[B]Czujniki ciśnienia w oponach (system DDS)

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Posty: 5205
Rejestracja: 15 gru 2011, 21:09
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Auto: ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:
Kontakt:

#31 Post autor: Tunio999 » 25 kwie 2013, 20:11

Bodek pisze:To na jaką różnicę reaguje :?:
W jednym miałem 2.2 a w drugim 2.14

Dodam, że jeździłem cały dzionek i było ok ale jak przekroczyłem 120km/h - na parę sekund :P to wtedy mi się zaczerwieniła...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Posty: 6060
Rejestracja: 15 kwie 2013, 19:02
Imię: Wojtek
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh
Plec:
Kontakt:

#32 Post autor: Wojti » 25 kwie 2013, 20:40

No to jednak bardzo czułe.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#33 Post autor: Bodek » 26 sty 2015, 22:09

marcingebus pisze:Będę miał na dniach nową Zafirę Family z zeszłorocznej produkcji. Jest z gumami letnimi na alusach fabrycznych. Zima jest więc zamówiłem zimówki z felgami stalowymi, no ale nie zamówiłem czujników ciśnienia. Wg. serwisu mają numer 1010048 (znalazłem w dixi, że numer GM odpowiadający temu to GM13581560. Wg. Dixi, to do Zafiry C. Koszt jednego to ponad dwie stówy, prawie tyle co opona. Nowe, auto, ale tyle nie dam, najwyżej pojeżdżę do wiosny bez czujników. Macie jakiś pomysł aby to w jakiś rozsądnych pieniądzach kupić/przeprogramować jakieś uniwersalne itd...... Na allegro jakiś gość się reklamuje, że ma programator do tych czujników. Wiele (opisywanych jako do Mercedesa, Mazdy, VW) wygląda podobnie do tych z Dixi. Może da się kupić coś do Merca w sensownej cenie, przeprogramować i będą fungowały? A może można wstawić ze starszej wersji i coś w kompie auta pokombinować aby gadało?

Dla Zafiry B są następujące nr katalogowe:

Obrazek

Pasuje od: Zafiry B, Vectry C i Signum dla nr: 1010718

lub Zafira B i Astra H dla nr: 1010031
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, 22:10 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
JERZYK
Świeżak
Posty: 16
Rejestracja: 16 lip 2010, 14:12
Lokalizacja: TYCHY
Model:

#34 Post autor: JERZYK » 25 lut 2015, 11:50

Witam
Po zmianie licznika dołożyłem w Mojej Zośce przycisk sport (działa świetnie),na listwie którą zakupiłem jest tez przycisk DDS chciałem go aktywować ale chyba nie mam wiązki od przycisku do licznika. Poszukuje schematu jak to podłączyć macie może jakiś namiar gdzie go zdobyć?
Pozdrawiam

Barman999
Debiutant
Posty: 31
Rejestracja: 24 kwie 2016, 23:15
Imię: Krystian
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#35 Post autor: Barman999 » 15 wrz 2016, 22:57

A w ktorym miejscu znajduje sie modul od cisnienia w oponach?
Chyba musze go wymienic bo po podlaczeniu pod opcoma wyskakuke ze jest niesprawny.
Tylko najpierw musze go zlokalizowac.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6687
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#36 Post autor: rafant4011 » 21 paź 2016, 21:42

Trochę Odświeże.
Jestem na etapie doposażania po fabryce, i przycisk DDS pewnie niedługo sobie dołoże czy jest coś jeszcze potrzebne oprócz czujników ciśnienia w kołach do działania tej opcji? Czytałem coś o pompie ABS czy to prawda, że musi być specjalna pompa?

bickik
Debiutant
Posty: 33
Rejestracja: 21 kwie 2016, 18:19
Lokalizacja: KR
Model:

#37 Post autor: bickik » 30 paź 2016, 17:04

moduł znajduje sie za schowkiem( tam jest taka luźna kostka obok dmuchawy), pompa tez musi być odpowiednia gdzieś była już pełna rozpiska jaka pompa co obsługuje.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#38 Post autor: Sumik » 30 paź 2016, 21:17

A że tak zapytam co ma pompa do czujników?? Pytanie czysto techniczne bo nic na ten temat nie słyszałem.
Ja posiadam taki system na wyposażeniu seryjnym i działa to na zasadzie pomiaru obwodów kół poprzez czujniki ABS-u. Posiadam DDS.

