[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Rafik

[A] Domykanie szyb z pilota

#1 Post autor: Rafik » 28 mar 2009, 21:24

Witam chciałbym zrobić u siebie domykanie (i otwieranie jeśli to możliwe) szyb z pilota. czy ktoś się orientuje co bym potrzebował.

J.A.C.E.K
Przeglądacz
Posty: 72
Rejestracja: 03 sty 2009, 23:17
Lokalizacja: W-wa/Marki
Model:

#2 Post autor: J.A.C.E.K » 30 mar 2009, 23:02

Ello,
Robiłem to w tamtym roku. Wystarczy zmostkowac chyba 4 przewody przy prawym progu. Więcej info masz na
http://www.vectraklub.pl/index.php/advices/lista/B
niestety trzeba się tam zarejestrować.
Przeczytaj cały wątek. Mostkowanie przy lewych drzwiach powoduje zamknięcie szyb przy przypadkowym zatrzaśnięciu drzwi, Mostokowanie po prawej - zamykasz z kluczyka, po drugim naciśnięciu z tzw. deadlocka.
pozdrawiam,
jacekk

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3459
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#3 Post autor: Maciek » 31 mar 2009, 08:36

J.A.C.E.K, a czy przypadkiem po tym zmostkowaniu przewodów aku się sam dosyć szybko nie rozładowuje? Kiedyś coś takiego czytałem właśnie na VK....



Pozdr.
M.

Rafik

#4 Post autor: Rafik » 31 mar 2009, 17:44

znalazłem wczoraj to: http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... hp?t=27590
dzisiaj zrobiłem i działa.
koszt 1 złoty
polecam

--scalone--

dodam jeszcze że w sobotę dzwoniłem do serwisu z zapytaniem jaki koszt byłby zrobienia szybek z pilota to zawołali sobie 250 złotych

//edytujemy posty a nie piszemy jeden pod drugim //BajBus
Ostatnio zmieniony 26 cze 2009, 13:22 przez Rafik, łącznie zmieniany 1 raz.

robert629

#5 Post autor: robert629 » 09 maja 2009, 21:12

Witam. Też zrobiłem domykanie szyb z pilota i działa. W związku z tym, że szyby nie domykały się (zatrzymywały się 5 cm przed końcem) dodałem równolegle do kondensatora 220 mikro kondensator 100 mikro i już jest ok. Pozdr.

Rafik

#6 Post autor: Rafik » 10 cze 2009, 11:13

U mnie było dokładnie tak samo zamieniłem kondensator na większy i jest ok.

Awatar użytkownika
lukasus9
Bywalec
Posty: 114
Rejestracja: 24 cze 2009, 19:06
Lokalizacja: Gdynia/Rumia
Model:

#7 Post autor: lukasus9 » 26 cze 2009, 01:03

Czyli jakie dokładnie kondensatory muszę kupić bo ja z tej elektroniki jestem kompletnie zielony :lol:

Rafik

#8 Post autor: Rafik » 26 cze 2009, 10:21

Ja założyłem chyba 470 mikro. Chodzi o to żeby sygnał z pilota był dłużej przetrzymywany.
U mnie na 200 mikro tylnie szyby szły do końca ale przód zatrzymywał się ok pięć cm od góry. Po wymianie na większy kondensator jest już ok.

Awatar użytkownika
lukasus9
Bywalec
Posty: 114
Rejestracja: 24 cze 2009, 19:06
Lokalizacja: Gdynia/Rumia
Model:

#9 Post autor: lukasus9 » 26 cze 2009, 12:28

A skoro ja mam tylko elektrykę z przodu to może ten kondensator 220 mikro wystarczy :?:

Rafik

#10 Post autor: Rafik » 26 cze 2009, 12:46

Możesz spróbować ale chyba to nie zadziała bo tu chodzi o czas a przednie szyby dłużej idą do góry.

robert629

#11 Post autor: robert629 » 26 cze 2009, 13:12

Dokładnie tak jak mówi mój poprzednik. Musisz włożyć większy. Nie martw się koszty drastycznie nie pójdą do góry. :lol:

Awatar użytkownika
lukasus9
Bywalec
Posty: 114
Rejestracja: 24 cze 2009, 19:06
Lokalizacja: Gdynia/Rumia
Model:

#12 Post autor: lukasus9 » 26 cze 2009, 18:05

No elektryk ze mnie żaden ale domykanie zrobione :mrgreen: a kondensator kupiłem 330 mikro. Dzięki za pomoc.Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Posty: 1367
Rejestracja: 16 kwie 2009, 13:11
Lokalizacja: Wrocław
Model:
Kontakt:

#13 Post autor: BajBus » 30 cze 2009, 17:07

chłopaki a szyber też domyka?
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

budrys
Przeglądacz
Posty: 89
Rejestracja: 21 cze 2009, 18:22
Lokalizacja: wawa
Model:

#14 Post autor: budrys » 30 cze 2009, 20:13

Przeczytałem cały temacik na forum chłopakó z Vektry i unich działa włącznie z szybrem wiec w zafirce jak dziala na same szkła to i z szybrem nie bedzie problemu,

ja tez zamierzam zainstalowac sonie ten układzik jutro w swojej zosi tylko musze zlokalizowac centralke wie ktos gdzie to jest?

z góry dzieki za info

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: KOPERNIK » 01 lip 2009, 00:53

Wiytam.a ja sie nie znam kompletnie na elektroinice i nie ma mi kto zrobic :( :( ...
A sam nie chce sie za to brac bo wiem ze moga wogule przestac działac jak sie wezmę.pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”