EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
krainiecU
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 06 sie 2015, 07:00
Imię: Oleg
Lokalizacja: Wałbrzych
Auto: Zafira B Cosmo 2.0T 200KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
Plec:

Re: Ratunku

#46 Post autor: krainiecU » 08 cze 2017, 22:49

Janus pisze:
krainiecU pisze:Jakieś sugestie?
Gdzieś grzebiąc za pewne rozłączyłeś rurki od podciśnień i nie zaciąga sztangi sprężarki ;) Sprawdź na włączonym silniku czy masz zaciągniętą sztangę przy sprężarce (powinna ani drgnąć) a jeżeli nie - szukaj nieszczelności.
Też tak myślałem ale po ponownym zwarciu przewodów od styków 30 i 87a przed diodami moc wraca ale oczywiście błąd na biegu jalowym też.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 22:51 przez krainiecU, łącznie zmieniany 1 raz.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

Re: Ratunku

#47 Post autor: Janus » 09 cze 2017, 18:36

krainiecU pisze: Też tak myślałem ale po ponownym zwarciu przewodów od styków 30 i 87a przed diodami moc wraca ale oczywiście błąd na biegu jalowym też.
Ale rozumiem że diody masz wlutowane w przewód od przepływomierza?? Poza tym - powinna wystarczyć jedna dioda normalnie
Janusz

krainiecU
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 06 sie 2015, 07:00
Imię: Oleg
Lokalizacja: Wałbrzych
Auto: Zafira B Cosmo 2.0T 200KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
Plec:

Re: Ratunku

#48 Post autor: krainiecU » 09 cze 2017, 21:30

Janus pisze:
krainiecU pisze: Też tak myślałem ale po ponownym zwarciu przewodów od styków 30 i 87a przed diodami moc wraca ale oczywiście błąd na biegu jalowym też.
Ale rozumiem że diody masz wlutowane w przewód od przepływomierza?? Poza tym - powinna wystarczyć jedna dioda normalnie
Tak, próbowałem z 1 i 2 diodami na zaciskach 30 i 87 przekaźnika , diody nowe 1n1007. Zlutowalem diodę z przewodem i zacisnąłem je na zacisku przekaźnika.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#49 Post autor: Janus » 09 cze 2017, 21:39

To źle robisz. Powinno być tak:
1. Rozcinasz kabel od przepływki
2. Jeden koniec idzie do styku 30 drugi do 87A
3. Pomiędzy styk 30 i 87A wlutowujesz diodę. I teraz WAŻNE: montujesz w kierunku przewodzenia - czyli prąd płynie od wtyczki w przepływki do ECU pompy.
4. Pozostałe dwa styki przekaźnika (86 i 85) podpinasz do wtyczki zasilającej elektrozawór od EGR-a

Musi działać
Janusz

krainiecU
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 06 sie 2015, 07:00
Imię: Oleg
Lokalizacja: Wałbrzych
Auto: Zafira B Cosmo 2.0T 200KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
Plec:

#50 Post autor: krainiecU » 09 cze 2017, 22:05

Kabel przecięty, przerzucony dolutowanym przewodem na styk 87a , z 30 powrót na przeciety kabel. Miedzy kable przy nasowkach przekaźnika dioda paskiem do 30. 85 i 86 dopięte do przewodów elektrozaworu od EGRa. Jeżeli tak miało być to nie zadziałało. Błąd znikał a wraz z nim moc. Trudno. Wrocilem do stanu pierwotnego. Zamowie kolejny zawór i na kolejny rok starczy.

Dzieki za porady :piwo:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 22:28 przez krainiecU, łącznie zmieniany 2 razy.

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#51 Post autor: Janus » 10 cze 2017, 11:41

krainiecU pisze:Kabel przecięty, przerzucony dolutowanym przewodem na styk 87a , z 30 powrót na przeciety kabel. Miedzy kable przy nasowkach przekaźnika dioda paskiem do 30. 85 i 86 dopięte do przewodów elektrozaworu od EGRa. Jeżeli tak miało być to nie zadziałało. Błąd znikał a wraz z nim moc. Trudno. Wrocilem do stanu pierwotnego. Zamowie kolejny zawór i na kolejny rok starczy.

