[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

#1 Post autor: kicaj » 17 mar 2010, 20:22

hej,
zeby wejsc w tryb serwisowy (test mode) kazdy wie ;) wystarczy poszukac ;)
przyciskamy setting na pare sekund az uslyszymy dzwiek, nastepnie przechodzimy przyciskajac BC lub kropke przy wyswietlaczu, w zaleznosci od typu wyswietlacza...

po jakims czasie i/lub wlaczeniu zaplonu i /lub zamknieciu auta wychodzi sie z tego trybu...
badz ponownie naciskam settings




dodam ze nacisniecie przycisku navi wyswietla dodatkowe informacje o navi ;)
a audio o audio ;)



tak mi sie przypomnialo (dzis sie pojawilo insp4) wiec dopisuje za: http://astraklub.pl/viewtopic.php?t=16682

insp2 przepalona zarowka
insp3 niskie napiecie
insp4 woda w filtrze paliwa (diesel)

moze sie komus przyda



bylem w dwoch ASO opla: w jednym wylanie wody 20zl w drugim TYLKO wymiana filtra za 160 hehe... auto ma 34kkm...
nawiasem mowiac wczoraj mi sie napis nie pojawil...


[glow=red][shadow=darkblue]-----------------------------------------[/shadow][/glow]


ok udalo mi sie spisac co jest w poszczegolnych oknach, teraz wartaloby zebrac co poszczegolne opcje znacza... moze ktos dopisze...
uklad jak na wyswietlaczu

TEST MODE

przechodzenie - przycisk BC (u mnie ;) )

OKNO HEATER
Obrazek

HW
SW
Code Ver DD
LCD-Temp SCL-LS
Heat-St SCL-MS

OKNO Dimming
Obrazek
wylaczony silnik i swiatla
Obrazek
wlaczony silnik i swiatla

Mode U-Term30
Input U-Reference
Chart LED/LCD Tmp
Leds Brightness
Delay A Delay B

OKNO Clock
Obrazek

GPS Set Corr
RDS Set CorrRDS
Local offset PI-Radio
RDS-Max-Diff Pi-Prog


OKNO OA-Tem
Obrazek
wlaczony nagrzany silnik
Obrazek
wylaczony silnik Z19DTH

Dist-RC
Speed
Coolant tu jest temperatura Ice-Enable
Sensor Ice-Active
Display Ice-Ack


OKNO BC BC= BoardComputer
Obrazek

Inj-RC Range
TC-Inst RC-Inst
TC-time RC-time
TC-Dist RC-Dist
FCO RFC CSD -- FCO = Fuel Cut Off



OKNO CC
Obrazek

Bus 1
Warn 2
Ack 3
Store 4
5 6 7 8


-------------
Bus = 40 wcisniety stop na wlaczonym silniku
Bus = 1 brak plynu do spryskiwaczy


jest jeszcze okno Navi (wywolywane przyciskiem Navi) - ale to moze pozniej... mam dosc pisania ;)

mam nadzieje ze ktos pomoze i dopisze co oznaczaja niektore skroty...[/i]

dodatkowo pare zdjec z:

radia
Obrazek
Obrazek

nawigacji
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 lut 2016, 22:00 przez kicaj, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: 01 lut 2010, 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

#2 Post autor: rhaaziel » 18 mar 2010, 08:40

Hmmm, ja chyba robię coś źle :/

W głównym menu (mam wtedy 4 zakładki na górze od prawej BC, Navi, Tel, Audio) na zakładce BC (ekran podstawowy ten który pokazuje spalanie i zasięg) trzymam settings - po kilku sekundach - mam sygnał biiip i na ekranie w rogu napis testmode ON i na tym koniec nie pokazują mi się te ekrany :cry: jak nacisnę raz jeszcze settings to znów biiip i testmode OFF

Co robię źle, jak wyświetlić te ekrany w CD70?
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#3 Post autor: kicaj » 18 mar 2010, 10:43

rhaaziel,
kicaj pisze:przyciskamy setting na pare sekund az uslyszymy dzwiek, nastepnie przechodzimy przyciskajac BC lub kropke przy wyswietlaczu, w zaleznosci od typu wyswietlacza...

