Problemy z kluczykami - programowanie, kodowanie, dorabianie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Rafalek_223
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:06
Imię: Rafał
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Auto: Opel Zafira B 1,8B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#151 Post autor: Rafalek_223 » 03 lip 2016, 12:08

Shadow wejdź na linka obojętnie którego co podałem weź wszystkie przedmioty sprzedającego na jednej z aukcji jest pilot typowo do zafiry b astry G
Rafał
Ostatnio zmieniony 03 lip 2016, 12:09 przez Rafalek_223, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Posty: 471
Rejestracja: 19 sty 2015, 11:37
Imię: Adam
Lokalizacja: WWY
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#152 Post autor: shadow » 03 lip 2016, 12:26

Faktycznie, nie pomyślałem o tym :oops:

To tylko znaleźć kogoś w okolicy kto zaprogramuje kluczyk

Rafalek_223
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:06
Imię: Rafał
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Auto: Opel Zafira B 1,8B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#153 Post autor: Rafalek_223 » 03 lip 2016, 13:09

Wystarczy op-com ,car pass i kluczyk zaprogramowany.
A tak na serio poszukaj kogoś z okolicy kto ma opkoma to za piwko zaprogramuje Ci
Rafał.

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Posty: 471
Rejestracja: 19 sty 2015, 11:37
Imię: Adam
Lokalizacja: WWY
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#154 Post autor: shadow » 03 lip 2016, 13:27

Te sprzedawane kluczyki sa kompletne, tzn wystarczy tylko zaprogramowac i można jeździć?
Pisałem do sprzedawcy i ma po 180 scyzoryki

Nie mam carPass'a
Moge miec kabel op-com ale chyba chińska wersja wiec nie wiem czy nim to ogarne. A i jeszcze program potrzebny. Chyba sam nie będę się w to bawił
Ostatnio zmieniony 03 lip 2016, 13:32 przez shadow, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafalek_223
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:06
Imię: Rafał
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Auto: Opel Zafira B 1,8B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#155 Post autor: Rafalek_223 » 03 lip 2016, 16:21

Op-com chiński za radę bez problemu :D
a co carpas to dobry spec od elektroniki wyciągnie to z samochodu lub salon opla za 150 zl zciagna z systemu.
Rafał

Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Posty: 471
Rejestracja: 19 sty 2015, 11:37
Imię: Adam
Lokalizacja: WWY
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#156 Post autor: shadow » 03 lip 2016, 17:54

Ok. Czy wystarczy zadzwonic do aso z prośbą o carpass czy trzeba jechać?
Na jednej z pierwszych stron ktoś podawał chomika i tam chyba był do chińskiego kabelka soft.

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3461
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#157 Post autor: Maciek » 03 lip 2016, 18:21


Awatar użytkownika
shadow
Mieszkaniec
Posty: 471
Rejestracja: 19 sty 2015, 11:37
Imię: Adam
Lokalizacja: WWY
Auto: Zafira 1.8 Cosmo
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

#158 Post autor: shadow » 04 lip 2016, 12:10

Czy ktoś może krok po kroku opisać jak dodać nowy kluczyk i usunąć kluczyk którego fizycznie nie posiadam?
Car Pass będę miał
Ostatnio zmieniony 04 lip 2016, 12:14 przez shadow, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafalek_223
Świeżak
Posty: 20
Rejestracja: 08 lip 2015, 18:06
Imię: Rafał
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Auto: Opel Zafira B 1,8B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#159 Post autor: Rafalek_223 » 04 lip 2016, 12:28

Poszukaj na Youtube tam jest wiele filmików które pomogą zaprogramować nie tylko kluczyk ale też światła do jazdy dziennej,domykanie szyb,komputer pokładowy i wiele innych rzeczy.
Rafal

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#160 Post autor: Flora » 04 lip 2016, 12:59

Rocznik/Model -> Body -> Immobiliser -> Programming -> Security Code -> Program Transponder Keys

Robi się to na włączonym zapłonie, a po uruchomieniu funkcji należy wyjąć kluczyk, włożyć ten, który chcesz zaprogramować i ponownie przekręcić na zapłon. Zresztą na bieżąco podawane są informacje co robić.

Nie wiem jak jest z usuwaniem. Na pewno klucze usuwane są po resecie CIMa, bo to sprawdziłem, ale nie wiem jak usunąć pojedynczy klucz.

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Posty: 233
Rejestracja: 24 lut 2015, 19:09
Imię: Arek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#161 Post autor: aroniusz » 05 lip 2016, 10:53

Da się usunąć pojedynczy kluczyk, ja tak zrobiłem z tym którego nie dostałem przy kupnie samochodu.

belo76
Świeżak
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2015, 21:37
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#162 Post autor: belo76 » 03 sie 2016, 15:09

Witam, kupiłem właśnie sama płytkę do scyzoryka u tego gościa co linki powyżej, cena 145 zł na Olx, kluczyk dodałem opcom-mem , auto odpala bez problemów tylko nie wiem jak dodać - zsynchronizować pilota, było poruszane na forum ale nie dopatrzylem się konkretnej odpowiedzi, chyba, że przeoczyłem :-) mam nadzieje, że to już będzie koniec walki z dodatkowym kluczykiem :-)

drahe
Mieszkaniec
Posty: 430
Rejestracja: 09 sie 2012, 09:13
Lokalizacja: Gliwice
Model:

#163 Post autor: drahe » 04 sie 2016, 23:33

aroniusz pisze:Da się usunąć pojedynczy kluczyk, ja tak zrobiłem z tym którego nie dostałem przy kupnie samochodu.
Nie da się usunąć pojedynczego kluczyka.Usuwają się wszystkie i po kolei trzeba dodawać kluczyki.

belo76 pisze:Witam, kupiłem właśnie sama płytkę do scyzoryka u tego gościa co linki powyżej, cena 145 zł na Olx, kluczyk dodałem opcom-mem , auto odpala bez problemów tylko nie wiem jak dodać - zsynchronizować pilota,
Pilot dodaje się razem z immo nie ma innej procedury.
Uwalona płytka.

belo76
Świeżak
Posty: 17
Rejestracja: 17 lut 2015, 21:37
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#164 Post autor: belo76 » 06 sie 2016, 15:48

A więc jest sukces : :D pilot działa autko odpala, problem był z baterią, kupiłem nową varte i działa, tą co miałem kupiłem na alledrogo nie sądziłem, że jest padnięta bo w drugim kluczyku mam taką samą i działa, zakup nowej baterii to już była desperacja ale widać warto było :)

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Posty: 194
Rejestracja: 28 mar 2009, 08:46
Lokalizacja: Pabianice
Model:

#165 Post autor: jendrek » 21 wrz 2016, 17:52

Jest możliwość sprawdzenia op-comem jaki jest w kluczyk typ chipa PCF7946 czy PCF7941 ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”