[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Posty: 3401
Rejestracja: 30 paź 2012, 18:50
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Mysłowice / Stamford
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER
Plec:
Kontakt:

#241 Post autor: GOTI » 02 wrz 2013, 11:18

Unleashed pisze:Pytanie, czy możliwe ze ten układzik domykania szyb jest przyczyną rozładowania sie aku? U mnie padł po 3 dniach od montażu.
Jeżeli auto było "normalnie" użytkowane i nic w między czasie nie gmerałeś w elektryce to bardzo prawdopodobne.
Sprawdź podłączenie urządzenia - może popełniłeś jakiś błąd, ale trafił ci sie felerny towar

Unleashed

#242 Post autor: Unleashed » 02 wrz 2013, 12:06

Sprawa sie rozwiązała, otóż wrzuciłem aku na prostownik i na początku amperaż spadał, ale po jakiejś godzinie zaczął rosnąc a aku bardzo grzać. Tak wiec czeka mnie wymiana aku :/

wojtasek
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 25 kwie 2010, 01:20
Imię: Wojciech
Lokalizacja: Mosina/Poznań
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#243 Post autor: wojtasek » 10 mar 2014, 21:33

Rybka pisze:Ryglowanie zawsze ginie gdy: otwieramy auto z pilota i otworzymy jakieś drzwi inne niż kierowcy i przekręcimy klucz w stacyje np: w celu otworzenia szyb.
By powróciło wystarczy otworzyć drzwi kierowcy.
Sprawdzane przed chwilą na moim aucie.

Kolego wojtasek z ciekawości sprawdziłem i twój patent na powrót ryglowania.
Przekręciłem kluczyk w zamku, drzwi się zamkneły
przekręciłem drugi raz szyby się domkneły ale ryglowania dalej brak.
Tak więc jeśli po lutowaniu wyjdziemy drzwiami pasażera i nie będziemy otwierać drzwi kierowcy to ryglowanie się nie pojawi.
.. no sorki ale dla mnie logiczne jest to że trzeba otworzyć drzwi kierowcy po montażu modułu. doskonale o tym wiem i może dlatego tego nie poruszałem.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#244 Post autor: Rybka » 11 mar 2014, 06:33

Kolego źle mnie zrozumiałeś.
Mi chodzi o to że ryglowanie ginie wtedy gdy :
siedzimy w aucie i otwieramy np szybę, (zapłon załączony)
potem nie wychodząc z auta chcemy się zaryglować i sprawdzić domykanie szyb - niestety nie domkną się.
Centralka zamka ma zabezpieczenie że nie rygluje zamków gdy kierowca po wyłączeniu zapłonu nie otworzy drzwi kierowcy.

Tak więc ci którzy montują układ i zaraz sprawdzają czy zadziała, mogą być zdziwieni że znikło domykanie.
Sam za pierwszym razem po montażu się przestraszyłem że padło ryglowanie.
A wystarczyło otworzyć drzwi.

dwemer
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 19 gru 2013, 22:47
Imię: ZBYSZEK
Lokalizacja: Łódź
Auto: ZAFIRA
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#245 Post autor: dwemer » 25 kwie 2014, 17:48

Witam
Zamontowałem i działa.Proste,tanie i skuteczne.
Pojawił się natomiast problem z tylną prawą szybą.Jako jedyna nie zamyka się z pilota.Okazało się,że z kluczyka też nie.Ale z przycisku na drzwiach kierowcy owszem.
Zastanawiam się gdzie szukać usterki i czy moglem coś popsuć w module?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#246 Post autor: Rybka » 25 kwie 2014, 17:50

A masz tą szybe przyuczoną ?
Tzn krótkie naciśnięcie guzika zamyka ją do końca.

dwemer
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 19 gru 2013, 22:47
Imię: ZBYSZEK
Lokalizacja: Łódź
Auto: ZAFIRA
Model: A
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:

#247 Post autor: dwemer » 25 kwie 2014, 22:29

oczywiście!

Awatar użytkownika
Admos
Bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 04 lip 2013, 18:05
Lokalizacja: Stavanger / Norwegia
Model:

#248 Post autor: Admos » 05 maja 2014, 12:05

Dwemer. Ja mam zupelnie odwrotnie.
Lewa szyba z tylu zamyka sie z kluczyka,
Zamyka sie z pilota
Zamyka sie przyciskiem z tylu tak jak powinna

Jednak nie reaguje na proby zamkniecia jej z przycisku kierowcy. (Otworzyc mozna)

Rafalf
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 07 maja 2014, 14:50
Lokalizacja: Głowno
Model:

#249 Post autor: Rafalf » 12 maja 2014, 17:57

Rafik pisze:U mnie było dokładnie tak samo zamieniłem kondensator na większy i jest ok.
Witam,
A gdzie w autku znajdę ten kondensator który mam zmienić? Będę wdzięczny za pomoc...

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#250 Post autor: SD72 » 12 maja 2014, 18:20

Rafalf pisze:A gdzie w autku znajdę ten kondensator który mam zmienić? Będę wdzięczny za pomoc...
Musisz miec modul domykania i wlasnie w nim jest kondensator ktory ewentualnie masz zmienic
bazyliszek72

Rafalf
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 07 maja 2014, 14:50
Lokalizacja: Głowno
Model:

#251 Post autor: Rafalf » 12 maja 2014, 21:49

Dzięki za odpowiedź. Na pierwszej stronie tego tematu przeczytałem że wystarczy zmostkować dwa przewody aby szyby się domykały z pilota. Domykają się z kluczyka. A gdzie znajduje się ten moduł domykania w którym będzie kondenstator? Zafirę posiadam od wczoraj, więc jeszcze nie jestem obeznany...

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#252 Post autor: SD72 » 12 maja 2014, 22:09

Modul trzeba dokupic bo oryginalnie go nie ma a potem podlaczyc

Osobiscie mam taki http://allegro.pl/opel-astra-g-zafira-a ... 27861.html ;)

Podlaczenie naprawde proste

Rafalf
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 07 maja 2014, 14:50
Lokalizacja: Głowno
Model:

#253 Post autor: Rafalf » 14 maja 2014, 16:07

Dzięki za odpowiedź.
Ale zastanawiam się czy ten moduł jest potrzebny? Na pierwszej stronie widnieje tylko informacja oraz odnośnik do instrukcji jak wykonać domykanie szyb mostkując jedynie dwa przewody - czy oprócz tego jest potrzebny jeszcze moduł?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#254 Post autor: Rybka » 14 maja 2014, 18:16

Samo mostkowanie przewodów, rozładowuje akumulator po pewnym czasie.
Potrzebny jest malutki układzik i będzie wszystko :ok:

Rafalf
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 07 maja 2014, 14:50
Lokalizacja: Głowno
Model:

#255 Post autor: Rafalf » 17 maja 2014, 21:53

Wielkie dzięki.
Moduł zakupiony, zamontowany.. wszystko zajęło max 20 minut... Działa jak należy.
W module który poleciliście dwa posty wyżej jest już odpowiedni kondensator.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”