[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr
Bywalec
Posty: 163
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:54
Imię: Piotr
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#76 Post autor: Piotr » 19 mar 2014, 20:57

MARK-62 pisze:Witam a jak test mode nie działa to trzeba go uaktywnić np.op-com?
Bo u mnie w ZB nie działa słychać pik i nic nie wyświetla.
A spróbuj kliknąć po tym twoim "pik" 2 razy jak myszką w kompie. U mnie tak jest. Ja najczęściej liczę do 10 i klikam 2 razy bo czasami nawet tego "pik" nie ma.

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#77 Post autor: MARK-62 » 19 mar 2014, 21:04

Piotr pisze:A spróbuj kliknąć po tym twoim "pik" 2 razy jak myszką w kompie
Czyli mam nacisnąć 2 razy BC?

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#78 Post autor: kicaj » 21 mar 2014, 18:06

włączanie / wyłaczanie test mode:
na głównym ekranie, niezależnie czy BC czy navi czy radio przyciskamy i trzymamy wciśniene settings aż piknie, ok 10sek. po puszczeniu przycisku pojawi się menu settings (ustawiania czasu, itp)

przechodzimy przyciskiem BC w kółko: BC main, test mode 1, test mode 2,... BC main...

pytanie jaki masz ekran i jakie radio?

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#79 Post autor: MARK-62 » 22 mar 2014, 23:33

Radio CD30 mp3 ekran BID.
W test mode wchodzę tak jak napisał Piotr po piknięciu i puszczeniu settings nic mi nie pokazuje.

Piotr
Bywalec
Posty: 163
Rejestracja: 05 gru 2009, 22:54
Imię: Piotr
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#80 Post autor: Piotr » 23 mar 2014, 11:56

MARK-62 pisze:Radio CD30 mp3 ekran BID.
W test mode wchodzę tak jak napisał Piotr po piknięciu i puszczeniu settings nic mi nie pokazuje.
Coś mi się wydaje, że nie do końca robisz czynności aby wejść w test mode. Jeszcze raz:
Na włączonym silniku lub nie, wciskasz przycisk settings i trzymasz go aż usłyszysz kliknięcie. Trwa to ok 10 sek jak napisał kicaj. W związku z tym, że u mnie nie występuje zawsze kliknięcie to trzymam wciśnięty przycisk i licząc odmierzam ok 10 sek. Następnie puszczam przycisk settings i niezwłocznie przenoszę palec na przycisk BC, który klikam 2 razy bo po jednym nie ma u mnie reakcji na monitorze. Już jestem w trybie test mode. Kolejne zakładki przełączam klikając raz, drugi, trzeci itd ponownie przycisk BC. Tyle w temacie. Popróbuj i daj znać. Powodzenia

MARK-62
Przeglądacz
Posty: 75
Rejestracja: 21 lut 2014, 21:38
Lokalizacja: Zduńska Wola
Model:

#81 Post autor: MARK-62 » 23 mar 2014, 20:40

Ale ja już napisałem że wchodzę w test mode.
Napisałem też że po piknięciu nic mi się na ekranie nie zmienia ale po piknięciu i naciśnięciu 2x BC wchodzi w test mode jest tam parę zakładek min.temperatura silnika ładowanie aku temperatura na zewnątrz itd.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#82 Post autor: tOmki » 05 maja 2014, 14:48

Po jakim czasie kody w "store" są zerowane ?
Obrazek

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#83 Post autor: kicaj » 05 maja 2014, 20:10

po usunięciu przyczyny i paru/parunastu uruchomieniach...

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#84 Post autor: tOmki » 05 maja 2014, 20:45

Czasami na ostrych zakrętach dostaję komunikat o niskim poziomie płynu chłodzącego.
Czy jest jest to ostrzeżenie, które jest wrzucane do "store".

ps. poziom płynu jest prawidłowy
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#85 Post autor: Bodek » 05 maja 2014, 20:48

tOmki pisze:Czasami na ostrych zakrętach dostaję komunikat o niskim poziomie płynu chłodzącego.
Czy jest jest to ostrzeżenie, które jest wrzucane do "store".

ps. poziom płynu jest prawidłowy
tak
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#86 Post autor: tOmki » 05 maja 2014, 23:00

dzięki
Obrazek

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#87 Post autor: tOmki » 09 sie 2014, 22:05

Child Seat Detection (CSD) - ON czy OFF

Dzisiaj tak zwróciłem na to uwagę że mam status ON. Nie pamiętam jak było wcześniej.
Jaki status macie ustawiony i co to w ogóle daje ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#88 Post autor: Bodek » 09 sie 2014, 22:11

tOmki pisze:Child Seat Detection (CSD) - ON czy OFF

Dzisiaj tak zwróciłem na to uwagę że mam status ON. Nie pamiętam jak było wcześniej.
Jaki status macie ustawiony i co to w ogóle daje ?
U mnie jest na ON, ale nie bardzo kojarzę gdzie jest czujnik fotelika dla dziecka :?:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#89 Post autor: tOmki » 09 sie 2014, 22:18

Z instrukcji wynika że czujnik jest montowany na przednim siedzeniu pasażera. Dodatkowa opcja to transponder w fotelu i zakup fotelika od opla z transponderem wtedy automatycznie zostaje wyłączona poduszka pasażera. Za co w takim razie odpowiada czujnik jeżeli nie ma tego transpondera.

I najlepsze pytanie czy jak jest na ON, to poduszka zadziała ?

ps. żadnych Błędów odnośnie poduszek opcom mi nie pokazuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#90 Post autor: Bodek » 09 sie 2014, 22:22

tOmki pisze:Z instrukcji wynika że czujnik jest montowany na przednim siedzeniu pasażera. Dodatkowa opcja to transponder w fotelu i zakup fotelika od opla z transponderem wtedy automatycznie zostaje wyłączona poduszka pasażera. Za co w takim razie odpowiada czujnik jeżeli nie ma tego transpondera.

I najlepsze pytanie czy jak jest na ON, to poduszka zadziała ?

ps. żadnych Błędów odnośnie poduszek opcom mi nie pokazuje.
pewnie jak jest fotelik z transponderem to jest na OFF

a tak w standardzie jest ON = czyli poduszka działa ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”