Kamera cofania Zafira A

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#16 Post autor: donald7000 » 20 wrz 2017, 19:29

A gdzie miałem szukać? W słupku kierowcy na dole.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#17 Post autor: SD72 » 20 wrz 2017, 19:38

donald7000 pisze:A gdzie miałem szukać?
Ja podlaczalem do zarowki swiatla wstecznego przy kostce lampy :idea:
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2017, 19:40 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6112
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#18 Post autor: Sebu$ » 20 wrz 2017, 19:46

SD72 pisze:
donald7000 pisze:A gdzie miałem szukać?
Ja podlaczalem do zarowki swiatla wstecznego przy kostce lampy :idea:
dokładnie :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#19 Post autor: donald7000 » 20 wrz 2017, 19:51

Ja jestem leniwy, sami widzicie po datach postów...

Za dużo roboty z wydłubywaniem przewodów a i tak musiałem ze wszystkim iśc do przodu więc ... to można zrobić na 100 sposobów.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#20 Post autor: SD72 » 20 wrz 2017, 19:54

Ja jestem leniwy,
Ja tez dlatego zrobilem przy lampie :D

Wazne ze dziala :!: Radek :ok:
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2017, 19:55 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.

sonnen_x
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2017, 10:33
Imię: Marcin
Lokalizacja: śląskie
Auto: Kefir
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#21 Post autor: sonnen_x » 11 lis 2017, 11:03

donald7000, ciekawe rozwiązanie, ale jak dla mnie to za daleko od lusterka.
Ja umieściłem monitor w podsufitce:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 gru 2017, 08:15 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6112
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#22 Post autor: Sebu$ » 11 lis 2017, 12:12

sonnen_x pisze:Ja umieściłem monitor w podsufitce:
ciekawe rozwiązanie
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#23 Post autor: donald7000 » 11 lis 2017, 12:12

Wrzuć zdjęcie zamocowania Kamery bo monitor to...
Postaraj się 😀

sonnen_x
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2017, 10:33
Imię: Marcin
Lokalizacja: śląskie
Auto: Kefir
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#24 Post autor: sonnen_x » 11 lis 2017, 14:09

Kamera w ramce rejestracji:

Obrazek


donald7000 Monitor to...?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2017, 23:35 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.

donald7000
Przeglądacz
Posty: 99
Rejestracja: 21 cze 2012, 23:19
Lokalizacja: Radom
Model:

#25 Post autor: donald7000 » 11 lis 2017, 15:52

Gdzieś taka ramkę dostał?
Super sprawa. Dasz jakiś namiar gdzie to kupić?

sonnen_x
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2017, 10:33
Imię: Marcin
Lokalizacja: śląskie
Auto: Kefir
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#26 Post autor: sonnen_x » 11 lis 2017, 17:13

Na Znanym Portalu Aukcyjnym jest kilka modeli, polecam wersję z diadami IR taką jak ja mam.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#27 Post autor: gRZENIU » 20 lis 2017, 21:19

Według mnie, nie potrzeba z diodami IR , ale nie zaszkodzi :lol: Ja mam bez i widoczność jak dla mnie jest zadowalająca :lol:

Obrazek Obrazek
Obrazek

Jest to typowa kamera cofania za nie całe 70 zł i tak działa już ponad rok :D
Ostatnio zmieniony 20 lis 2017, 21:20 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.

sonnen_x
Świeżak
Posty: 15
Rejestracja: 11 lis 2017, 10:33
Imię: Marcin
Lokalizacja: śląskie
Auto: Kefir
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:

#28 Post autor: sonnen_x » 20 lis 2017, 23:44

Moja ramka ma już z 5 lat i wtedy porównując ją z wersją bez IR różnica była ogromna. W tym roku montowałem współczesną wersję podobnego wynalazku bez diód i wynik był zadowalający, ale może dlatego, że światła cofania były mocniejsze niż w Zafirze. Miałem monitor w stacji multimedialnej podobnie jak u Ciebie, ale finalnie postanowiłem zainstalować osobny monitor. Mam 1din stację z wyjezdnym monitorem i jak miałem czekać aż mon się wysunie, to czasem było już po cofaniu kiedy wreszcie się wysunął;) a przy manewrowaniu przód-tył to już w ogóle core;) Miałem też LCD w lusterku 7" ale to już mega porażka;) Mon ok, ale w roli lusterka urządzenie się nie sprawdzało łagodnie rzecz ujmując;)

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6112
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

#29 Post autor: Sebu$ » 21 lis 2017, 10:47

gRZENIU pisze:Według mnie, nie potrzeba z diodami IR , ale nie zaszkodzi Ja mam bez i widoczność jak dla mnie jest zadowalająca
Grzesiu, a zrób to samo w nocy ;)

Diody IR są potrzebne, a czasami nawet wskazane.
Ale nigdy, jeżeli kamera jest przed szybą ;)
sonnen_x pisze:Miałem też LCD w lusterku 7" ale to już mega porażka;)
mam w lusterku i wcale nie jest to porażka ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Posty: 2135
Rejestracja: 17 maja 2015, 03:30
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: Błonie
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#30 Post autor: gRZENIU » 21 lis 2017, 20:20

Wieczorem bez żadnego oświetlenia , tylko ze świateł cofania ( zwykła żarówka , nie żadne LED ) , efekty są takie ... Zdjęcia nie oddają jakości do końca .... ;) :lol: :lol:

Obrazek Obrazek

Zośka troszkę przykurzona , więc proszę się nie czepiać ... :P :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”