Odblokowanie/Rest Immobi

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
ed3r
Posty: 1
Rejestracja: 06 lis 2015, 13:48
Lokalizacja: Szczecin
Model:

Odblokowanie/Rest Immobi

#1 Post autor: ed3r » 06 lis 2015, 13:51

Witam,

Czy ktoś ma wiedzę(ktoś na pewno ma) w jaki sposób zresetować/odblkować immobilajzer? Zafira A 2.0 DTI 101KM. Rozładował się akumulator, po naładowaniu nijak nie idzie odpalić autka. Zakładam, że to ten problem. Miga kontrolka auta z kluczykiem. Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam,
Artur

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Posty: 221
Rejestracja: 14 lis 2012, 14:18
Lokalizacja: Jawor koło Legnicy
Model:

#2 Post autor: mariusz_technik » 06 lis 2015, 16:10

Ładowałeś akumulator poza autem,czy jak był podłączony? Spróbuj odłączyć akumulator, złącz se sobą odłączone od akumulatora klemy (chociaż na minutę) , i potem podłącz akumulator z powrotem. Jak to nic nie da to trzeba będzie szukać dalej,

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#3 Post autor: SD72 » 06 lis 2015, 19:34

Czy odlaczenie lub wyladowanie akumulatora moze doprowadzic do zmian w immobilajzerze :mysli:

Moim zdaniem raczej NIE :idea:
Ostatnio zmieniony 06 lis 2015, 19:35 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

Kolo72

#4 Post autor: Kolo72 » 06 lis 2015, 19:34

Zablokowane immo puszcza po 24h postoju na odpiętym akumulatorze.


Przerabiałem ostatnio to u siebie :lol:

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#5 Post autor: SD72 » 06 lis 2015, 19:43

Czyli odlaczenie zasilania (lub brak napiecia przez wyladowanie aku) powinno byc pomocne a nie przeciwnie :D

Takie mam tylko myslenie i nic nie sugeruje ;)


Ps, Kiedys mialem problem z zacinajaca sie stacyjka i jak zamontowalem inna to mialem te same objawy(samochod z kluczykiem i nie odpalil)
Ostatnio zmieniony 06 lis 2015, 19:51 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Posty: 221
Rejestracja: 14 lis 2012, 14:18
Lokalizacja: Jawor koło Legnicy
Model:

#6 Post autor: mariusz_technik » 07 lis 2015, 11:27

bazyliszek72 pisze: Kiedys mialem problem z zacinajaca sie stacyjka i jak zamontowalem inna to mialem te same objawy(samochod z kluczykiem i nie odpalil)
inna stacyjka to inny kluczyk, a jak jest inny kluczyk, to trzeba było ze starego kluczyka pastylkę immo przełożyć

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#7 Post autor: SD72 » 07 lis 2015, 12:48

mariusz_technik pisze:
bazyliszek72 pisze: Kiedys mialem problem z zacinajaca sie stacyjka i jak zamontowalem inna to mialem te same objawy(samochod z kluczykiem i nie odpalil)
inna stacyjka to inny kluczyk, a jak jest inny kluczyk, to trzeba było ze starego kluczyka pastylkę immo przełożyć
Odbieglem od tematu dla przykladu :D
bazyliszek72

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Posty: 221
Rejestracja: 14 lis 2012, 14:18
Lokalizacja: Jawor koło Legnicy
Model:

#8 Post autor: mariusz_technik » 07 lis 2015, 14:11

bazyliszek72 pisze:Czy odlaczenie lub wyladowanie akumulatora moze doprowadzic do zmian w immobilajzerze :mysli:

Moim zdaniem raczej NIE :idea:
Chodzi o to, że mógł on podłączyć prostownik do akumulatora zamontowanego w samochodzie, a to mogło zaszkodzić - takie rzeczy się zdarzają choć nie potrafię powiedzieć dlaczego.

A w ogóle kolega mógłby sprawdzić na drugim kluczyku czy to samo się dzieje

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#9 Post autor: drahe » 04 sty 2016, 21:00

bazyliszek72 pisze:Czy odlaczenie lub wyladowanie akumulatora moze doprowadzic do zmian w immobilajzerze :mysli:

Moim zdaniem raczej NIE :idea:
Czasami wysypuje się wsad w pętli IMMO tak więc jak najbardziej tak.

ko_za
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2016, 10:36
Lokalizacja: UK
Model:

#10 Post autor: ko_za » 25 sty 2016, 10:59

Podciagam.

