Wspomaganie układu kierowniczego

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#226 Post autor: Janus » 14 sie 2016, 20:29

grzegorz3366 pisze:Tak masz rację "Janus" czeka mnie regeneracja układu . Tak stwierdził mechanik - znajomy. 450+200 za robote.
Dobra cena. Ja za regenerowany magiel z (podobno) dobrego warsztatu dałem 900zł z półroczną gwarancją. Jeżdżę już rok i nic się nie dzieje.
Janusz

grzegorz3366
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 18 sty 2014, 00:19
Lokalizacja: Śiętochłowice
Model:

#227 Post autor: grzegorz3366 » 20 sie 2016, 22:12

Janus pisze:
grzegorz3366 pisze:Tak masz rację "Janus" czeka mnie regeneracja układu . Tak stwierdził mechanik - znajomy. 450+200 za robote.
Dobra cena. Ja za regenerowany magiel z (podobno) dobrego warsztatu dałem 900zł z półroczną gwarancją. Jeżdżę już rok i nic się nie dzieje.
Mechanik jak ten od maglownicy dorabiają po godzinach- wiadomo z kont części, dlatego trochę taniej.

grzegorz3366
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 18 sty 2014, 00:19
Lokalizacja: Śiętochłowice
Model:

#228 Post autor: grzegorz3366 » 30 sie 2016, 16:14

Wczoraj mechanik wrócił z urlopu ten od regeneracji stwierdził że to nie maglownica tylko przewód główny zasilający który idzie od pompy strzeli ł, szukał na allegro lecz nie znalazł .Pytał się w serwisie jakimś, to mu powiedzieli :arrow: ponad tysiąc zł Morze są jakieś zamienniki tańsze albo od astry może by się nadawał ?
Ostatnio zmieniony 30 sie 2016, 16:21 przez grzegorz3366, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Posty: 821
Rejestracja: 17 sie 2016, 14:28
Imię: Adrian
Lokalizacja: Wrocław/Głogów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#229 Post autor: szura217 » 22 wrz 2016, 08:27

Ostatnio straciłem wspomaganie kierownicy, okazało się że gubi płyn, jaka jest szansa że maglownica rozszczelniła się nagle w takim stopniu, że cały płyn znika tak po przejechaniu 30km? Maglownica wcześniej się nie pociła. Niestety na dokładniejsze oględziny na kanale mogę sobie pozwolić po weekendzie.
Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#230 Post autor: Janus » 27 wrz 2016, 20:45

szura217 pisze:Ostatnio straciłem wspomaganie kierownicy, okazało się że gubi płyn, jaka jest szansa że maglownica rozszczelniła się nagle w takim stopniu, że cały płyn znika tak po przejechaniu 30km? Maglownica wcześniej się nie pociła. Niestety na dokładniejsze oględziny na kanale mogę sobie pozwolić po weekendzie.
To jest efekt prawie natychmiastowy :(
Janusz

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Posty: 821
Rejestracja: 17 sie 2016, 14:28
Imię: Adrian
Lokalizacja: Wrocław/Głogów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#231 Post autor: szura217 » 28 wrz 2016, 07:38

Niestety, już mam diagnozę - maglownica...
Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#232 Post autor: Janus » 28 wrz 2016, 19:17

szura217 pisze:Niestety, już mam diagnozę - maglownica...
Współczuję - to jedna z droższych rzeczy w tym samochodzie. Pozostałe do dwumasy, turbiny i pompy wtryskowe w dieslach
Janusz

Awatar użytkownika
szura217
Zafiromaniak
Posty: 821
Rejestracja: 17 sie 2016, 14:28
Imię: Adrian
Lokalizacja: Wrocław/Głogów
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#233 Post autor: szura217 » 29 wrz 2016, 07:36

Na szczęście mam benzynę, mam nadzieję że po wymianie dłuższy czas wytrzyma, maglownica regenerowana 450zł, oby posłużyła.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#234 Post autor: Bodek » 16 lut 2017, 21:47

ZiK pisze:mam pytanie, pewnie, mam ostatki pompy wspomagania (coś trzeszczy nawet jak nie kręcę kierownicą) jaką pompę mam w swojej zośce TRW 1 czy 2 ? Zośka z 2000 r X18XE1 VIN: W0L0TGF75Y2313341

pozdrawiam
Zapytaj w ASO Opla, bo katalog pokazuje różne wersje ;)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2017, 21:49 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

ZiK
Świeżak
Posty: 19
Rejestracja: 22 wrz 2016, 13:38
Lokalizacja: vxy
Model:

Wspomaganie układu kierowniczego

#235 Post autor: ZiK » 05 mar 2017, 15:37

Zgodnie z opisem firka (4 strona) wymieniłem łożyska w TRW 1.


