Zanikanie prądu w trakcie jazdy

W trakcie jazdy zanikają światła, radio, podświetlenie konsoli

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tigerek3
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2017, 20:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Jarosław
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#1 Post autor: tigerek3 » 16 gru 2017, 20:53

Witam szanownych klubowiczów!
Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem dziwny objaw. Mianowicie w trakcie jazdy na ok sekundę zanika mi zasilanie świateł, radia, podświetlenia konsoli i nie wiem co jeszcze jako, że w tak krótkim czasie w trakcie prowadzenia pojazdu nie jestem w stanie dostrzec nic innego. W momencie zaniku prądu słyszalne jest pyknięcie jakby przekaźnika w okolicy liczników. Przy przekręcaniu stacyjki ani włączaniu świateł takiego pyknięcia nie słyszę. Stukałem/ ruszałem już wszystkimi przekaźnikami i bezpiecznikami w przedziale silnika, szarpałem całą skrzykną bezpieczników i wszystkimi kablami jakie są w jej okolicy i nic podobnego się nie działo. Nadmienię, że ten zanik jeśli się pojawia to albo podczas skrętu albo na dołku/ krawężniku. Nie chcę, żeby mi auto stanęło na trasie, szczególnie, że mam dwójkę małych dzieci i w zimie może nie być to przyjemne.
Macie może jakieś pomysły co to może być? Błędów żadnych komputer nie wyświetla. Program diagnostyczny też nie.

Morfi_pl
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 02 lis 2017, 17:47
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#2 Post autor: Morfi_pl » 17 gru 2017, 09:09

Będzie potrzebny miernik elektryczny (multimetr)
1. Zmierz napięcie bezpośrednio na akumulatorze (na klemach)
2. Odpal silnik i wyłącz wszystkie odbiorniki takie jak światła, grzane pośladki, radio itp. i zmierz znowu napięcie na klemach akumulatora
3. Po dłuższej jeździe zobacz czy któraś z klem nie jest gorąca

merho
Przeglądacz
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2016, 09:28
Imię: maciej
Lokalizacja: gdańsk
Auto: zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#3 Post autor: merho » 18 gru 2017, 11:57

Miałem tak kilka razy przy ruszaniu np na światłach, zwalnianiu i skręcie, dziś padł mi aku, odpalił rano przejechałem kilka km i juz nie ruszył. Trzy tygodnie temu ładowałem fakt mało przejechałem od tego czasu(radio, ogrzewanie kilma etc właczone) i jeszcze minus 3 dzisiaj. Raczej pada, czytam wątki na forum żeby bardziej się zorientować o co chodzi, teraz rozglądam się za miernikiem, może któryś ze znajomych ma, że by go pomierzyć bo możliwe jest ok i to alternator nie ląduję.
[edit] tu masz wątek w którym koledzy wyjaśniają problem viewtopic.php?f=32&t=21541
Ostatnio zmieniony 18 gru 2017, 13:03 przez merho, łącznie zmieniany 1 raz.

Skasowany użytkownik 6483

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#4 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 18 gru 2017, 14:34

Możesz mieć problem z ładowaniem lub ew brakiem dobrej masy. To normalna przypadłość Zosiek, ja również tak miałem. Sprawdz sobie czy przewód masowy Ci się nie grzeje po dłuższej jezdzie, warto wtedy go wymienić na grubszy lub tez dołożyć jeszcze jeden .

Awatar użytkownika
tigerek3
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2017, 20:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Jarosław
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#5 Post autor: tigerek3 » 18 gru 2017, 14:58

