Brak zasilania na kompresorze klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Jaross
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2013, 14:34
Lokalizacja: Mikołów
Model:

Brak zasilania na kompresorze klimatyzacji

#1 Post autor: Jaross » 28 maja 2014, 21:25

Witam, mam mały problem z klimatyzacją nie działa mi ponieważ nie dochodzi zasilanie do kompresora. Bezpieczniki posprawdzałem wszystko ok. wyczytałem w internecie że to może być wina czujnika ciśnienia. Do czujnika dochodzą trzy kabelki jak zewrę któreś z nich to powinno pójść napięcie na kompresor, dobrze myślę jeśli tak to które. wtedy będę miał pewność że to czujnik, chyba że się mylę i jest inny sposób na sprawdzenie czujnika.
Pozdrawiam Jarek.

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#2 Post autor: drahe » 28 maja 2014, 21:31

Jak masz dostęp do jakiegoś urządzenia diagnostycznego to wartość ciśnienia w klimatyzacji możne podejrzeć w blokach pomiarowych ECU.Jak coś to mogę pomóc tylko musisz podjechać do Zabrza/Gliwic.

Awatar użytkownika
Jaross
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2013, 14:34
Lokalizacja: Mikołów
Model:

#3 Post autor: Jaross » 29 maja 2014, 20:26

Mam dostęp do Op-Coma to tam w blokach pomiarowych można sprawdzić czy ten czujnik ciśnienia jest sprawny, obejrzę to przez weekend i dam znać bo teraz ciężko z wolnym czasem.

Awatar użytkownika
Jaross
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2013, 14:34
Lokalizacja: Mikołów
Model:

#4 Post autor: Jaross » 06 cze 2014, 10:22

Witam podpoiłem autko do Op-Coma i mam takie informacje:
Przekaźnik A/C : Aktywny
Ciśnienie A/C : 600 kPa
Przełącznik informacyjny A/C : Aktywny
To znaczy że czujnik ciśnienia jest dobry?

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#5 Post autor: drahe » 06 cze 2014, 22:27

Jaross pisze: Ciśnienie A/C : 600 kPa
Pokazuje 6 barów czyli czujnik jest sprawny.W każdym razie kompresor powinien się załączyć.Pewnie masz problem w kablotece od skrzynki bezpiecznikowej do kompresora.Spróbuj odpalić klimę na krótko.

Awatar użytkownika
Jaross
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2013, 14:34
Lokalizacja: Mikołów
Model:

#6 Post autor: Jaross » 10 cze 2014, 17:08

Witam, nie miałem czasu przy tym grzebać ale pora się za to wziąć. Żeby odpalić na krótko klimę mam pociągnąć kable od akumulatora do wtyczki z kompresora? Nie chciał bym czegoś spalić.

Awatar użytkownika
Jaross
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 15 wrz 2013, 14:34
Lokalizacja: Mikołów
Model:

#7 Post autor: Jaross » 10 cze 2014, 18:39

Podpiąłem kompresor na krótko załącza się ale klimatyzacja nie chłodzi. Chyba coś poważniejszego jest.

agstojak
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 24 kwie 2014, 14:20
Lokalizacja: Krosno
Model:

#8 Post autor: agstojak » 06 lip 2017, 22:04

Witam,

Z klimą od początku miałem dziwną sytuację (od momentu zakupu). Sprawa jest jakaś dziwna, bo wygląda następująco:

Czasami zdarza się, że klimatyzacja (mam manual) się nie włącza. Nie słychać charakterystycznego "cyknięcia" i spalanie na wolnych obrotach nie wzrasta.
Pomaga w zasadzie tylko wypięcie kostki na sprężarce i jej ponowne zapięcie. Działa przez jakiś czas, później znowu się nie włącza i tak w kółko. Czasami udaje się ją włączyć bez odpinania kostki.

Od ostatniego serwisu klimy ubyło 200 g czynnika (przez dwa lata). Klima ostatnio dostała nowy olej i 480g czynnika i przez miesiąc załączała się przyzwoicie. Kilka dni temu nie włączyła się, zatrzymałem samochód, wyłączyłem silnik, uruchomiłem ponownie i cyk włączona. Chłodzi pięknie. Dzisiaj już od rana nie udało mi się jej uruchomić. Nie pomagało ściąganie wtyczki. Sprawdziłem napięcie na wtyczce zasilającej sprężarkę - brak, zarówno przy przekręconej stacyjce, jak i pracującym silniku i włączonej klimatyzacji. Moje pytanie brzmi: czy jeżeli ubyło czynnika, to napięcia nie będzie? Dziwna sprawa, proszę o pomoc.

