[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
l3cho
Przeglądacz
Posty: 57
Rejestracja: 26 maja 2016, 00:13
Imię: Marcin
Lokalizacja: Chorzów
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Test mode

#106 Post autor: l3cho » 21 cze 2016, 00:00

Witam
Czy ma ktoś pomysł dlaczego na zapłonie w test mode temperatura silnika nie wskazuje mi "72" tak jak to było opisane?
Po włączeniu zapłonu mam prawdziwą temperaturę silnika, która nie zmienia się po odpaleniu silnika, czyli przykładowo na zapłonie mam 25 po odpaleniu silnika też no i systematycznie rośnie.
Czy nie powinno być tak że na nie odpalonym silniku zawsze ma wskazywać 72?
Jestem po wymianie termostatu, termostat działa, temperatura w trakcie jazdy ok, ale cały czas mam ten sam błąd 59761

Awatar użytkownika
prawnuczek
Bywalec
Posty: 108
Rejestracja: 09 cze 2015, 13:05
Lokalizacja: Lublin
Model:

#107 Post autor: prawnuczek » 28 wrz 2016, 08:48

Panowie,
proszę o pomoc w rozpoznaniu usterki - dziś rano podczas jazy zapaliła się kontrolka ABSu a na wyświetlaczu w test mode w każdej linijce na trzecim miejscu od końca cyfra 2. Wygląda to jak na zdjęciu:
Klik
Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu kontrolka znikła ale cyfry w test mode pozostały nie zmienione.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2016, 08:49 przez prawnuczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#108 Post autor: tOmki » 28 wrz 2016, 09:11

Niektóre kody w Test Mode znikają dopiero po paru/parunastu uruchomieniach auta.
Obrazek

ka-ka2
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 18 sty 2017, 05:19
Lokalizacja: Karczmiska
Model:

#109 Post autor: ka-ka2 » 20 lut 2017, 21:48

Koledzy jak odczytać test mode ... jest jakaś księga która tlumaczaca co oznaczają te cyferki ....

ka-ka2
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 18 sty 2017, 05:19
Lokalizacja: Karczmiska
Model:

#110 Post autor: ka-ka2 » 22 lut 2017, 09:35

Test mode linijak store 1 na końcu co oznacza.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#111 Post autor: Flora » 22 lut 2017, 10:55

Księga to ja.
Niski poziom płynu spryskiwaczy.

RYBA1311
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 24 sie 2017, 14:47
Lokalizacja: GDYNIA
Model:

#112 Post autor: RYBA1311 » 03 wrz 2017, 13:15

Witam, po odblokowaniu komputera na wyswietlaczu mam wskazania od góry data, temperatura, radio i zasięg. Jak zmienić by zamiast zasięgu pokazywalo śr. spalanie? Bo kombinowalem , grzebalem i nadal jestem d..a.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2017, 13:53 przez RYBA1311, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6685
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#113 Post autor: rafant4011 » 11 wrz 2017, 14:35

Na ostatniej zakładce tam gdzie powinny być zera pojawiła mi się jakaś cyfra... (foto) obecnie mam tak znów zera :mysli:
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#114 Post autor: Bodek » 11 wrz 2017, 16:27

Miałeś jakiś komunikat :?: np. że jest mało płynu w spryskiwaczu :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6685
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#115 Post autor: rafant4011 » 11 wrz 2017, 22:56

Bodek pisze:Miałeś jakiś komunikat :?: np. że jest mało płynu w spryskiwaczu :?:
Miałem o spalonej żarówce...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#116 Post autor: Bodek » 12 wrz 2017, 15:53

I tak ma być - z czasem zniknie i będą same zera ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

merho
Przeglądacz
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2016, 09:28
Imię: maciej
Lokalizacja: gdańsk
Auto: zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

#117 Post autor: merho » 18 gru 2017, 17:16

Panowie, pytanie i może macie jakieś sugestie odnośnie zakładki dimming w testmode, brakuje wartości u - reference, przy odpalaniu u-term30 spada do 9,50 - to słabo?
Dodam że mam problem z akumulatorem, dziś miałem problem z odpaleniem auta, wystartował z kabli.
Załączniki
IMG_20171218_153251646kopia.jpg
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 17:20 przez merho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szymonOPC
Bywalec
Posty: 167
Rejestracja: 31 sie 2017, 21:33
Imię: Szymon
Lokalizacja: Kielce
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: LEH
Plec:

[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

#118 Post autor: szymonOPC » 13 lut 2018, 11:33

Mobiliki zerkając na ten temat postanowiłem wykonać u siebie TestMode - jak najbardziej się udało i wszystko prawie ok poza jednym:
W pierwszej "zakładce" Testmode: Heart w pozycji trzeciej CODE u mnie jest dokładnie wartość: CODE: 004 ver:03
w linku: http://astra-3.pl/porada-astra-h-test-mode-gid-cid#up - nie mam wartości 004 czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć??? Miał już ktoś coś takiego u siebie??? Bo reasumując pozycje CODE z tej tabeli ja nie wiem czy mam BEZ czy Z wersją BC.
Tak na marginesie nie mam chwilowego spalania czy ile mogę jeszcze przejechać na kompie. Mam tylko możliwość odpalenia BC1 lub BC2

Awatar użytkownika
szpon19
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 13 mar 2018, 19:24
Imię: Kamil
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Zafira B 1.9 CDTI Flexivan
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

#119 Post autor: szpon19 » 13 mar 2018, 23:25

Witam!
Czy ktoś bardziej doświadczony pomoże mi rozszyfrować poszczególne ekrany trybu serwisowego? Mam wyświetlacz BID.
Pierwszy ekran : LCD: 15*C , U30:13,3V (na włączonym silniku)
Drugi ekran : HW:D2.01, 24.05.2007
Trzeci ekran: SW:7082-/0, 23.03.2007
Czwarty ekran: DD:3.0/6.0, Code:008/03
Piąty ekran: LS:7F800000, MS:4200
Szósty ekran: Dimm: None, 50.2 21.5 21.5
Siódmy ekran: RDS-T: (pusto), PI-EHU: (pusto)
Ósmy ekran: Sens:7.0, V: (pusto), OT:24
Dziewiąty ekran: TC:192 0.0.1, 20.0 14.9 15.3
dziesiąty ekran: RC: 192 0.0.1, 7.9 7.9 7.9
BUS, Warn, Ack, Store - pokazują same zera
Z tego co zdążyłem tu wyczytać to prąd ładowania powinienem mieć troszeczkę wyższy, ale tragedii jeszcze nie ma. Czy wynika z tego coś czym powinienem się martwić ? :mysli:

Awatar użytkownika
celius
Bywalec
Posty: 122
Rejestracja: 29 wrz 2017, 17:44
Imię: Przemas
Lokalizacja: Oborniki / WLKP
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTR

Zmienna prędkość Dist-RC w Testmode

#120 Post autor: celius » 23 maja 2018, 11:31

Witam. W TestMode jest opcja Dist-RC gdzie pokazywana jest prędkość m/s. I u mnie są dość duże wahania (od ok 27m/s do ok 43m/s) choć prędkość w km/h jest niezmienna. Czy u Was jest tak samo czy też coś jest nie tak ??

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”