Interfejs diagnostyczny. Użytkowanie, opinie i problemy.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Posty: 738
Rejestracja: 05 wrz 2016, 11:09
Imię: Cezary
Lokalizacja: Mrągowo
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#16 Post autor: czarekcw » 15 gru 2016, 14:48

Mi na iCar3 nie pokazuje błędów w Oplu, co innego w Hondzie CR-V III, Suzuki Grand Vitara czy Fiat Panda- tam jest ok.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#17 Post autor: Crazy » 15 gru 2016, 15:11

czarekcw pisze:Mi na iCar3 nie pokazuje błędów w Oplu
sprawdziłeś innym urządzeniem, jakich dokładnie Ci tych błędów nie pokazuje ?
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Posty: 738
Rejestracja: 05 wrz 2016, 11:09
Imię: Cezary
Lokalizacja: Mrągowo
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#18 Post autor: czarekcw » 16 gru 2016, 07:20

Wypedałowałem:
- 1614,
- 0380.

Yanosik Connect też wymięka. Sprawdzane programami: Piston, OBD Car Doctor, Torque i Yanosikowym. Również dane w czasie rzeczywistym nie są poprawne (np ładowanie) oraz wiele niedostępnych (np % wciśnięcia pedału gazu). Nie wiem czy ma to związek z modyfikacjami komputera/sterownika, który jest dostosowany do braku DPF. Ale jak kliknę, aby wykasować błędy to się pokasują- taki paradoks :lol: . OP-COMem jeszcze się nie bawiłem.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#19 Post autor: Flora » 16 gru 2016, 08:43

380 to świece żarowe, a 1614 to pętla immo. Błędy, które można wypedałować są błędami zgłaszanymi przez sterownik silnika, a to podstawowa funkcjonalność, więc powinna być możliwość pobrania ich przez złącze diagnostyczne.

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Posty: 738
Rejestracja: 05 wrz 2016, 11:09
Imię: Cezary
Lokalizacja: Mrągowo
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#20 Post autor: czarekcw » 16 gru 2016, 09:28

Ale sam widzisz- gdybym nie sprawdzał swojego interfejsu w innych autach to można byłoby się pokusić o liche wykonanie urządzenia ale w pozostałych w/w przypadkach działa ok (z tym że Honda jest zdrowa jak rydz, Fiat i Suzuki mają błędy).

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#21 Post autor: Crazy » 16 gru 2016, 15:15

jeżeli nie świeci się kontrolka silnika i te usterki nie wpływają na normę emisji spalin to na jakiej podstawie tamte programy miało to odczytać ? :)

Kolego potrzebujesz w tym przypadku coś do trybu serwisowego
czarekcw pisze:Ale jak kliknę, aby wykasować błędy to się pokasują- taki paradoks
Odnośnie kasowania kodów usterek to niezależnie jakie są kody czy dla systemu OBDII/EOBD czy serwisowe, to zostaną skasowane nawet jeżeli nie zostaną odczytane.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Posty: 2407
Rejestracja: 01 lis 2015, 18:09
Imię: Marcin
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#22 Post autor: Sumik » 16 gru 2016, 15:48

Z tego co kiedyś czytałem i z opinii kumpla ( tutaj na przykładzie Torque) dużo zależy od interfejsu. On używa 2 na bluetooth i ten tańszy niby na tym samym chipie potrafi mniej niż ten droższy. Na tym droższym pokazuje więcej parametrów a przede wszystkim nie zrywa połączenia.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#23 Post autor: Flora » 16 gru 2016, 19:33

