[A] Domykanie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Posty: 2631
Rejestracja: 25 cze 2017, 11:23
Imię: Marcin
Lokalizacja: SOsnowiec
Auto: Opel Zafira OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#271 Post autor: Tazz » 05 sie 2017, 16:02

Ja mam.problem z tylna prawa szyba, jak ja zaprogramuje to się otwiera normalnie z automatu ale na drugi dzień znowu nie działa ani z pilota ani ze środka :(

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#272 Post autor: Dziadek13 » 05 sie 2017, 16:06

Prawdopodobnie pęknięty kabelek słupek drzwi i robi na styk to zbieg okoliczności,poruszaj kabelkami i sprawdź.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#273 Post autor: JARO » 17 wrz 2017, 20:18

U mnie nie ma modułu ani nie są zmostkowane przewody tylko wygląda to tak że do centralki idą trzy przewody wcięte w przewody centralki a na końcu tych trzech przewodów jest coś takiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 20:38 przez JARO, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#274 Post autor: Dziadek13 » 17 wrz 2017, 20:36

JARO o co chodzi z tymi fotkami?.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
JARO pisze:U mnie nie ma modułu ani nie są zmostkowane przewody tylko wygląda to tak że do centralki idą trzy przewody wcięte w przewody centralki a na końcu tych trzech przewodów jest coś takiego
Ale to wygląda na alarm firmy silicon nawet w w pozycji 4 od góry masz do podłączenia syrene.
Moduł komfortu jest po prawej stronie koło lewej nogi pasażera.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 20:49 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#275 Post autor: JARO » 17 wrz 2017, 20:43

Sorki ale coś mi nie idzie dodawanie zdjęć Dzięki Diadek13
Tak jak w opisie nad zdjęciami. Czy może mi ktoś powiedzieć czy te przeróbki tego alarmu (znalazłem coś takiego na necie) działają jak moduł domykania szyb?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#276 Post autor: Dziadek13 » 17 wrz 2017, 20:50

JARO pisze:Czy może mi ktoś powiedzieć czy te przeróbki tego alarmu (znalazłem coś takiego na necie) działają jak moduł domykania szyb?
Nie.
O module pisałem wyżej.

Mam coś takiego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kod: Zaznacz cały

Podpięte wszystko według tego shematu i działa lecz mamy pytanie które brzmi czy da sie zrobic tak aby zamykały sie szyby po dwukrotnym kliknieciu na pilocie ? bo teraz zamyka wszystko za pierwszysm kliknieciem nie da sie zostawic uchylonej szyby bo ja zamknie.

Pin 7 w złączu X62 = domykanie po pierwszym kliknięciu
Pin 10 w złączu X61 = domykanie po ryglowaniu

Po prostu zamiast do pinu 7 w złączu x62 musimy się podpiąć do pinu 10 w złączu x61
Jeśli lutujemy układ w centralce to aby się wpiąć w pin 10 w złączu X61 najlepiej puścić cienki kabelek z drugiej strony płytki.2 sprawa to podana jest małą wartość kondensatorów... 220uf jest niby na 2 elektryczne szyby ale starcza to na styk.Zasada jest taka że do 2 i 4 elektrycznych szyb używa się kondensatora 470uf 16v lub 25v
do samochodów z 4 elektrycznymi szybami + szyberdach stosuje się kondensator o pojemności 680uf 16v lub 25v zawsze lepiej mieć deczko zapasu prądu niż ma się coś nie domknąć do końca, mechanizmy z czasem chodzą ciężej i tego prądu potrzeba więcej dodajmy też że pod centralki firmy DELPHI stosuje się opornik 47k zamiast 10k,10k stosuje się do każdej innej centralki prócz DELPHI, Delphi jest odmieńcem.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 21:20 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#277 Post autor: JARO » 17 wrz 2017, 21:19

Rozumiem ale do tego co jest na pierwszym Twoim zdjęciu mam podłączone to coś z moich zdjeć. Jedno jest z prawej a drugie z lewej strony przy progu.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#278 Post autor: Dziadek13 » 17 wrz 2017, 21:22

Ktoś podpioł sobie alarm którego nie było stąd dodatkowe urządzenie powinieneś mieć dodatkowe piloty do tego alarmu.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 21:23 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#279 Post autor: JARO » 17 wrz 2017, 21:26

Nie mam dodatkowego. Wszystko działa z oryginalnego pilota w kluczyku.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1891
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#280 Post autor: Dziadek13 » 17 wrz 2017, 21:30

JARO pisze:Wszystko działa z oryginalnego pilota w kluczyku
A co działa? skoro są tylko trzy przewody przypuszczan że tylko syrena albo migacze.
JARO pisze: do centralki idą trzy przewody wcięte w przewody centralki a na końcu tych trzech przewodów jest coś takiego
Silicon model BAS-PLUS
Obrazek
auto alarm + sterowanie centralnym zamkiem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1019482.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1910876.html
Tyle mogę.
A tu masz opis,schemat podłączenia tego ustrojstwa.
http://www25.zippyshare.com/v/eJfOlU9Z/file.html
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 21:58 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#281 Post autor: JARO » 23 wrz 2017, 10:17

Dziadek13 chodziło mi o domykanie szyb przy ryglowaniu.
A mam jeszcze takie pytanie Czy jest możliwość otwarcia szyb z pilota?

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6111
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#282 Post autor: Sebu$ » 23 wrz 2017, 10:22

JARO pisze:domykanie szyb przy ryglowaniu.
A mam jeszcze takie pytanie Czy jest możliwość otwarcia szyb z pilota?
mam domykanie szyb przy ryglowaniu - wstawiłem dodatkowy moduł do fabrycznego alarmu. Koszt z montażem na miejscu ... 20 zł :lol:

i wiem, że jest dodatkowy moduł, który umożliwia otwarcie szyb ;)
.... ale go nie chciałem :)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#283 Post autor: JARO » 23 wrz 2017, 10:32

Tak tylko ja nie mam dodatkowego modułu do domykania szyb tylko jak pisałem wyżej jest podpięty dodatkowy alarm i on jest w środku jakoś pomostkowany i domykanie działa ale chciałem jeszcze otwieranie z pilota. Czyli jeszcze jakiś dodatkowy moduł trzeba założyć do tego otwierania?

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6111
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#284 Post autor: Sebu$ » 23 wrz 2017, 10:37

z tego co mi gościu opowiadał podczas zakładania modułu to do każdej Zafiry/ Vectry / itp można założyć niezależne dwa moduły. Zamykania i otwierania.


Problem jest jednynie jak masz korbotronic ... :lol:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
JARO
Mieszkaniec
Posty: 208
Rejestracja: 17 lip 2011, 14:05
Imię: Jarek
Lokalizacja: SKUMROS (EOP)
Auto: Opel Zafira A 1.8/Insignia A 2.0CDTI
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#285 Post autor: JARO » 23 wrz 2017, 10:53

A czy jest na forum osoba co mogłaby podpowiedzieć jak zrobić lub zrobi i odsprzeda taki moduł do otwierania szyb?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”