Dzieki za porady :piwo:
Teoretycznie dobrze. Ważne ważne tylko czy kabel na styk 87A wychodził z wtyczki przepływki. Jeżeli tak, to dioda ustawiona dobrze... Może trzeba było dać dwie diody w szereg. Wszystko zależy od konkretnego modelu auta i przepływki.
Janusz

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#52 Post autor: Dziadek13 » 06 wrz 2017, 13:55

Mały udate teraz mamy tak że tylko wyciągamy wtyczke z ez egr i do niej wkładamy taką wtyczke z opornikiem 390ohm/1W bez żadnych lutowań,wtedy pomijamy ez od egr i można go wybudować jak ktoś chce.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2017, 22:06 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

PiTTeR
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 07 cze 2014, 21:44
Lokalizacja: Snd
Model:

#53 Post autor: PiTTeR » 06 wrz 2017, 15:36

Dziadek13 pisze:Mały udate teraz mamy tak że tylko wyciągamy wtyczke z ez egr i do niej wkładamy taką wtyczke z opornikiem 390ohm bez żadnych lutowań,wtedy pomijamy ez od egr i można go wybudować jak ktoś chce.
Ale razem z tymi wcześniejszymi przerókami pokazanymi przez Ciebie? Czy jak ktoś tego nie robił to wyjąć wteczkę i do niej opornik?

Jakbyś mógł trochę szerzej opisać dla człowieka zielonego w tych sprawach :)
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2017, 15:38 przez PiTTeR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#54 Post autor: Dziadek13 » 06 wrz 2017, 22:05

PiTTeR pisze:Czy jak ktoś tego nie robił to wyjąć wteczkę i do niej opornik?
Tak.
Napięcie z wtyczki nie steruje już ez a przekaźnikiem a opornik słóży do emulacji ez egr.
Prościej już nie można,wartości elementów podane w opisie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2017, 22:09 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.

PiTTeR
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 07 cze 2014, 21:44
Lokalizacja: Snd
Model:

#55 Post autor: PiTTeR » 06 wrz 2017, 22:36

A co to jest to tajemnicze "ez" ?

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#56 Post autor: Dziadek13 » 07 wrz 2017, 13:43

PiTTeR pisze:A co to jest to tajemnicze "ez"
"ez" w skrócie elektrozawór.

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

#57 Post autor: Umcyk » 24 lut 2018, 17:27

Witam Panowie...
Posiadam u siebie elektryczny zawor EGR...
chcialby zbudowac jego emulator na 2 przekaznikach...
schemat zamieszczony w tym temacie jest jasny prawie w calosci... nie jasne jest tylko dla mnie oznaczenie wtyczki przy zaworze EGR... na chemacie mamy oznaczenia A B C D... na wtyczne w aucie 1 2 3 4...
czy A=1 B=2 C=3 D=4??

przy podlaczeniu a=1 (narazie bez drugiego przekaznika zalaczajacego diode przy przeplywomierzu)... mam blad:

p400 (4) exhaust gas recirculation circuit open
Ostatnio zmieniony 24 lut 2018, 17:37 przez Umcyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

#58 Post autor: Dziadek13 » 24 lut 2018, 18:03

A,B,C,D to gniazdo na egr na rysunku masz zaznaczony klucz gniazda a do A idzie zasilanie a do D idzie minus.Ty podłączasz się do wtyczki zrobionym emulatorem.Co do dalszych informacji pisz do kolegi Janus on miał go zrobiony teraz zmienił silnik na benzyne może ten emulator ci opchnie.
Masz błąd bo należy komplet podłączać.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 lut 2018, 18:24 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Umcyk
Przeglądacz
Posty: 60
Rejestracja: 24 gru 2017, 22:26
Imię: Dariusz
Lokalizacja: Stargard
Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

#59 Post autor: Umcyk » 24 lut 2018, 18:56

elektrozawor EGR i tak mialem uszkodzony, wiec uzylem fragmentu jego wtyczki jako podstawy do montazu emulatora...

cewka przekaznika podlaczona jest do zlaczy oznaczonych jako A i B, styki przekaznika do zlaczy C i D
przewody w aucie odpowiadaja: 1=D, 2=C, 3=B, 4=A...

czy podlaczenie jest poprawne??

Blad p400 (4) moze wynikac ze zbyt malej/dużej rezystancji cewki przekaznika?? (u mnie ok 400ohm)... jaka jest optymalna rezystancja cewki widzianej przez ECU (80-100 ohm)??
Załączniki
bb.jpg
aa.jpg
Ostatnio zmieniony 24 lut 2018, 20:15 przez Umcyk, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

EGR - podciśnieniowy (Wyłączenie) (symulator)

#60 Post autor: Dziadek13 » 24 lut 2018, 20:36

Tak rezystancja cewki bardzo ważna i dla tego kolega Janus zrobił na kilku przekaźnikach żeby doprowadzić do odpowiedniej rezystancji cewki ale to już jego pytaj na pw,ja nie robiłem tego egr bo mam na podciśnienie tylko podałem schemat.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”