Interfejs diagnostyczny. Użytkowanie, opinie i problemy.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
macieklub
Świeżak
Posty: 9
Rejestracja: 24 paź 2016, 08:37
Lokalizacja: Warszawa
Model:

#31 Post autor: macieklub » 09 sty 2017, 12:34

Znalazłem taki op com w wersji 1.64 na olx https://www.olx.pl/oferta/op-com-1-59-1 ... 53e9c1260d i chyba ten zamówię, bo z tego co sprzedający pisze to wersja najstabilniej chodząca na różnych windowsach. Mam nadzieję że bedzie działało
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 12:48 przez macieklub, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#32 Post autor: Flora » 09 sty 2017, 13:30

macieklub pisze:sprzedający pisze to wersja najstabilniej chodząca na różnych windowsach
Wszyscy tak piszą, a "stabilność" zależy w praktyce właściwie od układu konwertującego USB <-> RS232 i jego sterowników, a nie układu wykonawczego. Podobnie jest z tekstem "wszystkie są również na najnowszym chipsecie PIC18F458". PIC18F458 to uniwersalny mikrokontroler programowalny z 2006 roku, więc najnowszy nie jest, a to co najważniejsze to oprogramowanie, które w nim siedzi.

Generalnie powinno to działać. Gdzieś tu w okolicy jest wątek z aktualizacją OP-COMa do wersji 1.64, ale wszelkie chińskie wersje oprogramowania nie wymagają więcej niż 1.45


Opis aktualizacji:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopi ... ht=#298093

w razie potrzeby załączam firmware dla wersji 1.64 - nie ma sensu dopłacać za wersję oprogramowania, a jak dobrze poszukasz to na tym portalu można dostać interfejsy za 150 zł i mniej.
Załączniki
FW164.zip
(19.46 KiB) Pobrany 34 razy
Ostatnio zmieniony 09 sty 2017, 13:38 przez Flora, łącznie zmieniany 3 razy.

Grzehhu
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2017, 12:23
Lokalizacja: Złotoryja
Model:

#33 Post autor: Grzehhu » 29 sty 2017, 15:37

Witam

Czy takim kabelkiem:

http://allegro.pl/elm-327-1-5-fiat-ford ... 05656.html


można zmienić ustawienia np. świateł dziennych

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#34 Post autor: Flora » 29 sty 2017, 16:37

Nie można

Grzehhu
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2017, 12:23
Lokalizacja: Złotoryja
Model:

#35 Post autor: Grzehhu » 29 sty 2017, 18:56

To jakim można ??

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#36 Post autor: Flora » 29 sty 2017, 20:00

TECHem, OP-COMem, MDI ...

twistyddd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:36
Lokalizacja: Wa-wa
Model:

#37 Post autor: twistyddd » 13 paź 2017, 08:16

Witam kupilem ten chinski kabelek:

Kod: Zaznacz cały

http&#58;//www.ebay.co.uk/itm/MPPS-V13-02-Interface-VAG-USB-Cable-OBDII-OBD2-VW-AUDI-BMW-Citroen-ECU-Flasher-/331206046591?epid=689900962&hash=item4d1d6b337f&#58;g&#58;yjQAAOSwtJZXU0xu
Chcialbym jedynie sprawdzac i kasowac bledy jakie programu moge uzyc?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, 08:17 przez twistyddd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Posty: 273
Rejestracja: 10 maja 2016, 22:17
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Warszawa/Wiskitki
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#38 Post autor: kysiu241 » 14 paź 2017, 17:43

twistyddd Wiele to raczej tym nie zdziałasz, trzeba było najpierw zapytać ktoś na pewno by ci doradził. A ten był bym lepszym rozwiązaniem



Podawanie linków do pirackich interfejsów lub oprogramowań jest zabronione :czerwona:
Ostatnio zmieniony 14 paź 2017, 19:44 przez kysiu241, łącznie zmieniany 3 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

twistyddd
Świeżak
Posty: 13
Rejestracja: 16 lis 2016, 16:36
Lokalizacja: Wa-wa
Model:

#39 Post autor: twistyddd » 14 paź 2017, 19:39

OK , dziekuje za informacje.

P.S.

Myslalem ,ze to tylko kabel diagnostyczny..
Moj blad.
Podrawiam

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#40 Post autor: rafant4011 » 14 paź 2017, 19:41

twistyddd, twój link został, z twoim jest wszystko ok, Krzysztof wystawił link który został skasowany

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1766
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#41 Post autor: Crazy » 14 paź 2017, 19:53

Legalny i w dobrej cenie jest opelscanner
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Posty: 273
Rejestracja: 10 maja 2016, 22:17
Imię: Krzysztof
Lokalizacja: Warszawa/Wiskitki
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#42 Post autor: kysiu241 » 14 paź 2017, 19:59

Sorka z rozpędu poleciałem z tym linkiem
:piwo:
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Awatar użytkownika
997SinneR997
Świeżak
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2017, 17:48
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Świętochłowice
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Re: Interfejs diagnostyczny. Potrzebna opinia

#43 Post autor: 997SinneR997 » 25 lis 2017, 21:32

Witam
mam pytanie jaki interfejs polecacie do zafiry B ? Linki na priv jak moge prosić z allegro.

tomatokrauze
Świeżak
Posty: 11
Rejestracja: 08 gru 2017, 08:22
Imię: Tomasz
Lokalizacja: Holandia
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI COSMO PANORAMA
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Interfejs diagnostyczny. Potrzebna opinia

#44 Post autor: tomatokrauze » 02 sty 2018, 16:13

Witam odgrzeję trochę kotleta 😉
Posiadam snap-on solus pro od świąt co prawda zafirkę też nie wiele dłużej.
Czy ktoś zna możliwości tego interfejsu co mogę nim wykonać w moim autku? Co posprawdzać i wogóle? Za opinie i podpowiedzi dziękuję.
Dodam tylko że nie mam najnowszej aktualizacji w tym interfejsie ostatnia aktualizacja jest bodajże z 2015

Pavvelek
Debiutant
Posty: 26
Rejestracja: 10 kwie 2012, 22:04
Lokalizacja: Lodz
Model:

Elm327

#45 Post autor: Pavvelek » 06 sty 2018, 14:00

Witam
Zakupiłem sobie elm327 o łączy mi się z blutufem wszystko ok natomiast jak chce zaczac korzystać z aplikacji a próbowałem torque scanmyopel wyskakuje błąd że nie kosze połączyć się z ECU. Moja zafira jest z 1999r W internecie czytałem że gniazdo obd 2 maja auta po 2002 roku a oglądałem filmik jak gość podłącza elm327 do astryz 98 i nu działa
Pomóżcie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”