Nieżywe zegary

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Skasowany użytkownik 6483

#16 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 04 kwie 2015, 20:38

Z tego co pamietam to prędkość zczytywana jest właśnie z czujnika abs z lewego koła a zatem mozesz tam mieć jakąś usterkę w tym czujniku.

Skasowany użytkownik 16629

#17 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 » 04 kwie 2015, 23:16

Na moje kiepskie oko to raczej uszkodzona wiązka elektryczna od licznika, bo wariuje wszystko, gdyby było to uszkodzenie lewej piasty to tylko licznik kilometrów by nie działał. ELM327 potrafi połączyć się tylko ze sterownikiem silnika i ten zapisał tylko błędy piasty, przepływomierza i dla siebie ważnych rzeczy. Podejrzewam zimne luty na liczniku, ale pewnie się mylę skoro auto czasami nie pali. Najlepiej podjedź do kogoś z opcomem lub techem i niech odczyta błędy reszty auta. Koledzy z okolicy niech się ujawnią i pomogą, kolega pewnie będzie wdzięczny

Awatar użytkownika
Piko
Debiutant
Posty: 38
Rejestracja: 22 sty 2015, 08:01
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#18 Post autor: Piko » 06 kwie 2015, 21:17

Witam. Odkręciłem dziś koło. Są dwie złączki, owszem z zewnątrz nie wyglądają "apetycznie" oblepione błotem, ale po ich rozłączeniu wyglądały ślicznie. Pomiar w jedną i drugą stronę multimetrem wykazał, że jest przejście do piasty, jest czujnik i jest również znikome napięcie pojawiające się od instalacji w stronę czujnika. Na wszelki wypadek dostały złączki dawkę WD40. Odpaliłem, niestety bez efektów. ABS się świecił nieprzerwanie oraz prędkościomierz i licznik km stały. Natomiast pokusiło mnie by w czasie jazdy delikatnie stuknąć szybę licznika. Ku mojemu zdziwieniu na moment przygasło podświetlenie licznika km. Kilka razy ponownie próbowałem w ten sam sposób i efekt był podobny.. ale tylko podświetlenie licznika. Niby tylko ale to już coś. Ponoć idzie ocieplenie? Poczytam i przygotuję się by dobrać się do wyjęcia licznika. Wymontuję poprawię luty, wtyk i zobaczę co będzie dalej?
Na razie dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof.

vojti

#19 Post autor: vojti » 20 kwie 2015, 22:36

Może się przyda komuś. Trzy dni temu zaświeciła mi się kontrolka TC i ABS. Wczoraj dodatkowo zaczął wariować prędkościomierz ( do 20 km/h pokazywał 0 km/h, powyżej podnosił się gwałtownie i już pokazywał prawidłowo). Wymiana lewej piasty prawej zlikwidowała problem.

Skasowany użytkownik 24733

Problem z zegarami - załaczają się po kilku sekundach

#20 Post autor: Skasowany użytkownik 24733 » 14 sty 2018, 21:51

Witam,
dzisiaj miałem dziwny problem. Po zapaleniu samochodu wskazówki licznika nie działały od razu. Świeciły się kontrolki ale obrotomierz i wskaźnik paliwa stały w miejscu. Był przy tym dziwny dźwięk i po 1-2s. wskazówki zaczęły pokazywać odpowiednie wskazania.
Nie wiem czy przyczyną może być mróz? Pierwszy raz dzisiaj mi się to zdarzyło gdy samochód był całkowicie zimny... Po rozgrzaniu nie było tego objawu.
Samochód odpala normalnie a wskaźniki później działają dobrze.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2018, 21:52 przez Skasowany użytkownik 24733, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Posty: 6084
Rejestracja: 15 kwie 2013, 19:02
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh
Plec:
Kontakt:

Nieżywe zegary

#21 Post autor: Wojti » 14 sty 2018, 22:21

Raczej coś z elektryka ...a aku było dobrze naładowane?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Skasowany użytkownik 24733

Nieżywe zegary

#22 Post autor: Skasowany użytkownik 24733 » 14 sty 2018, 23:38

Wojti pisze:
14 sty 2018, 22:21
Raczej coś z elektryka ...a aku było dobrze naładowane?
Aku jest jeszcze GM... ale pali elegancko bez zadyszki kręci.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Posty: 3959
Rejestracja: 16 sty 2012, 16:59
Imię: Janek
Lokalizacja: Słupca
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

Problem z zegarami - załaczają się po kilku sekundach

#23 Post autor: janekW67 » 14 sty 2018, 23:39

guzik_Darek pisze:
14 sty 2018, 21:51
Witam,
dzisiaj miałem dziwny problem. Po zapaleniu samochodu wskazówki licznika nie działały od razu. Świeciły się kontrolki ale obrotomierz i wskaźnik paliwa stały w miejscu. Był przy tym dziwny dźwięk i po 1-2s. wskazówki zaczęły pokazywać odpowiednie wskazania.
Nie wiem czy przyczyną może być mróz? Pierwszy raz dzisiaj mi się to zdarzyło gdy samochód był całkowicie zimny... Po rozgrzaniu nie było tego objawu.
Samochód odpala normalnie a wskaźniki później działają dobrze.
To są objawy słabego akumulatora.
Oczywiście!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”