Dzięki Panowie. Jutro będę miał chwilę to posprawdzam. Chociaż pogoda nie sprzyja dłubaninie :-(

merho
Przeglądacz
Posty: 64
Rejestracja: 15 kwie 2016, 09:28
Imię: maciej
Lokalizacja: gdańsk
Auto: zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#6 Post autor: merho » 18 gru 2017, 16:34

jarecki69 pisze:
18 gru 2017, 14:34
Możesz mieć problem z ładowaniem lub ew brakiem dobrej masy. To normalna przypadłość Zosiek, ja również tak miałem. Sprawdz sobie czy przewód masowy Ci się nie grzeje po dłuższej jezdzie, warto wtedy go wymienić na grubszy lub tez dołożyć jeszcze jeden .
Biorę to pod uwagę, na razie podładuje akumulator prostownikiem cetek mxs 5 z funkcja regeneracyjną. Potem pomierzę i sprawdzę klemy czy się nie grzeją. Nie mam miernika ale myślę że mi sie uda jakiś załatwić

Awatar użytkownika
tigerek3
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2017, 20:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Jarosław
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#7 Post autor: tigerek3 » 19 gru 2017, 22:50

Pomierzyłem prądy i wygląda to następująco:
Akumulator po całym dniu na mrozie -2st, silnik zgaszony, wszystko powyłączane:
pomiar na biegunach- 12,31V,
na kablach- 12,31V,
na silniku -, na aku+ 12,33V,
Na silniku-, na aku- 0,00V
Silnik uruchomiony, wszystkie odbiorniki wyłączone:
na biegunach aku- 14,45V w testmode: 14,2V
silnik uruchomiony, włączone światła długie, ful nadmuch, ogrzewanie szyb, radio, CB:
Na biegunach aku: 14,25, w testmode: 13,9-14,0V
Po 10 minutach od zgaszenia silnika i wyłączeniu wszystkiego napięcie na akumulatorze spadło z 13,2V do 12,6V
Po dłuższej jeździe nie zauważyłem nagrzewania się klem. Chociaż + była ciepła ale to raczej od bliskości zbiorniczka wyrównawczego który mocno grzeje.

Skasowany użytkownik 6483

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 » 19 gru 2017, 23:11

Ładowanie masz bardzo dobre , rownież napiecie aku jest ok.

Morfi_pl
Bywalec
Posty: 109
Rejestracja: 02 lis 2017, 17:47
Imię: Marcin
Lokalizacja: Bydgoszcz
Auto: Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
Plec:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#9 Post autor: Morfi_pl » 20 gru 2017, 19:13

Z aku wygląda że wszystko super.
Może coś z tych objawów będzie pasować ?
http://elektronika.com.pl/uslugi/zakres ... o-isuzu/m/

Awatar użytkownika
tigerek3
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2017, 20:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Jarosław
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#10 Post autor: tigerek3 » 20 gru 2017, 22:00

I tego się obawiałem, że trzeba będzie głębiej pogrzebać :-/ Jest szansa, że to szczotki w alternatorze się przywieszają? Swoją drogą wymieniłbym go na jakiś mocniejszy bo przy mojej miejskiej jeździe mam ciągle niedoładowany akumulator.

Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Morfi_pl pisze:
20 gru 2017, 19:13
Z aku wygląda że wszystko super.
Może coś z tych objawów będzie pasować ?
http://elektronika.com.pl/uslugi/zakres ... o-isuzu/m/
Pierwsze objawy by nawet pasowały. Tylko do Piaseczna to ja mam 300km. Poszukam kogoś bliżej. Dzięki

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Posty: 6689
Rejestracja: 29 wrz 2014, 15:53
Imię: Rafał
Lokalizacja: Warszawa Włochy[ESK]
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#11 Post autor: rafant4011 » 20 gru 2017, 22:06

Zmierz jeszcze na odpalonym silnika; plus na alternatorze, minus do obudowy altka i czy wynik pokrywa się z plusem i minusem akumulatora.

Awatar użytkownika
tigerek3
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2017, 20:36
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Jarosław
Auto: Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTL
Plec:
Kontakt:

Zanikanie prądu w trakcie jazdy

#12 Post autor: tigerek3 » 31 gru 2017, 17:44

Na razie wymieniłem akumulator bo i tak mi już dogorywał. Nie mam garażu a grzebanie na parkingu zostawię sobie na wiosnę. Póki co objawy zniknęły więc jeżdżę i obserwuję :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”