HUD Display

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Polaris
Przeglądacz
Posty: 87
Rejestracja: 13 lip 2017, 07:36
Imię: Piotr
Lokalizacja: Łódź
Auto: Zafira A Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

HUD Display

#1 Post autor: Polaris » 27 lis 2017, 00:23

Cześć

Czy ktoś montował coś takiego do Zafiry A ?
http://allegro.pl/projektor-lcd-hud-wys ... sgod5oUOuQ

Czy to działa poprawnie ?

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Posty: 3090
Rejestracja: 23 lut 2013, 18:26
Imię: Marcin
Lokalizacja: Świdwin ZSD
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

Re: HUD Display

#2 Post autor: miodzik » 27 lis 2017, 07:19

Mam dość dobrą nawigację na telefonie wraz z wykupionym HUD. Kilka razy jechałem w nocy aby przetestować zabawkę.

Moje odczucia są mieszane. Trochę trzeba się przyzwyczaić do gadżetu. Trochę to jednak nie naturalne. Owszem, standardowy LCD nie swieci już tak mocno po oczach ale...

U Ciebie może wpierw spróbuj sobie coś zainstalować na telefonie i przetestuj czy w ogóle będziesz chciał wchodzić w HUD.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6261
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Re: HUD Display

#3 Post autor: Sebu$ » 27 lis 2017, 07:36

HUDa ma zamontowanego Sylwek
poczytaj u niego w Garażu

viewtopic.php?f=86&t=25818

Jak napisał Marcin, na początek zainstaluj aplikację HUD w telefonie i sprawdź jak to działa.
Używam to czasami i efekt jest :ok:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

Re: HUD Display

#4 Post autor: Dziadek13 » 27 lis 2017, 13:59

Polaris pisze:
27 lis 2017, 00:23
Cześć

Czy ktoś montował coś takiego do Zafiry A ?
Czy to działa poprawnie ?
Działa dobrze ale na 5,5' za dużo informacji i jest gęsto,lepiej jest kupić tego za 89zł bez odd2 też 5,5' ale o mniejszej ilości informacji.
http://allegro.pl/wyswietlacz-projektor ... 52225.html
Lub tego 3,5' tylko tyle potrzebujesz wiedzieć.
http://allegro.pl/wyswietlacz-projektor ... 51074.html
Po co ci tyle informacji na szybie.Ja mam tego pierwszego za 89zł i fajnie go widać bez foli na szybie a i rejestrator ładnie widzi szybkość,tak że jak chcesz ukryć szybkość musisz budować (położyć) go gdzie indziej.
Ściągnij sobie tą apke i zrób testy możesz zmieniać kolory i natężenie światła (jasność) jest po UK ale do opanowania.
Masz najnowszą http://www34.zippyshare.com/v/3Y2d1R7K/file.html

Obrazek

Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 15:08 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Polaris
Przeglądacz
Posty: 87
Rejestracja: 13 lip 2017, 07:36
Imię: Piotr
Lokalizacja: Łódź
Auto: Zafira A Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

Re: HUD Display

#5 Post autor: Polaris » 27 lis 2017, 16:54

Dzięki za odpowiedzi.

Właściwie to chodziło mi o to czy ten zestaw do którego dałem linka odczytuje informacje z obd na temat spalania obrotów napięcia w instalacji itp. Chodzi mi o to czy się komunikuje z zośką (samo złącze i sposób komunikacji na 3 pinach w oplu jest nieco bardziej skomplikowane niż np na pinie 7 w VAG). Te za 89 zł działają na podstawie gps, nie komunikują się po obd z autem.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

Re: HUD Display

#6 Post autor: Dziadek13 » 27 lis 2017, 17:34

Polaris pisze:
27 lis 2017, 16:54
Dzięki za odpowiedzi.

Właściwie to chodziło mi o to czy ten zestaw do którego dałem linka odczytuje informacje z obd na temat spalania obrotów napięcia w instalacji itp. Chodzi mi o to czy się komunikuje z zośką (samo złącze i sposób komunikacji na 3 pinach w oplu jest nieco bardziej skomplikowane
Starczy podłączyć jakiś elm na np wifi lub blutacz i spróbować jakimś programem odczytać i będziesz miał odpowiedź.Z tego co wiem to możesz zapomnieć o tych odczytach dodam że takie urządzenie generuje swoje zapytania co powoduje błędy w sterowniku.

Awatar użytkownika
Polaris
Przeglądacz
Posty: 87
Rejestracja: 13 lip 2017, 07:36
Imię: Piotr
Lokalizacja: Łódź
Auto: Zafira A Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

HUD Display

#7 Post autor: Polaris » 04 gru 2017, 22:33

Dziadek13 pisze:
27 lis 2017, 17:34

dodam że takie urządzenie generuje swoje zapytania co powoduje błędy w sterowniku.
Tym mnie przekonałeś.
Aplikacja fajna, sprawdzę ją jutro.

ELM podłączyłem pod forda customa i po kilku dniach wywaliło mi błąd na sterowniku w postaci choinki w zegarach i komunikatem o potrzebie remontu auta na wczoraj.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Posty: 1902
Rejestracja: 26 wrz 2010, 21:28
Imię: Jorg
Lokalizacja: Mysłowice
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
Plec:

HUD Display

#8 Post autor: Dziadek13 » 05 gru 2017, 08:56

Zawsze należy na HUDzie ustawić szybkość zgodną z licznikiem na desce zegarów chyba że nie ma takiej możliwości i jest ori.
Pod telefon można zastosować coś takiego lepsza ostrość i jest to mobilne.
http://allegro.pl/projektor-z-telefonu- ... 61574.html
Ostatnio zmieniony 05 gru 2017, 08:59 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Polaris
Przeglądacz
Posty: 87
Rejestracja: 13 lip 2017, 07:36
Imię: Piotr
Lokalizacja: Łódź
Auto: Zafira A Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
Plec:
Kontakt:

HUD Display

#9 Post autor: Polaris » 08 gru 2017, 19:34

Licznik zawsze mi zawyża, generalnie najczęściej patrzyłem na prędkość na Yanosiku,
Nad podstawką z lusterkiem myślałem, tyle że cena jest moim zdaniem za to wygórowana.
Na razie testuję tą aplikację z linku i wygląda to naprawdę fajnie.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6261
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

HUD Display

#10 Post autor: Sebu$ » 08 gru 2017, 19:57

Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”