konrolka z chłodnica i wiatraczkiem

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Putek
Świeżak
Posty: 22
Rejestracja: 18 cze 2017, 11:35
Imię: marcin
Lokalizacja: Warszawa
Auto: zafira a 1.8
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe

konrolka z chłodnica i wiatraczkiem

#1 Post autor: Putek » 16 lip 2017, 19:18

Witam!
Dziś odpaliłem auto przejechałem kilkaset metrów i dostrzegłem ową kontrolę. Jak zobaczyłem do na pobocze wyłączyłem silnik wyciągnołem kluczyki odpaliłem auto na nowo i kontrola sie nie zapaliła a przejechałem 100 km. Mam sie martwić ?? Wydaje mi sie że wszystko działa wiatrak od chłodzenia silnika działa bo sie włączał klima też działa płynu chłodniczego też nie brakuje

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Posty: 3090
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:26
Imię: Marcin
Lokalizacja: Świdwin ZSD
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

#2 Post autor: miodzik » 16 lip 2017, 19:46

A przy włączaniu klimatyzacji przypadkiem ona Ci się na chwile nie zaświeciła?

Jak teraz jej nie masz zaświeconej to sprawdź czy ona się nie włącza po kilku chwilach gdy uruchomisz klime. Jesli tak i załączanie się kontrolki jest powiązane z układem klimatyzacji to możesz mieć problem z układem jej chłodzenia. Wentylator, sterownik (tani jest) dziura w chłodnicy klimy, brak czynnika etc.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, 19:46 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1893
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

#3 Post autor: Dziadek13 » 16 lip 2017, 21:22

A poziom płynu chłodniczego masz ok? bo jak w zbiorniczku wyrównawczym nasz czujnik i za mało plynu będzie ci migać.

cerberian
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 13 kwie 2016, 10:33
Imię: Jan
Lokalizacja: Gorlice
Auto: OZ"A" 1,8 16V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#4 Post autor: cerberian » 17 lip 2017, 15:53

Witam serdecznie.
Cieszę się że powstał ten post, bo miałem zakładać nowy, a tak mogę spróbować pomóc i poprosić o pomoc dla siebie.
@Putek
Jeden czy dwa wentylatory?
Jeśli dwa, a tak jest zapewne, to pierwsze sprawdź przekaźniki i bezpieczniki od wiatraków, następnie i tak było u mnie rozbierz wiatrak pierwszy czyli ten mały na chłodnicy klimy trzyma się na dwóch śrubach na górze i zatrzaskach od dołu, bo lubią się w nim szczotki zaciąć i błąd wywala, wyczyść, rozruszaj, nasmaruj wszystkie elementy, które powinny chodzić bez oporu tj. szczotki w prowadnicach szczękotrzymacza wirnik silnika np. WD40 poskładaj i powinno chodzić.

Teraz mój problem i prośba o pomoc.
Bez klimy nic się nie dzieje, żadnych awarii, wiatraki chodzą jak trzeba , chłodzą jak trzeba; samochód trzyma temperaturę koło 85*, po włączeniu klimy i samochód osiąga temperaturę +/- 90*C wiatrak klimy wchodzi na drugi bieg, a wentylator chłodnicy główny przestaje chodzić no i oczywiście na desce kontrolka chłodnicy z gwiazdką.
Bezpieczniki sprawdzone- dobre są.
Dzięki z góry za sugestie.

Putek
Świeżak
Posty: 22
Rejestracja: 18 cze 2017, 11:35
Imię: marcin
Lokalizacja: Warszawa
Auto: zafira a 1.8
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe

#5 Post autor: Putek » 17 lip 2017, 19:04

Jak wywalilo błąd to klima i nawiew był włączony do oporu i miałem wrażenie że klima kiepsko chłodzi. Podzespoły klimy mam nowe przynajmniej tak mówiła pani która mi sprzedała miesiąc temu auto i faktycznie wiatrak jak i chłodnica wyglądają na nowe. Jak zasiłek auto i odpaliłem i nie odrazu dałem pełna moc to już się nie pojawiał błąd.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Posty: 5934
Rejestracja: 18 lip 2017, 18:21
Imię: Sylwek
Lokalizacja: Drawsko Pomorskie
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
Plec:
Kontakt:

#6 Post autor: SD72 » 17 lip 2017, 19:06

bazyliszek72

Putek
Świeżak
Posty: 22
Rejestracja: 18 cze 2017, 11:35
Imię: marcin
Lokalizacja: Warszawa
Auto: zafira a 1.8
Model: za
Oznaczenie silnika: z18xe

#7 Post autor: Putek » 27 lip 2017, 15:07

Już wiem wiatrak od chłodnicy ma problem. Jak startuje rusza na pół sekundy jest pyk i tyle jego pracy
Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 16:42 przez Putek, łącznie zmieniany 1 raz.

cerberian
Świeżak
Posty: 10
Rejestracja: 13 kwie 2016, 10:33
Imię: Jan
Lokalizacja: Gorlice
Auto: OZ"A" 1,8 16V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
Plec:

#8 Post autor: cerberian » 06 sie 2017, 22:08

Problem mojej Zafiry rozwiązany- winnym okazał się przepalony bezpiecznik termiczny na opornicy, po wymianie wszystko działa jak należy i nic nie świeci.

Mikolaj24
Debiutant
Posty: 27
Rejestracja: 12 lip 2018, 18:05
Imię: Szymon
Lokalizacja: Tczew
Auto: opel zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

Problemy z ukladem chlodzenia

#9 Post autor: Mikolaj24 » 02 lip 2019, 15:01

Witam. Miewam sie z problemem ukladu chlodzenia. Temperatura dochodzi do 97stopni wlacza sie wentylator i wyskakuje bład kwadracik z gwiazdka w srodku. Schlodzi sie silnik do 92 ale nadal bład sie pali. Zauwazylem ze szybciej sie nagrzewa mi auto tez. Pomożcie. Bezpieczniki ok wentylator dziala plyn jest. Zero wyciekow. Pozdrawiam

Mikolaj24
Debiutant
Posty: 27
Rejestracja: 12 lip 2018, 18:05
Imię: Szymon
Lokalizacja: Tczew
Auto: opel zafira a
Model: ZA
Oznaczenie silnika: z18xe
Plec:

konrolka z chłodnica i wiatraczkiem

#10 Post autor: Mikolaj24 » 03 lip 2019, 19:42

Witam zauwazylem w mojej zosi ze nie dziala wentylator od klimy wywala bląd kwadrat z gwiazdką. Zauwazylem ze w kostce nie ma prądu. Jak sie załonczy duzy wentylator to prąd sie pojawia w kostce. Dodam ze dzieje sie to jak jest temperatura 97stopni albo jak zalanczam klime. Klima chodzi i chłodzi ale wentylator nie. Mało tego na krotko wentylator klimy dziła ale jak podlacze pod kostkę to juz nie.. Pomozcie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”