Jeszcze jedna sprawa, klimatyzacja włączała się u mnie tylko na wolnych obrotach na postoju, nie udało mi się jej nigdy uruchomić w czasie jazdy. Czy tak powinno być???

agstojak
Debiutant
Posty: 28
Rejestracja: 24 kwie 2014, 14:20
Lokalizacja: Krosno
Model:

#9 Post autor: agstojak » 08 lip 2017, 09:47

Wczoraj klimatyzacja odpaliła i pracuje normalnie, więc czujnik ciśnienia nie jest uszkodzony (jak wskazywał błąd 0530) tylko, albo się zacina, albo przewody/wtyczki coś nie teges. Przy odrobinie czasu postaram się sprawdzić przyczynę i napiszę - może komuś się przyda
Ostatnio zmieniony 08 lip 2017, 09:48 przez agstojak, łącznie zmieniany 1 raz.

emilos
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwie 2019, 19:19
Imię: Emil
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: zafira
Model: b
Oznaczenie silnika: z18xer

Zafira B 2005 brak sterownia spreżarką. Wymieniony UEC.

#10 Post autor: emilos » 28 kwie 2019, 19:21

Witam,
-Spreżarka ze sprzegłem. Chłodzi i działa po zwarciu przekaźnika.
-ciśnienie na kompie 7-8 barów.
-błedów brak na wszystkich modułach.
-temperatura zewnetrzna na wyswietlaczu i w parametrach uec prawidłowa
-temperatura zewnetrzna w parametrach panelu klimy ECC 0 stopni !!
ale podobno niektórym działa mimo takiego wskazania?
- temperatura parownika -40 stopni, ale podobno nie kazda zafira miała taki czujnik i wtedy jest -40? Jakaś zworka z tyłu panelu niby jest.

Przejrzałem cała konfiguracje OPcomem (mam Pin) . Wszedzie ustawiłem na ECC. (Łącze sie opcomem z ECC wiec zakładam ze mam eec a nie SAC). Tam gdzie SAC brałem ze nie występuje.

Doszedłem ze uec był wymieniony(inny vin i pin nie wchodzi). Mogę tam wejsć w Low speed can bus configuration ale bez pinu nie wejdę w program varian configuration czy tam jest coś od klimy?

Sprawdziłem vin auta i vin dawcy uec.
Oba mają climatronic. ale nie wiem czy dawca miał sprezarkę ze sprzegłem i czy w uec w program varriant configuration to ustawie.?

Pozatym auta róznią sie radiem i wsywietlaczem. Może dlatego są złe wskazania temperatury zewnętrznej?

Czy ma ktoś schemat EEC?

Czy podejrzy ktoś co jest w uec do ustawienia z pinem w program variant configuration ?

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Re: Zafira B 2005 brak sterownia spreżarką. Wymieniony UEC.

#11 Post autor: Ostap » 28 kwie 2019, 19:56



Sprawdź tutaj.

Z tego co pamiętam to w UEC jest coś właśnie od sprzęgła klimy.

Musisz zdjąć pin lub inny UEC.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka



Dodano po 57 sekundach:


Tu masz moje ECC

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Re: Zafira B 2005 brak sterownia spreżarką. Wymieniony UEC.

#12 Post autor: Ostap » 28 kwie 2019, 19:57



Tu masz moje ECC

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

emilos
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwie 2019, 19:19
Imię: Emil
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: zafira
Model: b
Oznaczenie silnika: z18xer

Brak zasilania na kompresorze klimatyzacji

#13 Post autor: emilos » 28 kwie 2019, 21:24

Dzięki ostap :) O to mi chodziło. CZyli temp zew 0 i -40 parownik jest ok. Bo u Ciebie działa. W uec w konfiguracji jest tylko czy sac/eec występuje. Czyli powinno chodzić.
Ale! jest tam też typ silnika. Mam benzyne a dawca diesla, a ptrzac na schematy sterowanie AC jest inne dla benzyny inne dla diesla.
Wieć obstawiam UEC. Tylko czy konfigurować obecnego? Każdy UEC jest taki sam? MA wszytskie piny? CZy kupić od takiego samego silnika? Wyposażenie ma znaczenie?

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1592
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Re: Brak zasilania na kompresorze klimatyzacji

#14 Post autor: Ostap » 28 kwie 2019, 23:26

Co do UEC to nie zagłębiałem się nigdy w niego. Czy może być od beny w dieslu? Ciężko powiedzieć, raczej tak bo jeśli chodzi o REC to nie ma znaczenia czy benzyna czy diesel.

Pierwsza rzecz, UEC musi być zalogowany do auta i wpisany poprawny vin. Później sprawdzisz czy działa klima.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”