Kamera cofania Zafira A

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

Kamera cofania Zafira A

#1 Post autor: donald7000 » 30 paź 2016, 12:25

Witam.

Opcja Szukaj nie działa na hasło "kamera cofania" więc idę na łatwiznę.
Panowie jakiej kamery używacie, gdzie i jak montujecie.
Chyba dorosłem do tego pomysłu, zwłaszcza że jeżdżę bardzo okazjonalnie autem i chyba tracę wprawę.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6121
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#2 Post autor: Sebu$ » 30 paź 2016, 13:18

Kamera powinna być na wysokości minimum tablicy rejestracyjnej.
Sa w sprzedaży ramki pod tablicę z kamerą.

Lepszym rozwiązaniem są dobre czujniki cofania.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1892
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#3 Post autor: Dziadek13 » 30 paź 2016, 18:01

Ja mam czujniki cofania ale sąsiad zabudował sobie kamerke cofania na środku tylnej kalpy wewnątrz u góry, po oglądnięciu nawet mnie się spodobało i przymierzam tak samo zabudować zawsze to jest ochrona kamery przed nowymi posiadaczami mojej kamerki i od warunków atmosferycznych a i kabelek łatwo przeciągnąć do przodu.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, 18:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6121
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#4 Post autor: Sebu$ » 30 paź 2016, 22:42

temat zamontowania kamery jest do ustalenia, tylko mam pytanie ... na czym to bedzie widoczne ?
Gdzie będzie monitor ? Jakieś pomysły ?

Przerabiałem temat z zamykanym monitorem 4,3" i tak na prawdę to nie mam rozwiązania docelowego, gdzie go przymocować :cry:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#5 Post autor: donald7000 » 31 paź 2016, 09:53

Zamocowanie monitora to chyba nie jest problem, każdy sam znajdzie właściwe miejsce. Ja w swojej mam wyświetlacz z datą i temperaturą, oczywiście częściowo uszkodzony więc w to miejsce na wierzch zamocuję monitor 4,3" i będzie po kłopocie. Cóż kombinować.
Można tez desce przy szybie trójkątnej przy zawiasach drzwi kierowcy, możliwości jest wiele.

Głownie interesuje mnie rodzaj kamery i sposób montażu.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6121
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#6 Post autor: Sebu$ » 31 paź 2016, 19:20

mam kamerę w zderzaku na środku w dolnej listwie pomiędzy czujnikami cofania i nie jest to dobre rozwiązanie :(

widzę głównie drogę bez określenia odległości bo jest równolegle do jezdni

Będę ja montował na górze przy szybie. Kamera z wbudowanym "odległościomierzem" czy jakośc takoś to sie nazywa. To po prostu kreski i linie - czerone żółte i zielone
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#7 Post autor: donald7000 » 01 lis 2016, 21:31

Więc upatrzyłem coś takiego:

Kamera 1

Kamera 2

Kamer jest od groma, kwestia tylko czy wszystkie mają te 170 stopni.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 21:34 przez donald7000, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#8 Post autor: gRZENIU » 02 lis 2016, 10:10

donald7000 pisze:Kamer jest od groma, kwestia tylko czy wszystkie mają te 170 stopni.
Tego chyba najwięksi bogowie nie wiedzą... ;) Ja mam zamontowaną w plastikowej listwie na środku klapy nad rejestracją ... Jak dla mnie wysokość bardzo dobra, gdyż doskonały widok dystansu jaki pozostaje od przeszkody do zderzaka ...

Kamera nie rzuca się w oczy , i nie ma problemu z zabezpieczaniem przed rdzą...

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#9 Post autor: donald7000 » 02 lis 2016, 18:11

gRZENIU pisze: Ja mam zamontowaną w plastikowej listwie na środku klapy nad rejestracją ... ..
No to zrób jakaś fotkę i wrzuć na forum, chyba to nie powinno stanowić jakiegoś problemu w dobie komórek z aparatami.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#10 Post autor: SD72 » 02 lis 2016, 18:13

Najlepiej jak kazdy z posiadaczy kamery dolaczy fotke :idea:

Bedzie klarownie i widoczne ;)
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 18:15 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#11 Post autor: donald7000 » 03 lis 2016, 19:12

Chłopaki nie wysyłajcie już zdjęć bo serwery pękają i łącza internetowe.

Nie podziewałem sie tylu rozwiązań i pomocy z Waszej strony.
Serdeczne dzięki za wskazówki.

Prośba do admina o zamknięcie tematu bo chyba już nie ma co drążyć tematu. :)

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#12 Post autor: SD72 » 03 lis 2016, 19:14

donald7000 pisze:Chłopaki nie wysyłajcie już zdjęć bo serwery pękają i łącza internetowe.

Nie podziewałem sie tylu rozwiązań i pomocy z Waszej strony.
Serdeczne dzięki za wskazówki.

Prośba do admina o zamknięcie tematu bo chyba już nie ma co drążyć tematu. :)

Ja sie spodziewalem fotek na forum :lol: :>

Bo sam mysle gdzie moja zamontowac :D


Ps Ja bym prosil o info w tym temacie dla potomnych zamiast temat zamykac :idea:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2016, 19:22 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#13 Post autor: gRZENIU » 07 lis 2016, 17:31

Ja mogę wstawić fotkę ale dopiero po 15.12.2016r. obecnie jestem poza PL i nie ma przy mnie Zośki, ale jak tylko wrócę to wrzuce fotki ...

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#14 Post autor: donald7000 » 20 wrz 2017, 19:15

Witam i o kamery pytam...
Ok zainstalowałem i wypadałoby się pochwalić...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://drive.google.com/open?id=0B8OpJ ... G5sVW41NzQ

Przy okazji szukania przewodu świateł wstecznych nabawiłem się błędu Airbag, ale to nie wpływa na obraz z kamery :).

poprawiłem linki do zdjęć
Ostatnio zmieniony 02 gru 2017, 08:24 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#15 Post autor: SD72 » 20 wrz 2017, 19:22

donald7000 pisze:Witam i o kamery pytam...
Ok zainstalowałem i wypadałoby się pochwalić...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://drive.google.com/open?id=0B8OpJ ... G5sVW41NzQ

Przy okazji szukania przewodu świateł wstecznych nabawiłem się błędu Airbag, ale to nie wpływa na obraz z kamery :).
Czyli kamera dziala :ok:

A gdzie szukales przewodow swiatel wstecznych :?:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”