Klimatronik chłodzi tylko na 3 pierwszych kreskach

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
qczi997
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 14 lis 2015, 07:27
Imię: Adi
Lokalizacja: 3Miasto
Auto: Opel Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20GTH
Plec:

Klimatronik chłodzi tylko na 3 pierwszych kreskach

#1 Post autor: qczi997 » 27 maja 2016, 09:34

Witam bardzo proszę o podpowiedź czy to normalne że nie mogę w klimatroniku schłodzić auta włączając klimę na maksymalny nadmuch lub proszę o wskazówkę co może być nie tak?

Klima chłodzi tylko na trzech pierwszych prędkościach (trzy kreseczki prędkości nawiewu - do miejsca oznaczonego na foto) po przekręceniu prawą gałką na czwartą kreskę lub kolejne nadmuch zwiększa obroty ale klima wyłącza się co widać nawet po obrotach silnika na zegarach.

Obrazek

Pojechałem do warsztatu bo myślałem że to problem z odczynnikiem i wystarczy dobić ale niestety dalej jest to samo .
Dodam jeszcze że po podłączeniu maszyny do klimy w aucie było 400ml na 700ml odczynnika. Skasowali mnie 150zł ale nie potrafili powiedzieć dlaczego dmucha zimne tylko na 3 prędkościach .

Bardzo proszę o poradę co z tym zrobić.
Nie ma końca bez końca.
--------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#2 Post autor: Crazy » 27 maja 2016, 10:47

przede wszystkim to nie "ml" Ci brakowało tylko w "g" czyli gramach :)
Jeszcze nie doszedłem do tego czy i jak można resetować panel climatronicu w ZA ale mogło by pomóc, kolejna sprawa odepnij na chwile kleme być może się tylko przywiesił, następnie gdy nic z tym rzeczy nie pomoże to najprawdopodobniej rezystor bądź panel do wymiany.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
qczi997
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 14 lis 2015, 07:27
Imię: Adi
Lokalizacja: 3Miasto
Auto: Opel Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20GTH
Plec:

#3 Post autor: qczi997 » 30 maja 2016, 19:29

Odłączanie klemy nic nie daje . Dodam jeszcze że podczas jazdy z włączoną klimą czasami zawiesza się wspomaganie kierownicy - może to też ma znaczenie?

PS: Ten rezystor co ma za zadanie ?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2016, 19:32 przez qczi997, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma końca bez końca.
--------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1894
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#4 Post autor: Dziadek13 » 30 maja 2016, 19:50

qczi997 pisze:czasami zawiesza się wspomaganie kierownicy
Tak się robi jak masz słabe ładowanie (regulator napięcia) albo aku odszedł w zaświaty, możliwe słabe kontakty masy lub zasilania.
qczi997 pisze:w aucie było 400ml na 700ml odczynnika
Jak masz klime behr i dużą chłodnice to masz 700 jak masz krótką chłodnice to masz 600gram.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2016, 19:56 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

MARCEL!
Zafiromaniak
Posty: 750
Rejestracja: 14 gru 2011, 12:33
Imię: Mar
Lokalizacja: Lublin
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#5 Post autor: MARCEL! » 02 cze 2016, 14:01

Sprawdź regulator napięcia...
Może za małe napięcie idzie...
Wspomaganie jest elektrohydrauliczne, czyli w uproszczeniu-potrzebuje prądu :)

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Posty: 304
Rejestracja: 24 mar 2016, 18:43
Imię: Tomek
Lokalizacja: Zamość
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
Plec:

#6 Post autor: tomzam » 02 cze 2016, 15:45

u mnie wspomaganie się gubiło jak miałem słaby styk klemy z kablem + na aku, po wymianie klemy pomogło, wentylator też bierze dużo prądu i może jak jest spadek napięcia to jakiś system odcina mniej potrzebne odbiorniki i klima jest na na czele tej listy

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#7 Post autor: Crazy » 02 cze 2016, 23:25

Marcel w ZA jest wspomaganie elektrohydrauliczne???
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

MARCEL!
Zafiromaniak
Posty: 750
Rejestracja: 14 gru 2011, 12:33
Imię: Mar
Lokalizacja: Lublin
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#8 Post autor: MARCEL! » 02 cze 2016, 23:32

Tak mi się wydaje...
Jest płyn do wspomagania kierownicy + potrzebny prąd żeby działało wspomaganie.

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1762
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#9 Post autor: Crazy » 03 cze 2016, 08:15

Zaciągnąłem głębiej języka i wiedzy i masz racje :) nawet nie wiedziałem, że w Zośce jest elektro-hydrauliczna, myślałem, że na pasek
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
qczi997
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 14 lis 2015, 07:27
Imię: Adi
Lokalizacja: 3Miasto
Auto: Opel Zafira A
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20GTH
Plec:

#10 Post autor: qczi997 » 16 wrz 2017, 12:45

Wracając do starego tematu . Czy ktoś kto posiada klimatronik może mi napisać czy klima mu chłodzi na maksymalnych obrotach ?
Nie ma końca bez końca.
--------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

Janus
Zafiromaniak
Posty: 1162
Rejestracja: 31 gru 2014, 21:17
Imię: Janusz
Lokalizacja: Pruszków
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#11 Post autor: Janus » 17 wrz 2017, 13:14

qczi997 pisze:Wracając do starego tematu . Czy ktoś kto posiada klimatronik może mi napisać czy klima mu chłodzi na maksymalnych obrotach ?
No pewnie że tak, a czemu ma być inaczej? U Ciebie problem leży w panelu samym na 99%. Proponuję zgadać się z kimś z forum i podmienić na próbę sam panel. Nie ma z tym wiele roboty.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”