Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego
Witam.
Montował ktoś z Was czujnik poziomu płynu chłodniczego ?? Czujniki są ogólnie dostępne na allegro ale nie widzę przy nich uszczelnień. Jak wygląda ich montaż ??
Montował ktoś z Was czujnik poziomu płynu chłodniczego ?? Czujniki są ogólnie dostępne na allegro ale nie widzę przy nich uszczelnień. Jak wygląda ich montaż ??
- celius
- Bywalec
- Imię: Przemas
- Oznaczenie silnika: A17DTR
ten numer odnosi się do zbiorniczka od AH a nie ZB.Sumik pisze:Zbiorniczek o numerze GM 93179469 jest bez pływaka i nawet dołożenie czujnika nic nie da.
Zastanawia mnie napis na zbiorniczku od ZB. Na każdym on występuje:

Ktoś może to wytłumaczyć ?? Są dwa numery i dwa przeczące zdania ....
-----
Dziś dałem zapytanie do Opel-DOMCAR, Opel-Shop i MMCARS czy występują w ZB zbiorniczki bez pływaka. Od wszystkich dostałem info, ze wszystkie zbiorniczki do ZB maja pływaki. Teraz pozostało to tylko zweryfikować.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2017, 09:21 przez celius, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
- Plec:
- Kontakt:
Bo numer jest naniesiony na naklejce z hologramem GM.
Często spotykam się że jak zamawiam jakieś elementy z ASO i mają one inny numer niż zamawiałem, bo kiedyś tam nastąpiła zmiana numeru OE i tyle.
Po wklepaniu numerów 13127129 i 13122728 do EPC nic nie pokazuje.
Taki pokazuje dla mojej ZB OPC
A taki numer OE ma czujnik poziomu:
93179551 1304702 SENSOR,COOLANT FLUID LEVEL
Często spotykam się że jak zamawiam jakieś elementy z ASO i mają one inny numer niż zamawiałem, bo kiedyś tam nastąpiła zmiana numeru OE i tyle.
Po wklepaniu numerów 13127129 i 13122728 do EPC nic nie pokazuje.
Taki pokazuje dla mojej ZB OPC

A taki numer OE ma czujnik poziomu:
93179551 1304702 SENSOR,COOLANT FLUID LEVEL
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- Plec:
Re: Montaż czujnika poziomu płynu chłodniczego
Dokładałem u siebie. W zbiorniku jest miejsce na czujnik, ale brakuje otworu - wystarczy dobrać wiertło do średnicy czujnika i nawiercić. Sam czujnik ma dwa garby na obwodzie, co sprawia, ze zatrzaskuje się w grubej ściance zbiornika przy założeniu, że otwór wywiercony został dokładnie. Dla pewności, przed ostatecznym wciśnięciem czujnika w zbiornik przesmarowałem go na krawędzi uszczelniaczem i od 2 lat nic się nie dzieje.celius pisze:Witam.