[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Mihó

#61 Post autor: Mihó » 17 lut 2012, 00:23

Tak mieliśmy

robimel
Debiutant
Posty: 35
Rejestracja: 12 cze 2011, 11:27
Lokalizacja: grudziadz
Model:

#62 Post autor: robimel » 24 maja 2012, 23:29

koledzy mam pytanko
w mojej zośce jest wyswietlacz GID 2 wierszowy
standardowo pokazuje min chwilowe zuzycie paliwa i zasieg
czy mozna zmienic te wskazania zeby np pokazywal mi srednie zuzycie paliwa\?
bostrasznie denerwuja mnie te skaczace cyferki

ldzwonka
Posty: 4
Rejestracja: 18 kwie 2013, 10:50
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Model:

#63 Post autor: ldzwonka » 02 cze 2013, 20:17

mam BID - jak na stałę zrobić aby było spalanie wyświetlone zamiast daty?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#64 Post autor: Bodek » 02 cze 2013, 21:52

ldzwonka pisze:mam BID - jak na stałę zrobić aby było spalanie wyświetlone zamiast daty?
Aktywować interfejsem, ale to nie ten temat.

Tylko tu: viewtopic.php?t=10212
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 19:47 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
Andy
Debiutant
Posty: 41
Rejestracja: 07 sie 2011, 09:31
Lokalizacja: z Uznamu
Model:

#65 Post autor: Andy » 28 sty 2014, 14:01

Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów. Testmode pokazuje mi wartości ładowania aku "U-term30" na poziomie 14,3V natomiast wartość rekomendowana "U-reference" wynosi 13,5V.
Czy to oznaka czegoś niepokojącego?

Tu fotka
Obrazek

Piotr
Bywalec
Posty: 163
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:54
Imię: Piotr
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#66 Post autor: Piotr » 28 sty 2014, 14:42

Andy pisze:Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów. Testmode pokazuje mi wartości ładowania aku "U-term30" na poziomie 14,3V natomiast wartość rekomendowana "U-reference" wynosi 13,5V.
Czy to oznaka czegoś niepokojącego?
Ja mam tak samo i się cieszę, że tak jest. Wydaje mi się, że te 13,5v to znaczy nie mniej jak 13,5. Jak miałem poniżej 12 to się martwiłem i pojechałem do elektryka i po drobnej naprawie od razu wskoczyło na 14,3 i tak jest do dzisiaj. Czasami jest trochę mniej a czasami minimalnie więcej a ważne, że jest ponad 14 V. Zrób sobie mały test a mianowicie załącz testmode przed uruchomieniem i obserwuj co masz za nim przekręcisz kluczyk, oraz co się dzieje w czasie kręcenia rozrusznikiem. Wnioski same Ci się nasuną. Nie znam się na tym za bardzo i jest to tylko moja opinia wypracowana w czasie trzyletniej eksploatacji Zośki.

Awatar użytkownika
rafi7404
Mieszkaniec
Posty: 266
Rejestracja: 18 sie 2013, 21:42
Imię: Rafał
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#67 Post autor: rafi7404 » 28 sty 2014, 21:44

U mnie również ładowanie jest na poziomie 14,2-14,3V. Myślę,że to jest poprawna wartość.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#68 Post autor: kicaj » 29 sty 2014, 21:02

ostatnio zauwazyłem że napięcie w testmode trzyma się na ok 13,8V - reakcja, poprawa kabla przy akku i z powrotem ponad 14 ;)

niuniek
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 20 sty 2014, 09:45
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Szczecin
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#69 Post autor: niuniek » 05 lut 2014, 11:05

Kicaj, dzięki za ten temat.
Mam wyświetlacz GID. Test mode mozna włączyć tylko przy włączonym radiu.
Mam Zośke od miesiąca. Zastanawiałem, jak to w aucie moze nie być wskaźnika temp. silnika, w dodatku w dieslu? Teraz już wiem, że jest, ale dla wtajemniczonych (choć nadal nie rozumiem polityki producenta?). Dzieki test mode wiem, że prąd ładowania, temp. silnika w normie. Dzięki :piwo:
:)

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#70 Post autor: kicaj » 05 lut 2014, 14:24

test mode to taki błąd/psikus programistów, niezamierzony i odkryty przypadkiem. nawet serwisy nie wiedziały o jego istnieniu...

a jedna wskazówka mniej na desce = oszczędności... chociaż masz rację bezsensowne...

Awatar użytkownika
aras2075
Posty: 2
Rejestracja: 07 lip 2013, 10:48
Lokalizacja: Żnin
Model:

test mode

#71 Post autor: aras2075 » 09 lut 2014, 09:34

Dużo informacji na temat informacji zawartych Test Mode można znaleźć na stronie Astry 3.
Link: http://astra-3.pl/tips.php?id=9#up
aras2075

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#72 Post autor: MARK-62 » 19 mar 2014, 20:33

Witam a jak test mode nie działa to trzeba go uaktywnić np.op-com?
Bo u mnie w ZB nie działa słychać pik i nic nie wyświetla.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#73 Post autor: Bodek » 19 mar 2014, 20:45

MARK-62 pisze:Witam a jak test mode nie działa to trzeba go uaktywnić np.op-com?
Bo u mnie w ZB nie działa słychać pik i nic nie wyświetla.
jak "piknie" naciśnij przycisk BC - i kolejno dalej przy każdym naciśnięciu BC będą wyświetlać się następne zakładki
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#74 Post autor: MARK-62 » 19 mar 2014, 20:49

Na włączonym radiu trzymam setting do piknięcia a nie powinien się zmienić ekran i dopiero naciskam BC

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#75 Post autor: Bodek » 19 mar 2014, 20:51

MARK-62 pisze:Na włączonym radiu trzymam setting do piknięcia a nie powinien się zmienić ekran i dopiero naciskam BC
ekran zmieni się na "ustawienia" - data, godzina itd itp - wtedy naciskasz BC i przeskakują zakładki
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”