaz.. bezradny jestem. Auto odpala po pociągnięciu na lince,wbijam 4 i delikatnie sprzęgłem odpali. Wszystko pięknie ładnie a jak zgasze znowu to samo. Zamieniłem Aku bo tamten był słaby i bez zmian. Co to rozrusznik??? Ale w ogóle nie słychać jego cykania tylko z tej czarnej skrzynki pod maską cyka któryś bezpiecznik albo przekaźnik

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Posty: 273
Rejestracja: 10 maja 2016, 22:17
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Warszawa/Wiskitki
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

PROBLEM Z ODPALENIEM

#592 Post autor: kysiu241 » 13 lut 2018, 12:23

Ale rozrusznik w ogóle ci kręci?
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

werter200
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2015, 23:27
Lokalizacja: Turek
Model:

PROBLEM Z ODPALENIEM

#593 Post autor: werter200 » 13 lut 2018, 12:31

Nie nic się nie dzieje nie kreci nic. Słychać tylko delikatnie pyk z pod czarnej skrzynki

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Posty: 273
Rejestracja: 10 maja 2016, 22:17
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Warszawa/Wiskitki
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

PROBLEM Z ODPALENIEM

#594 Post autor: kysiu241 » 13 lut 2018, 12:43

To najprawdopodobniej rozrusznik tzw bendix. Przy szczotkach słyszał byś pukanie tego automatu, ewentualnie bezpiecznik rozrusznika 25A, patrząc od przodu auta w skrzynce znajduje się w prawym dolnym rogu.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

werter200
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2015, 23:27
Lokalizacja: Turek
Model:

PROBLEM Z ODPALENIEM

#595 Post autor: werter200 » 13 lut 2018, 13:44

No tak tylko że ja zamieniłem te bezpieczniki i to samo. Poza tym nie widać nigdzie przerwania tego metalu w środku bezpiecznika. Co teraz trzeba zrobić? Może się odwiesi jak go puknąć czy to nie da nic

werter200
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2015, 23:27
Lokalizacja: Turek
Model:

PROBLEM Z ODPALENIEM

#596 Post autor: werter200 » 13 lut 2018, 17:58

Witam.
Zafira B 2005 1.9 CDTI 150km wszystko było dobrze do wczoraj. Stanąłem zgasiłem auto po 10 minutach nie mogę odpalić do dziś. Kluczyk do stacyjki próbuje odpalić i nic. Delikatnie cyknie przekaznik lub bezpiecznik z pod maski z czarnej obudowy. Próbuje odpalić i po chwili gaśnie kontrolka z kluczykiem i od silnika i na nowo się pali. Brak kodów błędów przy próbie odczytania hamulec gaz.. bezradny jestem. Auto odpala po pociągnięciu na lince,wbijam 4 i delikatnie sprzęgłem odpali. Wszystko pięknie ładnie a jak zgasze znowu to samo. Zamieniłem Aku bo tamten był słaby i bez zmian. Co to rozrusznik??? Ale w ogóle nie słychać jego cykania tylko z tej czarnej skrzynki pod maską cyka któryś bezpiecznik albo przekaźnik

robpiwcio
Przeglądacz
Posty: 98
Rejestracja: 06 lut 2011, 22:27
Imię: Robert
Lokalizacja: Namysłów - Opolskie
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

[B] Problem z odpaleniem Zafira B

#597 Post autor: robpiwcio » 13 lut 2018, 21:40

U mnie jak tak się działo to ruszałem drążkiem zmiany biegów i pomagało, bendix zawsze zaskoczył, też miałem że przyjechałem, zgasiłem i nie mogłem odpalić. Po regeneracji rozrusznika mam spokój. Tez nie miałem żadnych błędów.

werter200
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 21 kwie 2015, 23:27
Lokalizacja: Turek
Model:

[B] Problem z odpaleniem Zafira B

#598 Post autor: werter200 » 13 lut 2018, 23:08

Jak ruszales? Na boki czy góra dol? Mam takie wrażenie że to moze być stacyjka bo tak się zachowuje jakby nie widział kluczyka. Tak mnie denerwuje to że jeszcze w Niemczech jestem a tu mechanicy nie są za dobrzy:)

robpiwcio
Przeglądacz
Posty: 98
Rejestracja: 06 lut 2011, 22:27
Imię: Robert
Lokalizacja: Namysłów - Opolskie
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

[B] Problem z odpaleniem Zafira B

#599 Post autor: robpiwcio » 14 lut 2018, 21:26

Normalnie ruszałem, wpijałem biegi. U mnie to pomagało. Tez myślałem o różnych rzeczach. Ja nawet myślałem o wymianie sterownika. Dopiero jak przez przypadek ruszyłem gałką biegów i zapalił to wtedy zwróciłem uwagę na rozrusznik. Jak go mechanik wyciągnął to był zdziwiony, że on jeszcze kręcił. Jak go próbowali na stole pomiarowym to wychodziło, że miał 30% swojej mocy i obrotów.

xrs
Bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 25 sty 2016, 22:55
Imię: Piotrek
Lokalizacja: Kraków
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Temperatura a odpalanie

#600 Post autor: xrs » 27 lut 2018, 15:36

Witam, ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną że:
jak odpalam ZB 1.8 przy temperaturze na zewnątrz plusowej lub do minus ok 7 to jest wszystko cacy od kopa, a ja dzisiaj było minus 13 to musiałem długo kręcić i ledwie odpalił; akumulator jest nówka jak coś. :mysli:
Ostatnio zmieniony 27 lut 2018, 15:37 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”