Nieżywe zegary
Na moje kiepskie oko to raczej uszkodzona wiązka elektryczna od licznika, bo wariuje wszystko, gdyby było to uszkodzenie lewej piasty to tylko licznik kilometrów by nie działał. ELM327 potrafi połączyć się tylko ze sterownikiem silnika i ten zapisał tylko błędy piasty, przepływomierza i dla siebie ważnych rzeczy. Podejrzewam zimne luty na liczniku, ale pewnie się mylę skoro auto czasami nie pali. Najlepiej podjedź do kogoś z opcomem lub techem i niech odczyta błędy reszty auta. Koledzy z okolicy niech się ujawnią i pomogą, kolega pewnie będzie wdzięczny
- Piko
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
- Plec:
Witam. Odkręciłem dziś koło. Są dwie złączki, owszem z zewnątrz nie wyglądają "apetycznie" oblepione błotem, ale po ich rozłączeniu wyglądały ślicznie. Pomiar w jedną i drugą stronę multimetrem wykazał, że jest przejście do piasty, jest czujnik i jest również znikome napięcie pojawiające się od instalacji w stronę czujnika. Na wszelki wypadek dostały złączki dawkę WD40. Odpaliłem, niestety bez efektów. ABS się świecił nieprzerwanie oraz prędkościomierz i licznik km stały. Natomiast pokusiło mnie by w czasie jazdy delikatnie stuknąć szybę licznika. Ku mojemu zdziwieniu na moment przygasło podświetlenie licznika km. Kilka razy ponownie próbowałem w ten sam sposób i efekt był podobny.. ale tylko podświetlenie licznika. Niby tylko ale to już coś. Ponoć idzie ocieplenie? Poczytam i przygotuję się by dobrać się do wyjęcia licznika. Wymontuję poprawię luty, wtyk i zobaczę co będzie dalej?
Na razie dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof.
Na razie dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof.
Problem z zegarami - załaczają się po kilku sekundach
Witam,
dzisiaj miałem dziwny problem. Po zapaleniu samochodu wskazówki licznika nie działały od razu. Świeciły się kontrolki ale obrotomierz i wskaźnik paliwa stały w miejscu. Był przy tym dziwny dźwięk i po 1-2s. wskazówki zaczęły pokazywać odpowiednie wskazania.
Nie wiem czy przyczyną może być mróz? Pierwszy raz dzisiaj mi się to zdarzyło gdy samochód był całkowicie zimny... Po rozgrzaniu nie było tego objawu.
Samochód odpala normalnie a wskaźniki później działają dobrze.
dzisiaj miałem dziwny problem. Po zapaleniu samochodu wskazówki licznika nie działały od razu. Świeciły się kontrolki ale obrotomierz i wskaźnik paliwa stały w miejscu. Był przy tym dziwny dźwięk i po 1-2s. wskazówki zaczęły pokazywać odpowiednie wskazania.
Nie wiem czy przyczyną może być mróz? Pierwszy raz dzisiaj mi się to zdarzyło gdy samochód był całkowicie zimny... Po rozgrzaniu nie było tego objawu.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2018, 21:52 przez Skasowany użytkownik 24733, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
- Plec:
- Kontakt:
Nieżywe zegary
Raczej coś z elektryka ...a aku było dobrze naładowane?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- Plec:
- Kontakt:
Problem z zegarami - załaczają się po kilku sekundach
To są objawy słabego akumulatora.guzik_Darek pisze: ↑14 sty 2018, 21:51Witam,
Oczywiście!