Bylo tak z trudem mozna bylo wyjac kluczyk ze stacyjki.
W trakcie szarpaniny kluczyk sie rozlozyl I wypadla pestka immo.
Klucz zapasowy wlaczyl samochod ale nie zamykal drzwi.
po wymanie baterii, przestal rozlaczac immo.
Za to wyje fabryczny alam.
Upokoilo sie po odlaczeniu klemy.

Od czego zaczac I jak to ogarnac.
Bo musze do mechanika dojechac... bo cos gwizdze jak sie jezdzi...
ale to na inny watek.


Bede wdzieczna za pomoc.

Kaszub 180
Posty: 1
Rejestracja: 04 gru 2017, 06:35
Imię: Marcin
Auto: Opel Zafira A 2.0
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20DTI
Plec:

Odblokowanie/Rest Immobi

#11 Post autor: Kaszub 180 » 04 gru 2017, 08:45

Witam mam taki problem że nie mogę odpalić zafiry żadne błędy nie wyskakują ale nieda się zresetować immobilaizera.kluczyk nie ma żadnej reakcji?

Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
Dodam że wczoraj rano normalnie odpalił a już po trzech godzinach zero reakcji.rozrusznik kręci

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

Odblokowanie/Rest Immobi

#12 Post autor: Umcyk » 29 mar 2018, 14:19

Witam Panowie (i Panie)...
Również mam problem z immo w Zafirce...

Dziś przyszła do mnie obudowa pod kluczyk składany od Chińczyków... przełożyłem elektronikę... chciałem wyciąć grot z oryginalnego kluczyka żeby zamontować go do obudowy od Chinczyków...

Niestety uszkodziłem pastylkę immobilajzera... oczywiście auto teraz nie odpala... czy można zakodować nową pastylkę do immobilaizera?? da rade to zrobić OP-Com'em czy konieczny Tech2??

Będę wdzięczny za szybka odp.

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Posty: 2616
Rejestracja: 11 lut 2012, 19:53
Imię: ROBERT
Lokalizacja: Wólka Ogryzkowa[RPZ]
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:

Odblokowanie/Rest Immobi

#13 Post autor: Rybka » 29 mar 2018, 21:00

Da radę op-comem.
Kupujesz czystą pastylkę za ok 15zł i programujesz.
Potrzebny jest car-pass.

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

Odblokowanie/Rest Immobi

#14 Post autor: Umcyk » 30 mar 2018, 08:56

Chodzi o to że nie mam car pass'a...
Można go zdobyć samodzielnie??? Wyciągnąć np z rządu EEPROMa liczników??.

Wyczytałem że można zdobyć Car Pass na 3 sposoby:
1. Bezpłatnie - kontaktując się z serwerem który sprzedał auto...
2. Odpłatnie - w każdym ASO Opla po okazaniu dokumentów własności pojazdu...
3. Odplatnie - u kumatego elektryka z Techem lub oryginalnym Op-Com'em...

Inaczej się nie da??

Dodano po 14 minutach 23 sekundach:
PS. Jak już zdob3de CarPass to czy pastylka od immobiliser w kluczyku musi być nowa/czysta?
Mam stary kluczyk od Peugeota z pastylka immobiliser w środku... Pastylka wygląda identycznie jak ta w Opolu... Uda się zaprogramować ta pastylkę w Oplu?

Dodano po 5 godzinach 21 minutach 7 sekundach:
w szczecinskim serwisie - wygenerowanie CarPass - 180zl
u stargardzkiego speca od immo w autach - 150zl - podanie CarPass i zaprogramowanie nowego kluczyka...
po swietach jade do okolicznego speca...

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

Odblokowanie/Rest Immobi

#15 Post autor: Umcyk » 10 kwie 2018, 22:35

problem z immo ogarniety...
za CarPass zaplacilem 100zl - podalem czlowiekowi nr VIN auta i po kilku godzinach mialem dzialajacy PIN do auta...
Pastylka immo (transponder) muszi byc "czysta" i prekodowana do Opla... z tego co wiem w Zafirze działają PCF7935 oraz PCF7936
Zwykłym chinskim OP-COMem mozna bez problemu kodowac nowe kluczyki (oczywiscie po podaniu PINu)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”