Sprzęgło dziwna sprawa?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Burzyk

Sprzęgło dziwna sprawa?

#1 Post autor: Burzyk » 16 cze 2010, 16:50

Jak rano ruszam swoją zafirką to sprzęgło po pierwszym użyciu/ puszczeniu wydaje cichy ale dziwny dźwięk jak sprężyna potem wszystko jest okay. Co to może być?

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: Anony Mous » 17 cze 2010, 08:55

To może być objaw padającego sprzęgła,łożyska oporowego,dwumasy.

rkanisz
Przeglądacz
Posty: 72
Rejestracja: 23 sty 2010, 13:01
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

Re: Sprzęgło dziwna sprawa?

#3 Post autor: rkanisz » 17 cze 2010, 11:14

Burzyk pisze:Jak rano ruszam swoją zafirką to sprzęgło po pierwszym użyciu/ puszczeniu wydaje cichy ale dziwny dźwięk jak sprężyna potem wszystko jest okay. Co to może być?
Mam podobnie i o dziwo jest to prawie po każdym uruchomieniu silnika (nie tylko rano :) ) dźwięk zbliżony do twego opisu i lokalizuję go w okolicach pedałów. Dźwięk występuje na początku jazdy np. po włączeniu 2-go biegu. :mysli:

Co ciekawe występuje to w benzynie - a tam raczej nie ma dwumasy.
Na razie się tym nie stresuje, jak będe miał jakąś akcję serwisową to zagaję o ten temat
Migacze nie niszczą akumulatora!!!
A więc UŻYWAJMY ICH !!!

Obrazek

g_kwiatek
Świeżak
Posty: 18
Rejestracja: 29 paź 2009, 20:53
Lokalizacja: Radom
Model:

#4 Post autor: g_kwiatek » 18 cze 2010, 14:09

Witam Panowie. U mnie jest taka sama sytuacja. Kiedy ruszam po dłuższym postoju i wrzucam "2" słychać właśnie taki dziwny "sprężysty" krótki odgłos. Odczuwam wtedy delikatną wibrację pod pedałem gazu (albo to moje przewrażliwienie). Co ciekawe sytuacja taka nie dzieje się w czasie normalnej jazdy, mogę jeźdźić cały dzień i nic. A kiedy samochód trochę postoi i ruszam to przy "2" znowu to samo. :?:
Kwiatek

Burzyk

#5 Post autor: Burzyk » 19 cze 2010, 09:10

To nie jest dwumasa... wiem jak to pada bo przerabiałem to w Mondeo najbardziej to słychać jak wyłącza sie silnik.

Awatar użytkownika
kubik_CDTi
Zafiromaniak
Posty: 856
Rejestracja: 20 gru 2009, 15:12
Lokalizacja: Polska
Model:

#6 Post autor: kubik_CDTi » 19 cze 2010, 10:16

To powyżej pierwszego start po praktycznie każdym odpaleniu powyżej 25km/h bodajże,jest taki dźwięk,jakby się coś przełączało.
Pozdro.

Awatar użytkownika
przebat
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2010, 13:59
Lokalizacja: Poznań
Model:

#7 Post autor: przebat » 16 lip 2010, 09:49

Mam bardzo podobnie i jak rozgrzeje sie silnik to dodatkowo czuje przy lekkim nacisnieciu sprzegla nieregularne drgania.
Czy to moze być padająca dwumasa ?

Wlasnie silnik zaczal klekotac jakby w srodku obijaly sie jakies garnki. Jak wcisne sprzegla i lekko przygazuje to przestaje.

Zdaje sie ze to jednak dwumasa :( (oby nie)

Zna ktos dobry serwis za przystepna cene w Poznaniu ?

HELP

goldens
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 14 wrz 2010, 20:02
Lokalizacja: Włocławek
Model:

#8 Post autor: goldens » 25 wrz 2010, 20:43

witam, podłączam się pod temat sprzęgła, jak kupowałem go od gościa to nie słyszałem tego. mianowicie po wciśnięciu pedału sprzęgła słychać stukanie jednostajne, na półsprzęgła czy też jak jest wyciśnięte nic nie słychać.

Co to może być , proszę o sugestie
pozdrawiam

tico0

#9 Post autor: tico0 » 25 wrz 2010, 21:50

przebat pisze:Czy to moze być padająca dwumasa ?
Niestety tak.

