Wymiana tarcz hamulcowych i klocków przód i tył

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
a30dam

Wymiana tarcz hamulcowych i klocków przód i tył

#1 Post autor: a30dam » 12 maja 2009, 14:52

Witam jako że nadchodzi czas wymiany w/w elementów w mojej Zafirze więc mam dylemat na jakie wymienić , firm jest wiele np TRW ZIMMERMANN ATE Brembo Lukas itd ,może ktoś z was podpowie , podzieli się doświadczeniami
Ostatnio zmieniony 11 lip 2011, 15:49 przez a30dam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: 30 gru 2008, 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#2 Post autor: scaniairizar » 12 maja 2009, 15:57

ja miałem kiedys wsadzone lukasy, ale sie pokrzywiły, nie wiem dlaczego, moze jakaś wada fabryczna. pewne jest to, ze mi oddali kase, a za dopłata wziałem sobie brembo i teraz jest malina. przejechane mam 130 tysiecy na tarczach i nie narzekam, takze spokojnie moge CI je polecic ;)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Posty: 2915
Rejestracja: 26 kwie 2009, 16:07
Imię: Mieczysław
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

#3 Post autor: MieHor » 12 maja 2009, 22:57

też polecam brembo - wymieniałem w vectrze - sprawują się do dziś u synka

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#4 Post autor: KOPERNIK » 19 maja 2009, 20:52

Witam. to chciałem dopytać jakie byście mi doradzili bo mam przed sobą wymiane tarcz i klocków.za z waszą pomoca wybrałem oponki na lato to i z tarczami damy rade :lol: .pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3461
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#5 Post autor: Maciek » 19 maja 2009, 21:03

Ja klocki TRW zakładałem (ze średniej półki cenowej) i były ok.

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: KOPERNIK » 19 maja 2009, 21:17

Witam.Maciuś jak pytałem w serwisie o klocki do zafirki to średnie oferują za 220zł a te lepsiejsze za 340 i mówią ze bede zadowolony bo kładą je w serwisie i wytrzymuja bardzo długo także sam juz nie wiem co lepsze?????

Awatar użytkownika
Maciek
-#Administrator
Posty: 3461
Rejestracja: 24 gru 2008, 16:35
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:
Kontakt:

#7 Post autor: Maciek » 19 maja 2009, 21:26

Coś drogie te klocki, albo mi się wydaje....

W ASO pytałeś?

Jak tak to pojedź do jakiegoś ogarniętego sklepu motoryzacyjnego to jakieś tańsze Ci dobiorą.



Pozdr.
M.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Posty: 397
Rejestracja: 30 gru 2008, 15:09
Lokalizacja: małopolska
Model:

#8 Post autor: scaniairizar » 20 maja 2009, 07:22

hm... a propo's klocków, to jeździłem na lucasach, ale przy wymianie tarcz wsadziłem trw i różnicy nie czuje wielkiej, takze trw moge polecic ;)
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

Lorry
Zafiromaniak
Posty: 2372
Rejestracja: 04 lut 2009, 11:41
Imię: Grisza
Lokalizacja: KR/WF
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#9 Post autor: Lorry » 20 maja 2009, 10:20

Ja w Zafce z tyłu musiałem zmienić przy wymianie linki ręcznego, kazałem dać najlepsze co w sklepie i dostałem TRW. Za komplet na zad dałem 90zł. W astrze jak zmieniałem tarcze i klocki to też dostąły się TRW, zmieniane ponad rok temu i na razie nic złego się nie dzieje. ja je polecam ;)

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#10 Post autor: KOPERNIK » 30 sie 2009, 10:52

Witam .mam taki mały problemik wymieniłem nie dawno tarczę i klocki na nowe a wczoraj podczas jazdy zaczeło mi wyświetlać BRAK PAD. czyli koniec klocków i co to może być że mi się to wyświetla???pozdrawiam

:/ proszę o poradę

Awatar użytkownika
TUX
Zafiromaniak
Posty: 574
Rejestracja: 28 sie 2009, 14:08
Lokalizacja: Łódź koło Kolumny :)
Model:
Kontakt:

#11 Post autor: TUX » 30 sie 2009, 11:29

kopernik275 pisze:co to może być że mi się to wyświetla
za ostro hamujesz :P

- pewnie cos z czujnikiem?
- pozdro Tux
Obrazek

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Posty: 792
Rejestracja: 08 lip 2009, 16:50
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4

#12 Post autor: timi68 » 30 sie 2009, 12:36

Sprawdź czujniki, lub czy kabelki są dobrze osadzone.

Skasowany użytkownik 323

#13 Post autor: Skasowany użytkownik 323 » 01 wrz 2009, 07:00

Witam,
A co Panowie myślicie o polskiej firmie Mikoda?--> http://www.mikoda.pl/<--- Tarcze są naprawdę tanie ale za to słyszałem opinie że dobre. Z opinii mechanika z mojego miasta z fiata., TRW,brembo zawsze reklamacje a Mikoda nie. Czy miał ktoś okazję testować je?
Pozdrawiam

skurek7
Bywalec
Posty: 140
Rejestracja: 15 cze 2009, 17:24
Lokalizacja: Poland
Model:

#14 Post autor: skurek7 » 01 wrz 2009, 09:45

ja kupiłem klocki i tarcze RH - hiszpańskie jakieś - lezą i czekają na zamontowanie
podobnież dobre z tego co mówili w hurtowni

KOPERNIK
Zafiromaniak
Posty: 840
Rejestracja: 12 maja 2011, 22:33
Model:
Kontakt:

#15 Post autor: KOPERNIK » 04 wrz 2009, 12:06

Witam.sprawdziłem dzisiaj te czujniki bo wciąż wyświetla mi BRAK PAD i może były troszke luźne to je troszkę po rozginałem i nadal wyświetla ten cholerny komunikat. i co tu z nim zrobić bo zaczyna mi brakować pomysłu.pozdrawiam po wymianie klocków jakiś miesiąc było ok ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”