Webasto

Przewody paliwowe

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Sebu$, Tunio999

Wiadomość
Autor
ghost06
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 gru 2015, 10:30
Imię: Damian
Lokalizacja: Kraków
Auto: opel zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: x18xe1
Plec:

Webasto

#1 Post autor: ghost06 » 29 lis 2017, 10:24

Witam szczęśliwe grono posiadaczy Zosieniek
Jako że zima już tuż tuż postanowilem zamontować w mojej zosi webasto bw 50 przelewowe i teraz mam pytanie a w zasadzie dwa pytania
1- czy się takie zmieści
2- jak podłączyć zasilanie paliwa (czy mam przewód powrotny paliwa do baku czy tylko odpowietrznik)
Jeszcze jedno jezeli ktoś dysponuje zdjęciami byłbym wdzięczny
ZA1.8 x18xe1
POZDRO
SZEROKOŚCI
PRZYCZEPNOŚCI
Ostatnio zmieniony 29 lis 2017, 13:04 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Posty: 233
Rejestracja: 24 lut 2015, 19:09
Imię: Arek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Webasto

#2 Post autor: aroniusz » 29 lis 2017, 14:48

Ja w prawdzie mam oryginalnie thermotop w wersji on ale myślę że w tym samym miejscu czyli przed prawym przednim kołem zmieści się też 50-ka. Zasilanie paliwa możesz podłączyć z powrotu bo ono ma swój zbiorniczek więc nie będzie problemu. W VB miałem tają 50-tkę i paliwo szło z powrotu. Gdybyś chciał mam do sprzedania sterownik na pilota (uniwersalny) który miałem w VB z dwoma pilotami. Nie miałem wówczas zegara a sterowanie było z pilota.

ghost06
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 11 gru 2015, 10:30
Imię: Damian
Lokalizacja: Kraków
Auto: opel zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: x18xe1
Plec:

Webasto

#3 Post autor: ghost06 » 30 lis 2017, 12:21

Jak cena tego sterownika to jest t90 ?

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Posty: 233
Rejestracja: 24 lut 2015, 19:09
Imię: Arek
Lokalizacja: Gliwice
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
Plec:

Webasto

#4 Post autor: aroniusz » 30 lis 2017, 14:02

NIe t90 steruje termotopami w standardzie cyfrowym. Mój sterownik to uniwersalny sterownik który steruje wszystkim co ma 12v. Ma 2 kanały, ja jeden kanał podłączyłem do webasta z opóźnieniem chyba 20 min a drugi do kierunków z 1s zwarciem. Efekt był taki że po naciśnięciu on na pilocie auto mrugło kierunkami i to był sygnał, że webasto dostało napięcie. Po 20 minutach przekaźnik wyłączał piec, ale ten czas jest do regulacji. Dałem za sterownik z dwoma pilotami (duży zasięg pracy) 160 zł a chciałbym połowę czyli 80 zł. Oryginalne sterowniki webasto są bardzo drogie, gdy kupowałem do VB t90 to płaciłem 600 zł za używkę w idealnym stanie. Niestety z TTV działa tylko cyfrówka.

Awatar użytkownika
M
Debiutant
Posty: 25
Rejestracja: 02 kwie 2017, 21:26
Imię: Marcin
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Zafira A 2.0DTL COMFORT
Model: ZA
Oznaczenie silnika: DTL

Webasto

#5 Post autor: M » 13 sty 2018, 18:24

Witam

Jestem świeżo po montażu BW 50 (rozmiarowo to samo, tylko że diesel). Było trochę zabawy, zmieściło się na styk. Jeśli chodzi o sterownik to polecam GSM - lepsze od "zegarów" czy pilotów. Te ostatnie stanowią problem jeśli parkuje się daleko od domu.

W razie jakiś pytań służę pomocą.

ADi999
Przeglądacz
Posty: 74
Rejestracja: 24 lut 2018, 17:41
Imię: Adam
Lokalizacja: Częstochowa
Auto: Zafira A OPC 2.0
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Plec:

Webasto

#6 Post autor: ADi999 » 23 mar 2018, 21:42

Panowie mam fabryczne vebasto z pilotem czy jest ktos kto wie jak je sie programuje tzn ustawia godzine o ktorej ma sie włączyć itp.

Awatar użytkownika
Sebu$
Zafiromaniak
Posty: 6304
Rejestracja: 23 wrz 2012, 20:43
Imię: Sebastian
Lokalizacja: Katowice
Auto: Zafira B OPC + BRC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Webasto

#7 Post autor: Sebu$ » 23 mar 2018, 21:45

ADi999 pisze:
23 mar 2018, 21:42
Panowie mam fabryczne vebasto z pilotem czy jest ktos kto wie jak je sie programuje tzn ustawia godzine o ktorej ma sie włączyć itp.
poczytaj na stronie .... webasto ;)

http://climateam.pl/pl,sterowania-do-og ... basto.html
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”