[B]Spryskiwacze reflektorów

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
X-MAN
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 19 lip 2010, 10:45
Lokalizacja: X-CITY
Model:

#16 Post autor: X-MAN » 10 gru 2010, 11:49

Witam
Mam pytanie czy do spryskiwacza lamp jest osobny silniczek czy ten sam co na szyby?
Pytam, bo chcę zrobić osobny włącznik, tak aby niepotrzenie nie pryskać razem z szybami.

dejna

#17 Post autor: dejna » 10 gru 2010, 12:20

X-MAN pisze:czy do spryskiwacza lamp jest osobny silniczek
tak kolego.... do sprysków na reflektory jest druga pompka...

Awatar użytkownika
X-MAN
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 19 lip 2010, 10:45
Lokalizacja: X-CITY
Model:

#18 Post autor: X-MAN » 10 gru 2010, 21:10

a jak najłatwiej się dostać do tych silniczków??

Awatar użytkownika
darkp1
Zafiromaniak
Posty: 1284
Rejestracja: 30 sty 2009, 23:19
Lokalizacja: Lubicz/Toruń
Model:

#19 Post autor: darkp1 » 10 gru 2010, 21:52

X-MAN, zdejmij lewe przednie koło, nadkole, tam masz zbiornik i pompki.
- Wreszcie skróciłem sprężyny zawieszenia, ale mikrofon w McDrive teraz za wysoko!

Awatar użytkownika
kandi
Przeglądacz
Posty: 93
Rejestracja: 25 gru 2010, 20:25
Lokalizacja: Grodzisk Wlkp.
Model:

#20 Post autor: kandi » 10 mar 2011, 09:54

...ja mam spryskiwacze, choć nie mam ksenonów...no chyba, że w zośkach to normalne:) na pewno są ok. ale płynu podczas jazdy zużywają full i nie dziwi mnie, że niektórzy użytkownicy je demontują lub po prostu wyciągają bezpieczniki...

drmex
Debiutant
Posty: 43
Rejestracja: 03 gru 2010, 10:16
Lokalizacja: Poznań
Model:

#21 Post autor: drmex » 02 cze 2011, 16:11

Ynda123 pisze:Może ktoś już przerabiał ten problem.
Jeden ze spryskiwaczy reflektorów nie chowie się z powrotem do zderzaka. Zostaje na zewnątrz. Czasami jest go ciężko wcisnąć ręką do środka.

Spróbuje jeszcze przesmarować czymś te wychodzące elementy, ale nie wiem czy to pomoże.
Miał ktoś taki problem ?
Ja mam taki sam problem. Sądzę, że przyczyną może być zakamienienie prowadniczki spryskiwacza. Wkrótce, jak tylko opróżnię zbiorniczek z płynu - podejdę do tematu z odkamieniaczem spożywczym...
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2017, 08:39 przez drmex, łącznie zmieniany 1 raz.

norbert_p

#22 Post autor: norbert_p » 04 cze 2011, 12:09

Co prawda nie mam ZB ze spryskami reflektorów, ale w poprzednim aucie (Laguna II) one były jak również problemy z tym. Ja próbowałem wlewać do płynu do spryskiwaczy trochę Ludwika, psikałem WD40, wstrzykiwałem olej itp. Działało, ale na chwilę. Przy rozebraniu jednego ze sprysków metodą inwazyjną zauważyłem, że nie ma tam smaru na uszczelce o to ona się zacinała. Podejrzewam, że w Waszym przypadku jest podobnie. W zasadzie wszystkie spryskiwacze mają dość podobną budowę (podobną zasadę działania).
W gruncie rzeczy cieszę się, że tym razem nie mam tego wynalazku :evil2: (Chociaż ksenony by się przydały :mysli: ).

marrybus

#23 Post autor: marrybus » 06 cze 2011, 00:00

Też mam taki problem. Z lewej strony jest OK, a z prawej spryskiwacz chowa się do połowy (czasami zdarzy mu się całkiem schować). Trzeba bedzie go posprawdzać tak jak pisze norbert_p

Ynda123
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2011, 15:05
Lokalizacja: Żory
Model:

#24 Post autor: Ynda123 » 07 cze 2011, 10:19

A czy jest taka opcja, żeby odłączyć działanie spryskiwaczy ?

Awatar użytkownika
kubik_CDTi
Zafiromaniak
Posty: 856
Rejestracja: 20 gru 2009, 15:12
Lokalizacja: Polska
Model:

#25 Post autor: kubik_CDTi » 07 cze 2011, 10:32

Trzeba regularnie używać ;)
U mnie problem występował za nowości,a teraz może raz na pół roku jeden schowa się do połowy,to go docisnę i potem spokój,psiknięcie jakimś smarem może dać efekt i potem je rozchodzić.
Chipped by MR Motors

Ynda123
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2011, 15:05
Lokalizacja: Żory
Model:

#26 Post autor: Ynda123 » 15 cze 2011, 11:34

No i działa.
Wymontowałem spryskiwacze ze zderzaków, przesmarowałem prowadnice silikonem i po problemie. Ciekawe tylko na jak długo to pomoże.

Awatar użytkownika
Goris
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2010, 09:54
Lokalizacja: Kęty
Model:

#27 Post autor: Goris » 15 cze 2011, 15:55

Andy123 pisze:A czy jest taka opcja, żeby odłączyć działanie spryskiwaczy ?


Spróbuj wyciągnąć bezpiecznik NR9 pod maską

Awatar użytkownika
JaGoDkA
Bywalec
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2011, 12:16
Lokalizacja: Löhne / Mielec
Model:
Kontakt:

Parowanie lampy i problem ze spryskiwaczem xenonow...

#28 Post autor: JaGoDkA » 02 sty 2012, 13:06

Witam,

Szukalam podobnego tematu ale znalazlam tylko w Zosi A :)

Wlasnie nam kolega zwrocil uwage, ze nie chowa sie mi w Zosi calkowicie prawy spryskiwacz do xenonow i ze dodatkowo mamy prawa lapme zaparowana...

Co moze byc problemem? Jak to naprawic??

Na chlopski rozum to mysle ze spryskiwacz moze sie nie chowac bo naprzyklad jakis brud, piach podszedl... ale czy mam racje? jak to sprawdzic??
Pozdrawiam
JaGoDkA

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#29 Post autor: Lorry » 02 sty 2012, 18:15

Wiem że tycik na III OZZKP też miał nie chowający się spryskiwacz, "pomógł" mu i przy następnym użyciu już chyba działało ;)

Co do xenonu zaparowanego: czy ostatnio pada lub myłaś auto :?:

Może klapka umożliwiająca wymianę postojówki przez nadkole jest niedomknięta...

Awatar użytkownika
JaGoDkA
Bywalec
Posty: 169
Rejestracja: 07 kwie 2011, 12:16
Lokalizacja: Löhne / Mielec
Model:
Kontakt:

#30 Post autor: JaGoDkA » 02 sty 2012, 18:53

Co do xenonu zaparowanego: czy ostatnio pada lub myłaś auto :?:
Tu gdzie mieszkam to ciagle leje :) mieszkam w krainie deszczowcow :)
Dzieki za info - sprawdze na weekendzie :)
Pozdrawiam
JaGoDkA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”