[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
wojtasek
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 25 kwie 2010, 01:20
Imię: Wojciech
Lokalizacja: Mosina/Poznań
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#226 Post autor: wojtasek » 18 kwie 2013, 22:11

... zrób tak jak CI napisałem

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#227 Post autor: Rybka » 19 kwie 2013, 08:13

Ryglowanie zawsze ginie gdy: otwieramy auto z pilota i otworzymy jakieś drzwi inne niż kierowcy i przekręcimy klucz w stacyje np: w celu otworzenia szyb.
By powróciło wystarczy otworzyć drzwi kierowcy.
Sprawdzane przed chwilą na moim aucie.

Kolego wojtasek z ciekawości sprawdziłem i twój patent na powrót ryglowania.
Przekręciłem kluczyk w zamku, drzwi się zamkneły
przekręciłem drugi raz szyby się domkneły ale ryglowania dalej brak.
Tak więc jeśli po lutowaniu wyjdziemy drzwiami pasażera i nie będziemy otwierać drzwi kierowcy to ryglowanie się nie pojawi.

grzeszek007
Świeżak
Posty: 16
Rejestracja: 15 lis 2012, 15:09
Lokalizacja: warmia
Model:

#228 Post autor: grzeszek007 » 19 kwie 2013, 11:56

ROBERT17244 pisze:Ryglowanie prawdopodobie powróci ci po otwarciu drzwi kierowcy.
Ponieważ układ montujemy po stronie pasażera to podejrzewam że drzwi kierowcy miałeś cały czas zamknięte tylko otwierałeś drzwi pasażera.
Centralka to wyłapuje jako że kierowca jest w środku i nie zarygluje drzwi.
By bawić się domykaniem szyb otwierajmy szyby przez drzwi kierowcy.

Wyczytane w sieci. :mrgreen:
A sam kilka razy szukałem tego ryglowania.
Zrobiłem dokładnie tak jak pisałeś i co..... DZIAŁA rewelacyjnie...!!!!! Dzięki wielkie wszystkim :)

[ Dodano: Pią Kwi 19, 2013 12:45 ]
A jeszcze jedno pytanie mam.Czy da radę zwiększyć jako zasięg pilota? Może centralce antenę?

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Posty: 1226
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:15
Imię: Patryk
Lokalizacja: Warszawa [WT]
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#229 Post autor: cns80 » 19 kwie 2013, 21:42

grzeszek007 pisze:Czy da radę zwiększyć jako zasięg pilota? Może centralce antenę?
To nie problem odbioru tylko nadawania. Musiałbyś sobie antenę do pilota założyć :) Ewentualnie pozostaje sposób z własną krtanią :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
wacus
Świeżak
Posty: 17
Rejestracja: 13 maja 2012, 19:48
Lokalizacja: Żory
Model:

#230 Post autor: wacus » 12 lip 2013, 12:17

wpadł już ktoś na pomysł czy jest możliwość otwierania szyb z kluczyka lub pilota??
spotkałem się już z takim rozwiązaniem w innych markach i powiem w upalne dni rewelka nie trzeba wchodzić do piekarnika tylko najpierw sobie wietrzymy i jest git.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#231 Post autor: Rybka » 12 lip 2013, 18:17

wacus pisze:wpadł już ktoś na pomysł czy jest możliwość otwierania szyb z kluczyka lub pilota??
Myślę że jest możliwe zrobienie takiego bajeru w podobny sposób jak domykanie szyb.
Trzeba by było robić taki sam układ jak do domykania tyle że inaczej podpiąć.
Zamiast sygnału z zamykania Pin 7 trzeba by było podpiąć sygnał otwierania chyba pin 6 złącza X62 sterownika zamka.
Zamiast Pinu 24 złącza X61 czyli domykania trzeba by było podłączyć pod włącznik szyb.
Tyle że trzeba by było podłączyć ten pin za wszystkie 4 włączniki opuszczania szyb, oczywiście trzeba by to odseparować diodami prostowniczymi.
Jest wada tego bajeru że przy każdym otwarciu szyby by się otwierały.
Ale zawsze można dodać wyłącznik "lato-zima" i problem by znikł.
Pojemnością kondensatora można by było ustalić jak dużo mają się te szyby otworzyć.
Myślę że bajera da się zrobić, może cosik pomyślę nad tym i pobawię się z tym w wolnym czasie.
Jak mi wyjdzie to zrobi się temat o tym z dokładnym opisem.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#232 Post autor: GOTI » 12 lip 2013, 22:03

