Interfejs diagnostyczny. Użytkowanie, opinie i problemy.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
wajdzik98
Posty: 3
Rejestracja: 01 maja 2016, 00:43
Lokalizacja: Olesno
Model:

Interfejs diagnostyczny. Użytkowanie, opinie i problemy.

#1 Post autor: wajdzik98 » 01 maja 2016, 01:11

Witam wszystkich. Jestem "świeży" także zrozumcie ;) . Mam pytanie a zarazem prośbę czy może miał ktoś styczność z tym urządzeniem (a może nawet i z tym gościem) i byłby tak uprzejmy żeby wystawić o nim jakąś opinie ( http://olx.pl/oferta/op-com-w-wersji-1- ... e2c653ccf0 ). A może mieliście coś podobnego do tego albo polecacie coś innego w miarę dobrego i nie za drogiego i żeby dało coś na nim podziałać. Wiem że to China a nie oryginalny OP COM ale co poradzić. Chce sam coś działać a nie dawać zarabiać innym bo na takie rzeczy to mnie nie stać. Liczę na wyrozumiałość i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam :) ;)
Ostatnio zmieniony 06 sty 2018, 15:12 przez Bodek, łącznie zmieniany 2 razy.

ja37

#2 Post autor: ja37 » 01 maja 2016, 01:29

Nie znam się na wersjach, jakiś mam i bez niego, jak bez nogi bym miał.
Nie uruchomił bym tego motoru w Corsie B.
Jest parę fajnych opcji, tylko raczej nigdy nie wybieraj "resetuj ECU".
Potem są grube problemy.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#3 Post autor: Flora » 01 maja 2016, 09:02

Korzystałem z opcji resetowania ECU i problemów nie było, a wręcz zniknęły po tym jak wcześniej wymieniłem CIM :>

Wszystkiego trzeba używać z głową.

wajdzik98
Posty: 3
Rejestracja: 01 maja 2016, 00:43
Lokalizacja: Olesno
Model:

#4 Post autor: wajdzik98 » 01 maja 2016, 12:33

Dokładnie chodzi mi o ten; http://4.bp.blogspot.com/-Lx8Dh7Es7CY/V ... -01_01.jpg

EDIT
ja37 i Flora jakich interfejsów używacie?
Ostatnio zmieniony 01 maja 2016, 14:25 przez wajdzik98, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#5 Post autor: Flora » 01 maja 2016, 12:46

Oryginalny to ten interfejs z OLX nie jest. Oprogramowanie od Chińczyka też jest złamane i pewnie w gratisie dołożyli kilka wirusów (ja tak dostałem ELMa). Jeżeli wiesz jakie możliwości ma ten interfejs i jak go obsługiwać to będzie Ci dobrze służył.

ja37

#6 Post autor: ja37 » 01 maja 2016, 14:00

Ja mam opcom.
Pisze na nim

090820B

wajdzik98
Posty: 3
Rejestracja: 01 maja 2016, 00:43
Lokalizacja: Olesno
Model:

#7 Post autor: wajdzik98 » 02 maja 2016, 11:07

Flora tak średnio wiem co tak naprawdę potrafi ten interfejs :/ . Niby piszą wszędzie na aukcjach ze wszystko da rady zrobić na nim, a jak jest w praktyce to niewiadomo. Dlatego chciałbym przeczytać opinie kogoś kto ma dokładnie ten sam model żeby dowiedzieć się czy naprawdę jest tak jak piszą. Z obsługą może by tak źle nie było, jakoś może bym sobie poradził. Wszystkiego da się nauczyć jak tylko ktoś chce ;-) .

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5942
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#8 Post autor: SD72 » 02 maja 2016, 18:07

wajdzik98 pisze:albo polecacie coś innego
Moze pomoze ;)

viewtopic.php?t=11516
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 11:02 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Posty: 412
Rejestracja: 10 cze 2011, 21:57
Lokalizacja: lbn
Model:

#9 Post autor: KIT GTO » 02 maja 2016, 21:30

Ostatnio zmieniony 02 maja 2016, 21:30 przez KIT GTO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#10 Post autor: Flora » 15 gru 2016, 10:46

deyv1992 pisze:witam panowie nie doszukalem sie wiec zadam pytanie w nowym temacie czy ktos moze mi podac jakies konkretne informacje jaki moge kupic kabel diagnostyczny i program do mojego opla zafiry b 1.9 120km 2006 r?
Czego oczekujesz od tego "kabla diagnostycznego" ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, 17:43 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Posty: 58
Rejestracja: 23 lis 2016, 17:56
Lokalizacja: Świętoniowa
Model:

#11 Post autor: deyv1992 » 15 gru 2016, 10:52

posprawdzac czy mam jakies bledy sprawdzic stan filtra bloki pomiarowe posprawdzac ogolnie
pokasowac kontrolki jak beda
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, 10:52 przez deyv1992, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#12 Post autor: Flora » 15 gru 2016, 12:07

Sprawdzenie i kasowanie błędów wykonać można dowolnym urządzeniem bazującym na układzie ELM327 przy pomocy aplikacji na telefon. Koszt interfejsu to około 30zł, a aplikacje są darmowe. Korzystając z tego samego interfejsu i aplikacji DPF Info sprawdzisz stan DPFa.

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Posty: 58
Rejestracja: 23 lis 2016, 17:56
Lokalizacja: Świętoniowa
Model:

#13 Post autor: deyv1992 » 15 gru 2016, 13:16

http://allegro.pl/obd-scan-bluetooth-vg ... 68400.html
czy cos takiego miales na mysli?
jakie konkretnie aplikacje trzeba pobrac do dpf oraz do bledow , macie jakies sprawdzone? pzdr

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#14 Post autor: Flora » 15 gru 2016, 13:25

Bardziej takie:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6613075414

ale Twój wariant również zadziała.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#15 Post autor: Sumik » 15 gru 2016, 13:59

No chyba, że chcesz zrobić więcej, np ustawić coś w modułach, coś włączyć, wyłączyć lub aktywować to tutaj:
....OPCOM.....
jest fajna rzecz.
Sprawdzona :ok:
A program do tego (nawet w PL) to kwestia kilku chwil :)


Regulamin:

§1 Postanowienia ogólne
...................
7. Zabroniona jest sprzedaż podrabianych interfejsów diagnostycznych do aut i podawanie linków do pirackich wersji oprogramowania.

Bodek
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, 21:04 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”