Ja również chce doposażyć auto i chciałbym dołożyć TPMS. Jak pisąłem posiadam DDS i co ja musze dołożyć?
Znalazłem na aukcji coś takiego:
http://allegro.pl/zestaw-modul-tpms-czu ... 87886.html
I czy musze to dokupić?? Czy ma ktoś taką wiedzę lub doświadczenie?? Coś musi przecież odbierać sygnał wysyłany przez czujniki w kołach.

Proszę o wsparcie

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#39 Post autor: Bodek » 30 paź 2016, 21:33

:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#40 Post autor: Sumik » 30 paź 2016, 21:54

No ok. Może i uda się kupić gdzieś coś takiego.
Teraz pytanie gdzie to podpiąć i do czego służą te dodatkowe pierdółki które widnieją na zdjęciach:
http://allegro.pl/zestaw-modul-tpms-czu ... ml#thumb/1
Czy może w ZB nie ma czegoś takiego.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Posty: 16451
Rejestracja: 17 paź 2010, 12:28
Imię: Bodek
Lokalizacja: Polska B
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#41 Post autor: Bodek » 30 paź 2016, 22:03

To jest do Vectry C i Signum - do ZB nie wyskakuje mi taka część.

To co podałeś na zdjęciu:

ODBIORNIK, WSKAŹNIK OBNIŻONEGO CIŚNIENIA POWIETRZA W OPONACH, SŁUPEK PRZEDNI (433 MHZ) (IDENT QL)

i jest w katalogu w zakładce koła drogowe.

Przy ZB w zakładce koła drogowe są tylko czujniki:

Obrazek

Może wystarczy kupić tylko moduł i czujniki do kół, aktywować i :ok:

Ale tego na 100% nie wiem :>

No i gdzieś to trzeba podpiąć ;) - jakaś wtyczka musi być.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, 22:06 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

Barman999
Debiutant
Posty: 31
Rejestracja: 24 kwie 2016, 23:15
Imię: Krystian
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#42 Post autor: Barman999 » 11 lis 2016, 21:25

Dostalem sie dzisiaj do modulu cisnienia opon i numer na nim jest taki:
13129153
Tylko nigdzie nie moge znalezc uzywki a w serwisie powiedzieli mi 900zl (kosmos)
Tu moje pytanie czy mozna podmienic na modul z Vectry c na taki:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5259688740
Tylko ze numer jest inny, wyglad z zewnatrz jest identyczny jak moj tez z taka antenka.
I drugie pytanie czy trzeba taki modul programowac?

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#43 Post autor: Sumik » 11 lis 2016, 23:08

Też jestem ciekawy czy ten z VC by podszedł.

Barman999
Debiutant
Posty: 31
Rejestracja: 24 kwie 2016, 23:15
Imię: Krystian
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#44 Post autor: Barman999 » 12 lis 2016, 10:29

Pytanie do posiadaczy dds z czujnikami w kole:
Czy w tych czujnikach jest jakas bateria ktora nalezy wymieniac?
Bo u mnie wyskakuje komunikat
"tyre pressure loss"
Ale nie pokazuje cisnienia zadnej z opon.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#45 Post autor: Sumik » 12 lis 2016, 11:45

Tak, w czujnikach są baterie których żywotność producent deklaruje na jakieś 5-7 lat. Oczywiście są one nie do wymiany bo są zalane w żywicy. Jednak cena czujnika zmusiła zwykłego użytkownika do obejścia systemu i oto masz:
https://www.youtube.com/watch?v=jp3S_A-6BrA
:piwo: :piwo: :piwo:

EDIT...
Jeszcze jedno pytanko. Czy do tej centralki są jakieś odbiorniki sygnału z czujników? Czy jest coś co odbiera sygnał np w rejonie kół/nadkoli czy sama centralka zbiera sygnał.

Ciekawe czy może by tak zastosować 4 czujniki z VC i centralkę z VC wtedy byłby komplet. Tylko czy to zagada... ??
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, 12:48 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”