A jakby sie pobawić troche z "obcą" elektroniką :mysli:
Może ktoś sie zna i dałby rade coś troche przeszczepić elekteoniki z innej marki (przykładowo w Vw Touranie rodziców jest ten bajer tzn. otwieranie i zamykanie szyb z pilota po przytrzymaniu oczywiście).
Bajer fajny, ale podejrzewam że dobry elekktronik bhy sobie z tym poradził ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#233 Post autor: Rybka » 12 lip 2013, 22:11

Ten temat jest o domykaniu szyb z pilota..
Jeśli chcemy cosik wymodzić w sprawie otwierania szyb z pilota to pasuje zrobić nowy temat, bo tak to będzie straszne zamieszanie.
Na forum na pewno są też elektronicy, myślę że nam jakoś by pomogli.

Co by nie było :ot: -przeszczep też by się pewnie udał tyle że to podnosi koszty zakupu centralek i kto wie czego jeszcze z innej marki pojazdu.

jaco_fafira
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 05 sie 2013, 08:38
Lokalizacja: Płock
Model:

#234 Post autor: jaco_fafira » 09 sie 2013, 22:16

Czy w mojej zosi jest domykanie szyb z pilota? Jeżeli przekręcę kluczyk w drzwiach na maksa w prawo i przytrzymam to wszystkie szyby i szyberdach się zamyka, a jak trzymam przycisk zamknięcia na kluczyku nic się nie dzieje? W czym tkwi problem? :(

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#235 Post autor: Rybka » 09 sie 2013, 22:18

Jeśli masz zośkę A to musisz zrobić moduł domykania szyb. Bo to nie jest w standardzie
Robisz takie cosik
Obrazek
Według fotki domykanie zadziała po zamknięciu auta.
Jeśli chcesz domykanie po ryglowaniu to
zamiast pod pin 7 złącza X62 podpinasz pod pin 10 złącza x61
Na 10 pinie jest ryglowanie.
Musisz przylutować od dołu płytki bo kiepski tam dostęp.


Robisz takie cosik
Jeśli uraziłem kolege tym wpisem to przepraszam RYBKA :/
Ostatnio zmieniony 09 sie 2013, 23:59 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.

jaco_fafira
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 05 sie 2013, 08:38
Lokalizacja: Płock
Model:

#236 Post autor: jaco_fafira » 09 sie 2013, 22:37

Gdzie jest ta płytka w pilocie? mam to połączyć jakimiś cienkimi przewodami?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#237 Post autor: Rybka » 09 sie 2013, 22:44

Nie kolego, wszystko lutujesz w sterowniku centralnego zamka.
Poczytaj tan temat od początku a wszystko się wyjaśni. ;)

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#238 Post autor: SD72 » 09 sie 2013, 23:31

Zawsze jest opcja zakupu gotowego modulu i dla laika chyba to lepsze wyjscie mimo ze wiecej kosztuje ;)

kajek
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2013, 23:00
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Luboń
Auto: Zafira A 2.0 dti
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#239 Post autor: kajek » 10 sie 2013, 07:17

Na allegro taki moduł kosztuje chyba 20zł , lutujesz 2 kabelki i po sprawie. Instrukcja jak i co zrobić jest dołączona. Moduł montujesz po stronie pasażera pod schowkiem.

Unleashed

#240 Post autor: Unleashed » 02 wrz 2013, 08:43

Pytanie, czy możliwe ze ten układzik domykania szyb jest przyczyną rozładowania sie aku? U mnie padł po 3 dniach od montażu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”