Crazy pisze:jeżeli nie świeci się kontrolka silnika i te usterki nie wpływają na normę emisji spalin to na jakiej podstawie tamte programy miało to odczytać ?
Ponieważ to błędy dotyczące napędu, czyli grupy P (powertrain), a to własnie sterownik silnika odpowiada za obsługę podstawowych komunikatów diagnostycznych i nie rozróżnia on czy coś wpływa na spaliny czy nie. Po prostu zwraca zarejestrowane błędy.
Sumik pisze:Z tego co kiedyś czytałem i z opinii kumpla ( tutaj na przykładzie Torque) dużo zależy od interfejsu.
To nie jest prawda. Interfejs jedynie pośredniczy w komunikacji między aplikacją, a konkretnym modułem. Różnice w możliwościach interfejsów wynikają z obsługiwanych magistral. W przypadku napędu jest to standardowy CAN BUS o prędkości 500 kbit/s i obsłuży to każdy sprzęt. W przypadku Opla są jeszcze dodatkowe magistrale: średniej prędkości CAN-BUS 125 kbit/s, wyprowadzony na innej parze styków, która nie jest obsługiwana przez żaden z "ELMów", a dodatkowo "ELMy" nie potrafią poprawnie komunikować się z tą prędkością. Na magistrali średniej prędkości spięte są moduły multimedialne. Ostatnia magistrala to wolny CAN-BUS o prędkości 33 kbit/s, który również wyprowadzony jest na styku nieobsługiwanym przez "ELMy". Na tej magistrali znajdują się moduły dodatkowe takie jak PDC, TPMS, REC ....

Awatar użytkownika
deyv1992
Przeglądacz
Posty: 56
Rejestracja: 23 lis 2016, 17:56
Lokalizacja: Świętoniowa
Model:

#24 Post autor: deyv1992 » 24 gru 2016, 08:11

Sumik pisze:No chyba, że chcesz zrobić więcej, np ustawić coś w modułach, coś włączyć, wyłączyć lub aktywować to tutaj:
....OPCOM.....
jest fajna rzecz.
Sprawdzona :ok:
A program do tego (nawet w PL) to kwestia kilku chwil :)


Regulamin:

§1 Postanowienia ogólne
...................
7. Zabroniona jest sprzedaż podrabianych interfejsów diagnostycznych do aut i podawanie linków do pirackich wersji oprogramowania.

Bodek
mozesz podeslac link z takim urzadzeniem o ktorym mowisz ?:)

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#25 Post autor: Crazy » 24 gru 2016, 09:24

Dawid zapewne mowa o clonie którego dostaniesz na OLX
Natomiast jeśli oryginał to op-com.pl
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

macieklub
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 24 paź 2016, 08:37
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#26 Post autor: macieklub » 08 sty 2017, 16:58

Prośba o Wasze opinie i wskazówki - czy jest możliwość dostania op-com do Zafiry B z 2008 r 1.9 CDTI 150 KM (kabel i płyta). Na allegro są ale niestety tylko do roczników 2004 i nic ponad. Czy macie może doświadczanie z oprogramowaniem sdprog (polski program) w Zafirach. Wiem że op-com jest dedykowany dla GM natomiast sdprog jest zamiennikiem.

wesolys
Bywalec
Posty: 176
Rejestracja: 09 lis 2010, 15:41
Imię: Sławek
Lokalizacja: Włocławek
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#27 Post autor: wesolys » 08 sty 2017, 17:33

witam zajrzyj na olx jest kilka szt.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#28 Post autor: Mawerix » 08 sty 2017, 18:21

Op-com 1.59 na pewno obsłuży auta do 2010 a i młodsze też

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#29 Post autor: Crazy » 08 sty 2017, 20:55

macieklub pisze:. Czy macie może doświadczanie z oprogramowaniem
Używam tego do szybkiej diagnostyki i poglądów parametrów i błędów z silnika bo tylko to Ci obsłuży.
Dziala bardzo dobrze i błędy identyko co na ori opcomie.
Dużym plusem jest opis kodów błędów po Polsku.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#30 Post autor: Flora » 08 sty 2017, 23:17

Polska wersja językowa to wersja stara, która nie obsługuje w pełni wszystkich modułów. Chiński OP-COM radzi sobie również z nowymi samochodami jak Zafira C tylko trzeba korzystać z nowszego oprogramowania w wersji co najmniej 120309. Wystarczy do tego interfejs w wersji 1.48.

Coś, co sprzedawane jest pod nazwą OP-COM i nie obsługuje samochodów po 2004 roku to ściema, ponieważ to interfejs bez obsługi magistrali CAN i w nowych samochodach niewiele się tym zdziała.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2017, 23:20 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”