Czyli nie są oryginalne.... zapewne trzeba będzie do nich śruby.palibrzuch pisze:Właśnie nie wiem czy one są oryginalne.
Firma alutec.
Śruby, szpilki - długość
Moderatorzy: mariusz131, Tazz
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: CDTI
Włóż jedna ze śrub w otwór alufelgi jak bo przykręcenia od wewnątrz felgi zmierz miarką ile gwintu wystaje, wynik podaj na forum.palibrzuch pisze:Kwestia czy ori śruby pasują do nie ori felg alu?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 21:20 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Plec:
Włączyłem kompa bo jakoś z telefonu to słabo się pisze.
Napiszę dokładnie o co mi chodzi.
Gwint M12 potrzebuje jakieś minimum 12mm aby śruba dobrze trzymała. U mnie ona wystaje po przyłożeniu jakieś 15mm. Rozmawiałem z kolegą już kiedyś o tym i on się na tym zna bo od 20 lat jest operatorem różnego rodzaju frezarek i tokarek numerycznych.
Bardziej zastanawiam się czy ta śruba ori ma dobry łepek do felg alu nie ori?
Przy odkręcaniu szpilek bo zdejmowałem te felgi zauważyłem, że bardzo ciężko się odkręcają te śruby i mają taki jakby pasek na stożku wytarty jakby on dobrze nie przylegał do otworu stożkowego w feldze.
Sam nie wiem czy nie kupić innych szpilek dedykowanych do felg alu?
Napiszę dokładnie o co mi chodzi.
Gwint M12 potrzebuje jakieś minimum 12mm aby śruba dobrze trzymała. U mnie ona wystaje po przyłożeniu jakieś 15mm. Rozmawiałem z kolegą już kiedyś o tym i on się na tym zna bo od 20 lat jest operatorem różnego rodzaju frezarek i tokarek numerycznych.
Bardziej zastanawiam się czy ta śruba ori ma dobry łepek do felg alu nie ori?
Przy odkręcaniu szpilek bo zdejmowałem te felgi zauważyłem, że bardzo ciężko się odkręcają te śruby i mają taki jakby pasek na stożku wytarty jakby on dobrze nie przylegał do otworu stożkowego w feldze.
Sam nie wiem czy nie kupić innych szpilek dedykowanych do felg alu?
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: CDTI
Odważnie .... odlicz dobie grubość tarczy i ile śruba wejdzie w gwint 7mmpalibrzuch pisze:potrzebuje jakieś minimum 12mm aby śruba dobrze trzymała

A u mnie oryginalna śruba w alu OEM wystaje 20mm czyli masz 5mm za krótkie śruby żeby to bezpiecznie przymocować do piasty.palibrzuch pisze:U mnie ona wystaje po przyłożeniu jakieś 15mm.
Takiej informacji trzeba by pewnie było szukać u producenta felg a nie producenta samochodu albo sam oceń jak wygląda osadzenie śruby, my tu tego nie widzimy czy masz stożkowe czy sferyczne.palibrzuch pisze: Bardziej zastanawiam się czy ta śruba ori ma dobry łepek do felg
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Plec:
Faktycznie nie wziąłem pod uwagę tego, że tarcza jest jeszcze
Fajnie, bo tak trochę jeździłem
Chodziło mi o to, że gwint m12 potrzebuje min 12mm aby trzymać pełną mocą.
Trzeba kupić nowe śruby. Teraz tylko czekam jak to jest z dystansami na odpowiedź w innym temacie i trzeba coś kupić.
Dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam

Fajnie, bo tak trochę jeździłem

Chodziło mi o to, że gwint m12 potrzebuje min 12mm aby trzymać pełną mocą.
Trzeba kupić nowe śruby. Teraz tylko czekam jak to jest z dystansami na odpowiedź w innym temacie i trzeba coś kupić.
Dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam