[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
ukasz
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 11 kwie 2014, 09:59
Lokalizacja: Lublin
Model:

#256 Post autor: ukasz » 04 cze 2014, 20:11

Koledzy, takie pytanie.
Czy Zafira A OPC posiada opcję domykania szyb z pilota?
W instrukcji niby jest napisane, że należy przytrzymać 2 sekundy przycisk zamykania drzwi w pilocie, ale u mnie to nie działa.

kalinyo
Posty: 4
Rejestracja: 24 cze 2013, 18:26
Lokalizacja: Sosnowiec
Model:

#257 Post autor: kalinyo » 16 cze 2014, 10:18

bazyliszek72 pisze:Modul trzeba dokupic bo oryginalnie go nie ma a potem podlaczyc

Osobiscie mam taki http://allegro.pl/opel-astra-g-zafira-a ... 27861.html ;)

Podlaczenie naprawde proste
Zakupiłem powyższy moduł - instalacja naprawdę prosta, działa jak należy.

Natomiast popełniłem błąd podczas montażu, przez co moduł nie zadziałał za pierwszym razem.

Instrukcja do modułu mówi, aby domykanie działało przy ryglowaniu, trzeba wpiąć się modułem w kabel brązowo-czarny przy wtyczce X61 (24 kabel na wtyczce 28 pinowej centralki sterowania centralnym zamkiem). Jako że nie wpinałem się przy samej wtyczce, przeoczyłem, że w tej wtyczce są dwa kable brązowo-czarne (jeden na pinie 24, drugi w połowie wtyczki) - stąd nie działało:

Obrazek

Dodatkowo jeżeli przykręcamy masę modułu pod śrubę na której trzyma się moduł centralnego zamka, dobrze zamienić śrubę plastikową na stalową.
Pozdrawiam, KY

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#258 Post autor: SD72 » 16 cze 2014, 11:46

kalinyo pisze:
bazyliszek72 pisze:Modul trzeba dokupic bo oryginalnie go nie ma a potem podlaczyc

Osobiscie mam taki http://allegro.pl/opel-astra-g-zafira-a ... 27861.html ;)

Podlaczenie naprawde proste
Zakupiłem powyższy moduł - instalacja naprawdę prosta, działa jak należy.

Natomiast popełniłem błąd podczas montażu, przez co moduł nie zadziałał za pierwszym razem.

Instrukcja do modułu mówi, aby domykanie działało przy ryglowaniu, trzeba wpiąć się modułem w kabel brązowo-czarny przy wtyczce X61 (24 kabel na wtyczce 28 pinowej centralki sterowania centralnym zamkiem). Jako że nie wpinałem się przy samej wtyczce, przeoczyłem, że w tej wtyczce są dwa kable brązowo-czarne (jeden na pinie 24, drugi w połowie wtyczki) - stąd nie działało:

Obrazek

Dodatkowo jeżeli przykręcamy masę modułu pod śrubę na której trzyma się moduł centralnego zamka, dobrze zamienić śrubę plastikową na stalową.
:ok: To teraz czas na otwieranie ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=14509

Awatar użytkownika
gregor1313
Świeżak
Posty: 8
Rejestracja: 16 sie 2014, 21:26
Lokalizacja: Poland/Mazowieckie
Model:

#259 Post autor: gregor1313 » 16 sie 2014, 21:34

Witam
Od tygodnia jestem posiadaczem Zośki 1.8benz elegance 2004r i wziąłem się za domknięcie szyb z pilota(działało tylko po przekręceniu kluczyka). Połączyłem w lewym progu dwa kabelki brązowy z czarnym paskiem i brązowy z czerwonym paskiem. Szyby domykają się po naciśnięciu pilota i z kluczyka również. Jak na razie wszystko jest oki :)

leszeksz2
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 28 sty 2014, 10:48
Imię: Leszek
Lokalizacja: Bielsk Podl.
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#260 Post autor: leszeksz2 » 02 maja 2016, 08:22

Witam.
Chce zamontować moduł domykania szyb z pilota po ryglowanie, lecz nie mogę znieść schematu. Post na stronie Vectry nie istnieje, a schemat jaki znalazłem dotyczy domykania po jednym naciśnięciu przycisku pilota.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#261 Post autor: Rybka » 02 maja 2016, 21:04

Obrazek


Tutaj schemat domykania po jednym naciśnięciu.
Jeśli chcesz domykanie po ryglowaniu to
zamiast pod pin 7 złącza X62 podpinasz pod pin 10 złącza x61
Na 10 pinie jest ryglowanie.
Musisz przylutować od dołu płytki bo kiepski tam dostęp.

