open&start

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#16 Post autor: rafant4011 » 04 lip 2017, 15:02

jarnotp pisze:...Poza tym jak sie odapli samochod i odejdzie od auta to samochodem mozna odjechac az do momentu jak sie nie skonczy paliwo w baku albo nie zgasi silnika. Nie ma zadnej blokady, wiec potencjalny zlodziej ma problem rozwiazany...
Sorki za OT, ale...
To tak samo jakbyś odpalił auto kluczykiem i zostawił go w stacyjce, poczym na chwile wyszedł z auta np; do kiosku po gazetę.
Sorry winetu, jak się z auta wychodzi to się go gasi...

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Posty: 1949
Rejestracja: 02 lis 2014, 09:58
Lokalizacja: Limanowa
Model:
Kontakt:

#17 Post autor: Rafoooo » 04 lip 2017, 15:08

jarnotp pisze:Poza tym jak sie odapli samochod i odejdzie od auta to samochodem mozna odjechac az do momentu jak sie nie skonczy paliwo w baku albo nie zgasi silnika. Nie ma zadnej blokady, wiec potencjalny zlodziej ma problem rozwiazany.
... bzdury piszesz, a to jak odpalisz samochód normalnym kluczykiem i odejdziesz, to pewnie potencjalny złodziej ma problem i nie odjedzie autem??? :shock: ... nie odpala sie auta, by potem od niego odchodzić, bo to się mija z celem. Posiadam ten system w Megance i jestem z niego mega zadowolony. Kupując Zafirę nie wiedziałem że są z takim systemem, bo też bym pewnie takiej szukał. A odnośnie awarii, to i zwykłe stacyjki są awaryjne, w Zafirach. Szczegulnie blokada kierownicy, która potrafi się zablokować, bez możliwości rozblokowania.

Filip, ... powodzenia w dokładaniu ... i pisz jak postepują prace :piwo: :piwo: :piwo:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#18 Post autor: Filip » 04 lip 2017, 18:54

jarnotp pisze:Ja osobiscie bym sobie czegos takiego nie zamontowal. Mialem i uzywalem taki system w Mondeo mk4 i poza komfortem, ze kluczyk mialem w kieszeni przy odpalaniu i gaszeniu, wiecej plusow nie ma. Mialem kilka klopotow z odpalaniem bo padal czujnik polozenia sprzegla a sa dwa. Wiec trzeba bylo to wymienic. Poza tym jak sie odapli samochod i odejdzie od auta to samochodem mozna odjechac az do momentu jak sie nie skonczy paliwo w baku albo nie zgasi silnika. Nie ma zadnej blokady, wiec potencjalny zlodziej ma problem rozwiazany.
Dla mnie zbedny gadżet a tylko dodatkowy klopot w razie awarii.
Widzę że kolegów dobra rada nie brakuje :lol:
A tak na poważnie.
Czy jest na forum osoba która mogła by sprawdzić mojego CIMa czy z nim wszystko jest ok
Bo od tego teraz chyba muszę zacząć. Bo tak naprawdę jeśli CIM nie był wylogowany to zapłon powinno dać się włączyć można auta nie odpalić ale kontrolki powninny się zapalić

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6686
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

#19 Post autor: rafant4011 » 04 lip 2017, 21:46

Zapytaj Irka (drahe)...

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#20 Post autor: Filip » 07 lip 2017, 16:23

kolejny dzień walki bez żadnych sukcesów :(
jedyne co udało mi się sprawdzić TECH 2 to moduł open&start i poza tym że brak zapłonu to wszystko mi działa jak należy
a oto kilka fotek z TECHa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Panowie co oznacza tekst z TECH
proszę uzyskać aprobatę programowania z TIS

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

#21 Post autor: danielp » 08 lip 2017, 09:34

widać z diagnozy ze to wszystko masz nie zaprogramowane
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#22 Post autor: Filip » 08 lip 2017, 13:06

danielp pisze:widać z diagnozy ze to wszystko masz nie zaprogramowane
ale co mam nie zaprogramowane wytłumacz
zrobiłem celowo fotki żeby pokazać że przykładowo złapię za klamkę i pokazuje z nie aktywne na aktywne więc w module PEPS wszystko działa jak należy