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: 01 lut 2010, 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

#4 Post autor: rhaaziel » 18 mar 2010, 11:29

aaaaa jeszcze BC trzeba nacisnąć (cały czas myślałem że wystarczy być w zakładce BC) ale ze mnie głuptas :oops:
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#5 Post autor: kicaj » 10 kwie 2010, 10:03

kaliope pisze:U mnie bez względu na to czy motor jest właczony czy nie, zawsze mam ‘on’ tylko w pierwszym….pozostałe dwa ‘off’ Co to oznacza?
a jaka jest temperatura na polu?
bo ja zdjecia robilem przy 2.5st Celc...

to ostrzeganie o sliskich drogach...

imalas
Bywalec
Posty: 138
Rejestracja: 14 cze 2009, 23:13
Lokalizacja: tutejszy
Model:

#6 Post autor: imalas » 10 kwie 2010, 16:17

Tryb serwisowy opisali Rosjanie w Astrze H, ale bardzo podobnie w BC Wymagana znajomość rosyjskiego TU

Tak na wszelki wypadek, żeby nie było postów z prośbą o tłumaczenie ....TU

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#7 Post autor: kicaj » 10 kwie 2010, 19:32

no, ale nie dokonca dokladny opis, a te rzeczy ktore chcialbym wiedziec i tak nie sa wyjasnione ;)
zreszta, wydake mi sie ze ja to lepiej wyjasnilem ;)

Edge
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2010, 18:58
Lokalizacja: Gdańsk
Model:

#8 Post autor: Edge » 01 wrz 2010, 22:54

Witam
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Zośki. Przeglądam i czytam posty na forum i urodziło mi się pytanko do test mode. Czy przy wyświetlaczu BID takie informacje jak temperatura cieczy chłodzącej można uzyskać?? Bo jakoś nie mogę tego znaleźć.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#9 Post autor: kicaj » 02 wrz 2010, 07:55

dajcie mi mozliwosc edycji tego mojego postu bo chcialem cos uzupelnic...

Edge, a nie masz przyciskow przy wyswietlaczu?

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#10 Post autor: Lorry » 02 wrz 2010, 09:39

No ten ostatni post z dziś możesz jeszcze edytować ;) A jak idzie o pierwszy to napisz mi na PW co chcesz dodac ;)

Co do przycisków koło wyświetlacza: BID takowych nie ma (ja mam BIDa i sterowanie z radia jest), jedyne co ma przyciski koło wyświetlacza to TID---najprostszy wyświetlacz, rzadko spotykany ale jednak ;)

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#11 Post autor: kicaj » 02 wrz 2010, 10:02

a ja chcialem sam ;)

w takim razie BIDa powinno sie sterowac tak jak GIDa... mam racje? chyba ty masz Lorry BIDa?

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#12 Post autor: Lorry » 02 wrz 2010, 10:06

Owszem BIDa steruje się jak GIDa

I ja posiadam BIDa w wersji mocno rozszerzonej ;)


Ale ale... Pytanko takie:

Po zabawach OpComem przy aktywacji tempomatu nie moge wbić w Test Mode :| Ma ktoś jakiś pomysł :?:

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#13 Post autor: Lorry » 16 lis 2010, 21:18

Owszem, mam BIDa ale po zabawach fejsem mam trudności z włączeniem test mode, a generalnie dla mnie to nadal czarna magia... :/ Na BiD jest to w kij nieczytelne...

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#14 Post autor: kicaj » 16 lis 2010, 21:21

http://yfrog.com/f3dsc00030gmj
temp czujnika zewnetrznego
predkosc w km/h i chyba temp silnika

mam prosbe do Lorry, aszymajda i wszystkich posiadaczy BID'a
rano przed zapaleniem auta wejdzcie do test mode i porownajcie temperature otoczenia z tym wskazaniem T. powinno to wyjasnic

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#15 Post autor: kicaj » 16 lis 2010, 21:54

u mnie po prostu musi byc wlaczone radio... ot tyle i da sie test mode wlaczyc...
aszymajda pisze:tak, zdjęcia robiłem na włączonym silniku, ale był całkiem zimny
wiec bede sie sklanial ze T to temp silnika... BTW jaka tam jest wartosc na wylaczonym silniku?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”