;)


Źródło fotki - astra klub pl
Ostatnio zmieniony 02 maja 2016, 21:05 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.

leszeksz2
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 28 sty 2014, 10:48
Imię: Leszek
Lokalizacja: Bielsk Podl.
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#262 Post autor: leszeksz2 » 03 maja 2016, 00:07

Rozumiem że ten moduł podtrzymuje napięcie (tak jakby przytrzymać przycisk od szyb). A jeżeli szyby będą zamknięte to nie wpłynie to negatywnie na silnik od podnoszenia szyb?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#263 Post autor: Rybka » 03 maja 2016, 07:49

Nic się silnikowi nie stanie gdyż ma on zabezpieczenie sam w sobie.
Zobacz sobie sam zamknij szyby i trzymaj guzik od zamykania nawet godzinę.
Usłyszysz takie tyknięcie zaraz po 1 sekundzie i się szyby rozłączają.
Układ z fotki jest bezpieczny i sprawdzony przez setki a może tysiące użytkowników opli.
(Astry, Vectry, zafiry, itd.)

maniek_30
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 12 kwie 2015, 18:57
Lokalizacja: Białystok
Model:

#264 Post autor: maniek_30 » 15 maja 2016, 11:46

Witam koledzy forumowicze.
Zrobiłem taki układ, przylutowałem tak żeby szyby się domykały po ryglowaniu i nic, ryglowanie przestało działać z klucza i z pilota.
Wylutowałem ten układzik i ryglowanie działa z klucza i z pilota. Części kupiłem takie jak podają koledzy z forum vectry .Coś nie tak robię?
Dodam, że po wlutowaniu układziku szyby programowałem, acz kolwiek działały normalnie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

#265 Post autor: Rybka » 15 maja 2016, 16:06

Poczytaj moje posty tutaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopi ... &start=220
i zobacz jeszcze raz. ;)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2016, 16:07 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.

maniek_30
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 12 kwie 2015, 18:57
Lokalizacja: Białystok
Model:

#266 Post autor: maniek_30 » 17 maja 2016, 19:02

Hejka, po kilkukrotnym zamknięciu i otwarciu ryglowanie wróciło a w raz z nim domykanie szybek :) Dziękuję za pomoc Rybka.
Aha faktycznie siedząc na fotelu kierowcy nie dało się kliknąć ryglowania, centralka nie reagowała, dopiero będąc na zewnątrz auta działa ryglowanie .
no i muszę większy kondensator wsadzić bo ten który wlutowałem 470 uf pozostawia mi 1,5 cm niedomkniętych przednich szyb, ale to już pikuś.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.

leszeksz2
Bywalec
Posty: 115
Rejestracja: 28 sty 2014, 10:48
Imię: Leszek
Lokalizacja: Bielsk Podl.
Auto: Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#267 Post autor: leszeksz2 » 02 paź 2016, 15:23

Witam.
Jakiś czas temu padł mi oryginalny sterownik centralnego zamka (sam się otwierał). Zmieniłem na używany, ale bez kluczyka. Dokupiłem też uniwersalny sterownik do zamka. Ma możliwość domykania szyb. Nie pasuje mi jedynie to że domykanie szyb jest za każdym zamknięciem z pilota. W oryginalnym rozwiązaniu miałem domykanie po ryglowanie.
Czy można przerobić (nie ingerując w uniwersalny sterownik) tak aby domykanie następowało po drugim naciśnięciu przycisku na pilocie?
Ostatnio zmieniony 02 paź 2016, 18:31 przez leszeksz2, łącznie zmieniany 1 raz.

marekzegarek
Debiutant
Posty: 39
Rejestracja: 16 lip 2017, 12:54
Imię: Marek
Lokalizacja: Brzozów
Auto: Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#268 Post autor: marekzegarek » 03 sie 2017, 20:18

Witam. Minęło dość sporo czasu od utworzenia tematu, na forum vectry nie ma możliwości rejestracji - czy jest możliwość aby ktoś udostępnił schematy z opisem, chciałbym mieć domykanie a na razie nie mam możliwości
Moja Zafira A selction:
drzwi zamykają się, po ponownym przekręceniu kluczyka szyby domykają, ale tylko tyle ile przytrzymam kluczyk, czyli jak chcę do końca domknąć szyby to muszę kluczyk trzymać przekręcony do końca

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1895
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#269 Post autor: Dziadek13 » 03 sie 2017, 20:41

Czyli masz komfort tylko dołożyć układzik i będzie git.
Pobierz. http://www61.zippyshare.com/v/BempCF6Q/file.html

marekzegarek
Debiutant
Posty: 39
Rejestracja: 16 lip 2017, 12:54
Imię: Marek
Lokalizacja: Brzozów
Auto: Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

#270 Post autor: marekzegarek » 05 sie 2017, 09:44

Dziadek13 pisze:Czyli masz komfort tylko dołożyć układzik i będzie git.
Pobierz. http://www61.zippyshare.com/v/BempCF6Q/file.html
Dzięki, myślę że nie tylko ja jestem wdzięczny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”