Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: 27 gru 2009, 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

#1 Post autor: lapm » 04 mar 2010, 13:55

Szymon Jankowia pisze:dzieki za szybka reakcje..

co do błędu to juz wiem kiedy sie pojawił.. w piatek wsiadam i wkładam kluczyk w stacyjke i krece.. a tu nic... zero reakcji :(

wyjąłem ponownie i próbuje znow i auto pali...:0 o taka zawiecha...
Tez mi ten blad sie pojawia, podobno zwiazane z modulem cim, jeden mechanik powiedzial, ze wgranie nowego oprogramowania moze pomoze, u mnie to sie pojawila raz na pare miesiecy i za drugim razem odpala, wiec sobie odpuscilem.

Pedro
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: 17 gru 2009, 22:20
Lokalizacja: Tarnów
Model:

#2 Post autor: Pedro » 11 mar 2010, 18:21

Mi się działo to samo na nowym oprogramowaniu. Pomogło wyrzucenie wszystkich kluczyków z CIMa i zaprogramowanie od nowa.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#3 Post autor: Anony Mous » 12 mar 2010, 10:15

Pedro czy mógłbyś coś więcej napisać odnośnie programowania kluczyka?Pamiętasz może jak to się robiło kompem?

Pedro
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: 17 gru 2009, 22:20
Lokalizacja: Tarnów
Model:

#4 Post autor: Pedro » 13 mar 2010, 14:42

Niestety niewiele pomogę, miałem to robione Techem w Oplu w ramach gwarancji na kluczyk, który dorabiałem. W Op-Comie też widziałem opcje wczytywania kluczyków przy CIMie , ale jak to działa nie wiem.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: 01 lut 2010, 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

naprawianie fabrycznego składanego kluczyka

#5 Post autor: rhaaziel » 14 mar 2010, 16:15

Hej,

Czy ktoś z Was naprawiał fabryczny składany kluczyk? Jak go otworzyć?

Chodzi o to że, guzik do zamykania działa mi bardzo słabo, muszę się solidnie namęczyć żeby zamknąć auto.

Guzik otwierania działa bez zarzutu, wymieniłem jednak baterię z nadzieją, że coś się poprawi, jednak wyraźnie jest to jakiś problem mechaniczny (pewnie mikro-przełącznik) gdyż po wymianie baterii sytuacja nie uległa poprawie. Chciałbym przy tym dodać, że z drugiego kluczyka i guzika w środku w samochodzie nie ma najmniejszego problemu.

Z góry wielkie dzięki, pozdrawiam!
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Pedro
Debiutant
Posty: 46
Rejestracja: 17 gru 2009, 22:20
Lokalizacja: Tarnów
Model:

Re: naprawianie fabrycznego składanego kluczyka

#6 Post autor: Pedro » 14 mar 2010, 17:18

Obudowa kluczyka złożona jest z dwóch połówek na wcisk, podważyć jakimś płaskim nożem i się otworzy. Trzeba uważać żeby nie zgubić sprężynki od grota i metalowego przycisku. Pisze oczywiście o kluczyku scyzoryku. Wyciągniesz płytkę z elektroniką i można już wylutować switch. Gdy kluczyk jest dłużej bez baterii noże się rozprogramować sterowanie centralnym wtedy według instrukcji i działa.

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Posty: 558
Rejestracja: 01 lut 2010, 20:50
Lokalizacja: Tychy
Model:

#7 Post autor: rhaaziel » 14 mar 2010, 18:13

Dzięki za info!
Czy ten switch tam jest jakiś standardowy, nie mam pojęcia jaki to model? będzie się dało to gdzieś kupić?
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

piorun

#8 Post autor: piorun » 14 mar 2010, 18:44

weź go jako przykład (jest ich duzy wybór) i w sklepach elektronicznych dostaniesz bez problemu.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie

#9 Post autor: Anony Mous » 11 maja 2010, 16:19

Witam

Odebrałem dzisiaj dorobiony kluczyk dla mojej Zosi :) zostało jeszcze programowanie.
Pytam szanownych forumowiczów :) czy można zaprogramować kluczyk Op-Com'em albo Techem. Bo wole dać zarobić koledze z forum niż serwisantowi :P
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 17:11 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
lapm
Mieszkaniec
Posty: 249
Rejestracja: 27 gru 2009, 11:37
Lokalizacja: Małopolska
Model:

Re: Kodowanie Kluczyka

#10 Post autor: lapm » 11 maja 2010, 22:20

Moze sie przydac instrukcja do kodowania immo opcom'em

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: Anony Mous » 11 maja 2010, 22:50

Piękne dzięki Lamp.
Jeżeli uda mi się spotkać z Sylmarem w następnym tygodniu to spróbujemy :).

daniel120zafira
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:18
Lokalizacja: Jaworzno
Model:

#12 Post autor: daniel120zafira » 08 sie 2010, 15:28

Witam
Czy koledze udało się zaprogramował ten dorobiony kluczyk?

zibi1974

#13 Post autor: zibi1974 » 08 sie 2010, 15:36

Ja programowałem (to znaczy mechanik) Techem.
Nie ma problemu, potrzebny jest tylko Car Pass.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#14 Post autor: Anony Mous » 08 sie 2010, 17:21

Tak bez problemu wszystko działa idealnie. Roboty może na 5min. Na dniach wstawię tutoriala jak zakodować

tszymek

#15 Post autor: tszymek » 27 wrz 2010, 21:25

A i jeszcze jedno ale nie do tego tematu.
Przy zakupie auta dostałem drugi kluczyk lecz on tylko przekreca się w stacyjce wszystkie kontrolki sie swieca ale nie odpala?
Ktoś wie dlaczego i jak zrobić żeby zapalał?
Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”