łączę się z z modułami ale to tyle nic nie mogę zaprogramować

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

#23 Post autor: danielp » 08 lip 2017, 17:23

przecież ci pisze wyraźnie na wyświetlaczu techa
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Posty: 3178
Rejestracja: 14 paź 2013, 11:46
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

#24 Post autor: Flora » 08 lip 2017, 18:15

4 zdjęcie

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#25 Post autor: Filip » 08 lip 2017, 18:15

danielp pisze:przecież ci pisze wyraźnie na wyświetlaczu techa
Kolego Daniel sorki ale czy ty miałeś do czynienia z TECH2
kod zabezpieczenia to oznacza że dany moduł jest wylogowany
a cała reszta z modułu open&start to jest tylko lista diagnostyczna pokazałem te zdjęcia tylko po to żeby było widać że instalacje mam podpięta ok
Sorki ale nie wnosisz nic nowego do mojego tematu

Awatar użytkownika
danielp
Bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 25 maja 2017, 13:17
Imię: Daniel
Lokalizacja: RMI---->KTA
Auto: Citroen
Model: DS4
Oznaczenie silnika: RHD
Plec:
Kontakt:

#26 Post autor: danielp » 08 lip 2017, 19:00

Filip pisze:Kolego Daniel sorki ale czy ty miałeś do czynienia z TECH2
wcześniej niż ty i mam go dluzej jak ty telefon komórkowy czy komputer.Skoro widać jaki jest problem i widać go jak na dloni i jeszcze się pytasz to sorry kolegoale porwales się z motyka na księżyc.
Ale ok,ja nic nie wnosze to już więcej się nie odzywam,milczenie w tym temacie będzie dlamnie złotem.Bede bacznie obserwował temat czy cos wypocisz.
Programowanie i Diagnostyka elektroniki Samochodowej
Odczyt CARPASS po OBD oraz moduły wysyłkowo również z DDM i PDM
CIM-y programowanie,naprawa,sprzedaż
KOLEKTORY Z19DTH.Edycja plików on-line.
Specjalizacja OPEL
www.cartronic.biz

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1766
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

#27 Post autor: Crazy » 08 lip 2017, 19:09

Kolega Filip po prostu nie wie z kim koresponduje,
Daniel też miałem tak nie raz szkoda kontynuować
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#28 Post autor: Filip » 08 lip 2017, 19:20

nie unoś się nie podwarzam Twojej wiedzy
może i masz go długo ale ja piszę także jasno i wyrażnie nie mogę nic zaprogramować nic nawet tego że moduły są wylogowane bo nie mogę uruchomić zapłonu
Jeśli masz taką wiedzę to napisz co jest przyczyną że nie mogę uruchomić zapłonu
Ostatnio zmieniony 08 lip 2017, 19:33 przez Filip, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Posty: 146
Rejestracja: 08 cze 2010, 13:49
Imię: Waldek
Lokalizacja: Hannover
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Obwod anteny zewnetrznej

#29 Post autor: guma75 » 11 wrz 2017, 12:34

Witam. Chciałbym się was zapytać czy wie ktoś może gdzie sie znajduje (B3119 Driver Side Outside Antenna Circuit Open C-009). Domyślam się że mam jakiś kabelek antenowy przerwany tylko nie mam pojęcia jak go zlokalizować. Przeszukalem internet i nie znalazlem rzadnej pomocy. Ratujcie bo jak nie to juz tylko Aso mi zostanie.
GUMA75

Filip
Przeglądacz
Posty: 52
Rejestracja: 26 lut 2017, 14:02
Imię: Filip
Lokalizacja: Choszczno
Auto: Astra h
Model: AH
Oznaczenie silnika: Z20LER

#30 Post autor: Filip » 09 paź 2017, 07:26

PEPS uruchomiony i działa :D
https://youtu.be/9Vpmei4r2vk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”