konrolka z chłodnica i wiatraczkiem
-
- Świeżak
- Imię: marcin
- Auto: zafira a 1.8
- Model: za
- Oznaczenie silnika: z18xe
Witam!
Dziś odpaliłem auto przejechałem kilkaset metrów i dostrzegłem ową kontrolę. Jak zobaczyłem do na pobocze wyłączyłem silnik wyciągnołem kluczyki odpaliłem auto na nowo i kontrola sie nie zapaliła a przejechałem 100 km. Mam sie martwić ?? Wydaje mi sie że wszystko działa wiatrak od chłodzenia silnika działa bo sie włączał klima też działa płynu chłodniczego też nie brakuje
Dziś odpaliłem auto przejechałem kilkaset metrów i dostrzegłem ową kontrolę. Jak zobaczyłem do na pobocze wyłączyłem silnik wyciągnołem kluczyki odpaliłem auto na nowo i kontrola sie nie zapaliła a przejechałem 100 km. Mam sie martwić ?? Wydaje mi sie że wszystko działa wiatrak od chłodzenia silnika działa bo sie włączał klima też działa płynu chłodniczego też nie brakuje
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
- Plec:
- Kontakt:
A przy włączaniu klimatyzacji przypadkiem ona Ci się na chwile nie zaświeciła?
Jak teraz jej nie masz zaświeconej to sprawdź czy ona się nie włącza po kilku chwilach gdy uruchomisz klime. Jesli tak i załączanie się kontrolki jest powiązane z układem klimatyzacji to możesz mieć problem z układem jej chłodzenia. Wentylator, sterownik (tani jest) dziura w chłodnicy klimy, brak czynnika etc.
Jak teraz jej nie masz zaświeconej to sprawdź czy ona się nie włącza po kilku chwilach gdy uruchomisz klime. Jesli tak i załączanie się kontrolki jest powiązane z układem klimatyzacji to możesz mieć problem z układem jej chłodzenia. Wentylator, sterownik (tani jest) dziura w chłodnicy klimy, brak czynnika etc.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, 19:46 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Świeżak
- Imię: Jan
- Auto: OZ"A" 1,8 16V
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
- Plec:
Witam serdecznie.
Cieszę się że powstał ten post, bo miałem zakładać nowy, a tak mogę spróbować pomóc i poprosić o pomoc dla siebie.
@Putek
Jeden czy dwa wentylatory?
Jeśli dwa, a tak jest zapewne, to pierwsze sprawdź przekaźniki i bezpieczniki od wiatraków, następnie i tak było u mnie rozbierz wiatrak pierwszy czyli ten mały na chłodnicy klimy trzyma się na dwóch śrubach na górze i zatrzaskach od dołu, bo lubią się w nim szczotki zaciąć i błąd wywala, wyczyść, rozruszaj, nasmaruj wszystkie elementy, które powinny chodzić bez oporu tj. szczotki w prowadnicach szczękotrzymacza wirnik silnika np. WD40 poskładaj i powinno chodzić.
Teraz mój problem i prośba o pomoc.
Bez klimy nic się nie dzieje, żadnych awarii, wiatraki chodzą jak trzeba , chłodzą jak trzeba; samochód trzyma temperaturę koło 85*, po włączeniu klimy i samochód osiąga temperaturę +/- 90*C wiatrak klimy wchodzi na drugi bieg, a wentylator chłodnicy główny przestaje chodzić no i oczywiście na desce kontrolka chłodnicy z gwiazdką.
Bezpieczniki sprawdzone- dobre są.
Dzięki z góry za sugestie.
Cieszę się że powstał ten post, bo miałem zakładać nowy, a tak mogę spróbować pomóc i poprosić o pomoc dla siebie.
@Putek
Jeden czy dwa wentylatory?
Jeśli dwa, a tak jest zapewne, to pierwsze sprawdź przekaźniki i bezpieczniki od wiatraków, następnie i tak było u mnie rozbierz wiatrak pierwszy czyli ten mały na chłodnicy klimy trzyma się na dwóch śrubach na górze i zatrzaskach od dołu, bo lubią się w nim szczotki zaciąć i błąd wywala, wyczyść, rozruszaj, nasmaruj wszystkie elementy, które powinny chodzić bez oporu tj. szczotki w prowadnicach szczękotrzymacza wirnik silnika np. WD40 poskładaj i powinno chodzić.
Teraz mój problem i prośba o pomoc.
Bez klimy nic się nie dzieje, żadnych awarii, wiatraki chodzą jak trzeba , chłodzą jak trzeba; samochód trzyma temperaturę koło 85*, po włączeniu klimy i samochód osiąga temperaturę +/- 90*C wiatrak klimy wchodzi na drugi bieg, a wentylator chłodnicy główny przestaje chodzić no i oczywiście na desce kontrolka chłodnicy z gwiazdką.
Bezpieczniki sprawdzone- dobre są.
Dzięki z góry za sugestie.
-
- Świeżak
Jak wywalilo błąd to klima i nawiew był włączony do oporu i miałem wrażenie że klima kiepsko chłodzi. Podzespoły klimy mam nowe przynajmniej tak mówiła pani która mi sprzedała miesiąc temu auto i faktycznie wiatrak jak i chłodnica wyglądają na nowe. Jak zasiłek auto i odpaliłem i nie odrazu dałem pełna moc to już się nie pojawiał błąd.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
- Plec:
- Kontakt:
Moze pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4201
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1603

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=4201
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1603
bazyliszek72
-
- Świeżak
Już wiem wiatrak od chłodnicy ma problem. Jak startuje rusza na pół sekundy jest pyk i tyle jego pracy
Ostatnio zmieniony 27 lip 2017, 16:42 przez Putek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: opel zafira a
- Plec:
Problemy z ukladem chlodzenia
Witam. Miewam sie z problemem ukladu chlodzenia. Temperatura dochodzi do 97stopni wlacza sie wentylator i wyskakuje bład kwadracik z gwiazdka w srodku. Schlodzi sie silnik do 92 ale nadal bład sie pali. Zauwazylem ze szybciej sie nagrzewa mi auto tez. Pomożcie. Bezpieczniki ok wentylator dziala plyn jest. Zero wyciekow. Pozdrawiam
-
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: opel zafira a
- Plec:
Witam zauwazylem w mojej zosi ze nie dziala wentylator od klimy wywala bląd kwadrat z gwiazdką. Zauwazylem ze w kostce nie ma prądu. Jak sie załonczy duzy wentylator to prąd sie pojawia w kostce. Dodam ze dzieje sie to jak jest temperatura 97stopni albo jak zalanczam klime. Klima chodzi i chłodzi ale wentylator nie. Mało tego na krotko wentylator klimy dziła ale jak podlacze pod kostkę to juz nie.. Pomozcie