Awatar użytkownika
Anony Mous
Zafiromaniak
Posty: 8512
Rejestracja: 03 wrz 2009, 11:46
Model:
Kontakt:

#10 Post autor: Anony Mous » 25 wrz 2010, 23:11

kubik_CDTi pisze:To powyżej pierwszego start po praktycznie każdym odpaleniu powyżej 25km/h bodajże,jest taki dźwięk,jakby się coś przełączało.
Pozdro.
włąśnie też miałem o to pytać...co to się przełacza po ruszaniu powyżej 20km'h nie ważne czy na 1 czy 2 biegu....słychać wyraźnie, że coś się przełącza tylko po pierwszym ruszeniu.

Awatar użytkownika
przebat
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2010, 13:59
Lokalizacja: Poznań
Model:

#11 Post autor: przebat » 08 paź 2010, 22:30

Widze ze temat dosc dlugo przelezal.

U mnie oczywiscie byla to dwumasa. Koszt 2000 + robocizna 300 ale to po znajomosci (Dzieki Piotrze ;)) Stara dwumase trzymam na pamiatke w piwnicy. Okazalo sie do tego, ze sprzeglo prawie nowe wiec te koszty mnie ominely.

No i wlasnie zauwazylem ten dzwiek o ktorym piszecie. Poniewaz codziennie rano pomalutku wyjezdzam z osiedla zawsze na 2-gim biegu przy dokladnie 1100 obrotach slychac wyraznie dzwiek jak gdyby ktos stuknal deseczka w szprychy rowerowe. Na 100% cos sie przelacza. Wyraznie slychac to przy zimnym silniku ale jak jest cieply (krotki postoj), to po uruchomieniu i pierwszym ruszeniu slychac go takze.

Ktos moze wyjasnic co to jest ?

Raf
Przeglądacz
Posty: 62
Rejestracja: 04 wrz 2010, 18:29
Lokalizacja: Krk
Model:

#12 Post autor: Raf » 12 paź 2010, 18:52

kubik_CDTi pisze:po praktycznie każdym odpaleniu powyżej 25km/h bodajże,jest taki dźwięk,jakby się coś przełączało.
kaliope pisze:włąśnie też miałem o to pytać...co to się przełacza po ruszaniu powyżej 20km'h nie ważne czy na 1 czy 2 biegu....słychać wyraźnie, że coś się przełącza tylko po pierwszym ruszeniu.
przebat pisze:przy dokladnie 1100 obrotach slychac wyraznie dzwiek
Też dołączam się do zapytania.
Jest to dźwiek załączania czegoś elektromagnetycznego - dźwięk załączanej - sprężarki klimatyzacji. Tylko, że klimatyzacja (manualna) jest wyłączona?
Co to więc jest?

Awatar użytkownika
kubik_CDTi
Zafiromaniak
Posty: 856
Rejestracja: 20 gru 2009, 15:12
Lokalizacja: Polska
Model:

#13 Post autor: kubik_CDTi » 12 paź 2010, 18:56

Ogólnie to były dwie funkcję z liczbą 25km/h piszczenie pasów i ew. automatyczne zamykanie drzwi,może coś właśnie takiego.
Chipped by MR Motors

kicaj
Zafiromaniak
Posty: 1811
Rejestracja: 04 sty 2009, 20:21
Imię: ---
Lokalizacja: byl HH jest B
Auto: -
Model: 1234567890
Oznaczenie silnika: 123

#14 Post autor: kicaj » 12 paź 2010, 19:16

Burzyk pisze:Jak rano ruszam swoją zafirką to sprzęgło po pierwszym użyciu/ puszczeniu wydaje cichy ale dziwny dźwięk jak sprężyna potem wszystko jest okay. Co to może być?
nie mam takiego dzwieku, ale po przekroczeniu 20km/h (pierwszy raz po uruchomieniu silnika) jest brzdekniecie - w ASO powiedzieli ze to jakis czujnik od ABS, czy jakis bezwladnosciowy... nie pamietam ale tak ma byc.

goldens
Świeżak
Posty: 14
Rejestracja: 14 wrz 2010, 20:02
Lokalizacja: Włocławek
Model:

#15 Post autor: goldens » 12 paź 2010, 19:41

no niestety ja już jestem po diagnozie. dwumasa. mam pytanie czy od jakiegoś innego modelu pasuje koło dwumasowe do ZB 1,9 CDTI 120km. Jeśli tak to o jak jakiego?
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”