[B]Czujniki ciśnienia w oponach (system DDS)

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

[B]Czujniki ciśnienia w oponach (system DDS)

#1 Post autor: Anony Mous » 20 kwie 2010, 21:27

Witam,

Montował ktoś dodatkowo w Zośce takie czujniki ??

http://www.allegro.pl/item1001232492_cz ... _opel.html
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, 19:46 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#2 Post autor: kicaj » 20 kwie 2010, 22:08

zdaje sie ze potrzebujesz do tego rowniez odbiornik
lorry pewnie cos wiecej powie...

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#3 Post autor: Lorry » 21 kwie 2010, 17:27

Te czujki są do wersji full wypas i dokładnie jak to tam jest to nie mam pojęcia.

Częstsza lecz pokazująca tylko nagły upływ powietrza jest opcja DDS(na konsoli środkowej). Ona bierze sygnał z czujki ABSu. Tu potrzebny byłby: przycisk DDS i aktywacja Techem. Z tymi co pokazałeś jest sporo wiecej do czynienia, z tym że są o wiele bardziej dokładne

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#4 Post autor: kicaj » 21 kwie 2010, 21:55

i sprawiaja znacznie wiecej problemow...
zarowno wulkanizatorom jak i pozniej uzytkownikom...

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#5 Post autor: Anony Mous » 22 kwie 2010, 06:50

Chyba jednak sobie daruję :)

dzięki śliczne za informacje.

andwi
Przeglądacz
Posty: 53
Rejestracja: 19 mar 2010, 20:26
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Tychy
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z16XER
Plec:

#6 Post autor: andwi » 19 wrz 2010, 21:39

Pozwolę sobie odświeżyć, bo temat pasuje do mojego pytania.
Czy ktoś uruchamiał ten DDS na ABS, jeżeli nie był uruchomiony oryginalnie? Czy to faktycznie wystarczy włożyć przycisk (ile to może kosztować?) i uruchomić TECHem?

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#7 Post autor: Lorry » 19 wrz 2010, 21:51

Ja mam ten DDS i próbowałem postepować z nim tak jak nakazuje instrukcja no i poki co nic....

On niby ma tylko o nagłej utracie informować, a nie o takiej dokładnej różnicy jak coś...

Inna sprawa że nagle mi jeszcze nie uciekało i wole nie próbować :P

A jak z dołożeniem... Nie mam pojecia :|

Awatar użytkownika
Michalek1911
Debiutant
Posty: 39
Rejestracja: 24 sty 2010, 20:52
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Model:

#8 Post autor: Michalek1911 » 08 paź 2010, 19:10

A mi ten DDS cały czas wywala błąd na zegarch, a w bc pokazuje 0,00. Miał ktoś taki problem?

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#9 Post autor: kicaj » 08 paź 2010, 19:25

Michalek1911, probowales DDS zresetowac? tak jak w instrukcji napisane jest?

Awatar użytkownika
Michalek1911
Debiutant
Posty: 39
Rejestracja: 24 sty 2010, 20:52
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Model:

#10 Post autor: Michalek1911 » 08 paź 2010, 19:34

chodzi o przytrzymanie przez 10 sekund przycisku? wiem że próbowałem ale nic działało

Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: 27 gru 2009, 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#11 Post autor: lapm » 09 paź 2010, 09:27

Lorry pisze: On niby ma tylko o nagłej utracie informować, a nie o takiej dokładnej różnicy jak coś...
A mi ostatnio pojawila sie kontrolka, z tego co kojarze sprawdza, ale przy predkosciach >70km/h i rzeczywiscie w jednym kole bylo o 0,8bar mniej, dopiero pozniej zona sie przyznala, ze w spora dziure wpadla ;) Po dopompowaniu i resecie przyciskiem juz sie nie zaswiecila.

Awatar użytkownika
Goris
Debiutant
Posty: 30
Rejestracja: 21 mar 2010, 09:54
Lokalizacja: Kęty
Model:

#12 Post autor: Goris » 11 paź 2010, 10:51

U mnie był problem z zainicjowaniej DDS. Udało się po tym jak napompowałem więcej niż zalecane , około 2,7bar do wszystkich kół po czym inicjalizacja DDS (kilkusekundowe przytrzymanie przycisku DDS) , krótka przejażdżka 200m i jak zaczęło pokazywać poprawnie około 2,7bar , upuściłem powietrze do 2,4 i 2,2 .

Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: 27 gru 2009, 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#13 Post autor: lapm » 12 paź 2010, 21:27

Goris pisze: jak zaczęło pokazywać poprawnie około 2,7bar , upuściłem powietrze do 2,4 i 2,2 .
U mnie nie pokazuje ciśnienia tylko pojawiła się kontrolka pomarańczowa i później czerwona DDS'u, jak gdzieś trochę ubyło.

chris
Bywalec
Posty: 112
Rejestracja: 26 lip 2010, 20:58
Lokalizacja: Jaworzno
Model:
Kontakt:

Czujnik ciśnienia w oponach

#14 Post autor: chris » 10 lis 2010, 14:54

czy można taki system dołożyć do samochodu oczywiście fabryczny??
co trzeba by mieć żeby to działało oprócz czujników w kołach i oczywiście zaprogramowania w kompie?

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: Anony Mous » 10 lis 2010, 17:20

Tak na szybko:

-czujniki w koła ~100zł sztuka
-anteny w nadkola 4szt cena nieznana
-centralka
-aktywacja tech lub op-com

Ogólnie podejrzewam koszt przeszło 600-800zł


Widziałem nieoryginalny zestaw za około 400-450zł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”