Jako, że nikt nie odezwał się w sprawie rozbiórki pompy TRW 1 to postanowiłem byc tym pierwszym bo juz nie mogłem wytrzymac jej niezbyt cichej pracy ...


Super opis dzięki, tylko po co mam zdejmować zbiornik płynu skoro łożyska są w "środkowej" 2 części (licząc zbiornik i korpus jako 1, a dolną pokrywę jako 3). Czyżby między zbiornikiem, a korpusem był jakiś uszczelniacz? Pytam bo wymieniłem łożyska, a zbiornika nie rozłączałem od górnej pokrywy.

ps. znacie wymiary oringu który jest między górną pokrywą, a korpusem? Mi wyszło jakieś 90x1,5

slawinek
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 17 lut 2011, 13:34
Lokalizacja: Polska
Model:

#236 Post autor: slawinek » 05 mar 2017, 20:49

Witam.
Zafira A, Z1.8XE, 125kM

Zdecydowałem się na wymianę pokorodowanych przewodów hamulcowych. Mechanik zrobił co trzeba. Wlazłem do auta - odpalam i słyszę taki dźwięk że mi jeszcze w głowie piszczy. Jak w samolocie ciągły taki uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.... przy pokręceniu kierownicy w lewo lub prawo dźwięk ten zmienia swoją barwę a jak pokręcę do oporu kierownicą i przytrzymam to jak się ustabilizuje to też buczy tyle że na niższym tonie więc jak sądzę wszystko to pochodzi od wspomagania.

Nasuwa się mi więc pytanie co się takiego stało. Podjechałem z powrotem do mechanika i zaprosiłem człowieka do auta i pytam co to? bo wcześniej przed wymianą przewodów hamulcowych było cicho w kabinie. Odpowiedział ,że to normalne i że to wspomaganie. Ja mu na to,że to nie jest normalne.On mi na to że nic nie robili ze wspomaganiem.

Podpowiedzcie mi czy wymiana rurek z płynem od hamulców ma jakiś związek z układem wspomagania? i czy waszym zdaniem coś mi przy okazji spier..ił???

Czy może to zwyczajny zbieg okoliczności i po prostu kończy się pompa?
Dźwięk ten jest męczący raczej w górnej tonacji jakby się pompa męczyła.Jak stoi na postoju to głowa trochę boli w czasie jazdy nie słychać.
Skręcanie kierownicą - słychać mocno.Wspomaganie działa jakby normalnie a płyn w zbiorniku jest na max.
Pozdrawiam i czekam na jakieś info.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2017, 21:09 przez slawinek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 14 wrz 2010, 11:58
Imię: Marcin
Lokalizacja: Ruda Śląska
Auto: Zafira B Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#237 Post autor: arebuk » 06 mar 2017, 10:17

witam, wymieniając obudowę filtra oleju przy okazji pomacałem sobie podzespoły pod autem i stwierdziłem że u mnie pompa wspomagania nie jest specjalnie zamocowana do auta, tylko stoi na taki 1,5cm gumowych stopkach na takim płaskowniku , to tak ma być???
Załączniki
rps20170306_102953_maly.jpg
tak to wygląda
Ostatnio zmieniony 06 mar 2017, 10:35 przez arebuk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#238 Post autor: Dziadek13 » 06 mar 2017, 13:29

Te gumowe stopki to są śruby mocujące a co by nie przenosiły drgań i hałasu na karoserie po prostu to są dwie śruby zalane połączone łebki tą gumą.Takie śruby można zastąpić w razie czego z np matiz tam obudowa filtra powietrza jest na nich przykręcona jedna śruba około 13zł.

Awatar użytkownika
arebuk
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 14 wrz 2010, 11:58
Imię: Marcin
Lokalizacja: Ruda Śląska
Auto: Zafira B Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#239 Post autor: arebuk » 06 mar 2017, 14:04

no ale mi z tych stopek nic nie wychodzi tzn żadna śruba co by ją złapać do tej podstawy, chyba że zostały ścięte, ta pompa sobie po prostu na nich stoi i mogę ją unieść w ręce :(

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#240 Post autor: Dziadek13 » 06 mar 2017, 14:54

Bo odeszła guma od przykręconych śrub.

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”