[FAQ]Tryb serwisowy (test mode)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#91 Post autor: tOmki » 09 sie 2014, 22:29

Bodek pisze:a tak w standardzie jest ON = czyli poduszka działa ;)
Ja akurat myślałem w drugą stronę, dzięki.

Ciekawe czy ktoś od nas z forum ma ten transponder w fotelu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#92 Post autor: Bodek » 09 sie 2014, 22:32

Tak to wygląda i tyle kosztuje :>

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Posty: 531
Rejestracja: 09 wrz 2013, 16:32
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Słupsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

#93 Post autor: tOmki » 16 wrz 2014, 14:03

Dzisiaj włączyłem testmode i mam CSD: OFF
Obrazek

GDevil
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 25 wrz 2013, 20:13
Lokalizacja: Piaseczno
Model:

#94 Post autor: GDevil » 06 paź 2014, 15:21

Witam,
proszę o pomoc.
Nie znalazłem na stronie forum, ani w sieci informacji co oznacza jak w TESTMODE na oknie CC w BUS pojawia się 50 przy wciśniętym pedale hamulca. Wyczytałem, że powinno pojawiać się 40.
Dodatkowo, u mnie po odpaleniu Zośki zapala się komunikat "Sprawdź 3 światło stopu". Muszę komunikat zlikwidować przyciskiem OK.

Czy to jest normalny objaw?
Czy jest gdzieś dostępny spis kodów na magistrali CAN?

Będę wdzięczny za odpowiedź
Mors certa, hora incerta

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Posty: 83
Rejestracja: 14 paź 2014, 22:13
Imię: Mirosław
Lokalizacja: Krotoszyn
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#95 Post autor: mirek2602 » 26 paź 2014, 22:16

wszystko ładnie pięknie ale czy ktoś może wstawić opisany cały test mode co oznaczają poszczególne wskazania oznaczenia i cyferki??? ja posiadam zwykły wyświetlacz 3 linijki... jestem świeżym posiadaczem zośki po dopiero od tygodnia... ) przesiadłem się z Meriwki...pozdrawiam

mario_79
Przeglądacz
Posty: 93
Rejestracja: 29 kwie 2014, 21:44
Imię: Mariusz
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#96 Post autor: mario_79 » 06 lis 2014, 22:33

Drodzy Koledzy.
ja mam wyświetlacz TID. pytanie czy jestem w stanie jakoś sprawdzić temperaturę silnika?

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#97 Post autor: drahe » 07 lis 2014, 08:19

W przypadku TID wchodzisz w "test mode" standardowo przytrzymując przycisk aż usłyszysz krótki dźwięk w głośnikach.
Potem naciskając prawy przycisk w wyświetlaczu przewijasz kolejne ekrany.
Z tego co pamiętam temperatura jest na samym końcu,
coś takiego się powinno wyświetlić V: OT: temp

Awatar użytkownika
bipower
Debiutant
Posty: 36
Rejestracja: 13 lis 2014, 20:57
Imię: Radek
Lokalizacja: Suwałki
Auto: VECTRA C OPC LINE
Model: VC
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#98 Post autor: bipower » 24 lis 2014, 20:23

Koledzy,jaka może być przyczyna różnicy w pokazywaniu średniego spalania w Test mode ,a wyświetlanym spalaniem na "normalnym" komputerze ? U mnie róznica wnosi ok 1- 2 litrów,a czasami jeszcze więcej.

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#99 Post autor: cns80 » 25 lis 2014, 08:30

bipower pisze:Koledzy,jaka może być przyczyna różnicy w pokazywaniu średniego spalania w Test mode ,a wyświetlanym spalaniem na "normalnym" komputerze ? U mnie róznica wnosi ok 1- 2 litrów,a czasami jeszcze więcej.
W Test Mode masz średnią z ostatniej minuty (RC-Time) i średnią z ostatnich 50 km (RC-Dist). Średnia na BC jest wyświetlana z danego dystansu (od kiedy była resetowana) i do przeliczenia zawsze używa całego zakresu danych (nie tylko ostatnich 50 km).
Obrazek

szu58
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2013, 08:21
Lokalizacja: Gorlice (KGR)
Model:

#100 Post autor: szu58 » 12 maja 2015, 21:39

Ostatnio zauwazylem,ze jadac 140 lub 150 km/h i nacisnalem BC,to od razu wszedlem w Test Mode. Niby logiczne.

karol.b
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2016, 12:09
Lokalizacja: Malbork
Model:

#101 Post autor: karol.b » 17 lut 2016, 11:11

Witam kolegów i koleżanki. Mam taki problem. Nie mogę się doszukać informacji jak to jest z test mode gdy nie mam oryginalnego radia Oplowskiego. Czy jest możliwość wejścia w ten tryb w jakiś sposób, może ze sterowania na kierownicy?

wesolys
Bywalec
Posty: 176
Rejestracja: 09 lis 2010, 15:41
Imię: Sławek
Lokalizacja: Włocławek
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#102 Post autor: wesolys » 17 lut 2016, 15:22

witam myślę że jak nie masz oryginalnego radia to nie wejdziesz w test mode bo wejście jest tylko przez radio przycisk settings

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#103 Post autor: Flora » 17 lut 2016, 15:28

karol.b pisze: Czy jest możliwość wejścia w ten tryb w jakiś sposób, może ze sterowania na kierownicy?
Jeżeli posiadasz odpowiedni adapter obsługujący przyciski sterujące na kierownicy to istnieje taka możliwość.
Tu przykład obsługi z adapterem firmy blaupunkt RCI-4A
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, 15:30 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

karol.b
Posty: 3
Rejestracja: 12 lut 2016, 12:09
Lokalizacja: Malbork
Model:

#104 Post autor: karol.b » 18 lut 2016, 09:20

O! Super. A może ktoś się orientuje czy ten adapter będzie działać z radiem innej firmy. Nie muszę mieć sterowania radiem z kierownicy, chodzi tylko o wejście w tryb serwisowy.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Posty: 944
Rejestracja: 13 gru 2011, 00:03
Imię: Paweł
Lokalizacja: GST (pomorskie)
Auto: Zafira B Sport
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LER
Plec:

#105 Post autor: paweldm » 18 lut 2016, 10:56

Taki adapter musisz mieć do odpowiedniego modelu radio. Najczęściej jest tak, że taki adapter obsługuje kilka-kilkanaście modeli danej firmy. Ponadto występują w różnych wersjach. Obsługa tylko sterowania z kierownicy lub obsługa sterowania z kierownicy plus wyświetlacz.
Jest Astra J 20dcti i Peugeot 308 1.6hdi
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”