Wymiana włącznika świateł na automat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: mariusz131, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#1 Post autor: arkady2222 » 06 sty 2018, 17:38

Witam wszystkich.
Ponieważ dość często zapominam o włączeniu świateł ( aż dziwne, że jeszcze nie dostałem mandatu? ), chciałbym w swojej Zosi wymienić cały panel do świateł na ten z funkcją auto.
I teraz pytanie? Czy jak zamienię to zadziała, czy trzeba coś przerabiać, lub aktywować?
Zaznaczam, że nie posiadam czujnika zmierzchu i zależy mi tylko na tym, żeby światła włączały się po uruchomieniu samochodu.
Arkady

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1932
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Wymiana włącznika świateł na automat

#2 Post autor: ryba1 » 06 sty 2018, 18:01

W zafirze B możesz te funkcje aktywować op-com

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1585
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#3 Post autor: Ostap » 06 sty 2018, 21:13

Dokładnie :) Bez 'AUTO' jak będziesz miał pozycję 0 to będą świeciły non stop. Nie wiem jak jest w B jeśli nie masz REC z tyłu ale chyba wtedy komputer UEC to włączy z przodu i z tyłu.
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Posty: 1932
Rejestracja: 09 lip 2017, 12:27
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: CGD/SB
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH
Plec:
Kontakt:

Wymiana włącznika świateł na automat

#4 Post autor: ryba1 » 06 sty 2018, 21:49

Można ustawić opcję na same przednie światła mijania a na noc przekręcać włącznik

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#5 Post autor: Crazy » 07 sty 2018, 10:03

Dokładnie aktywacja opcomem i ustawić światła mijania aby uruchamiały się po odpaleniu silnika.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#6 Post autor: arkady2222 » 07 sty 2018, 17:40

Zależy mi, żeby po odpaleniu samochodu zaświeciły się światła z przodu i z tyłu, bez jakichkolwiek kombinacji.
Więc w tym wypadku wystarczy, że wymienię panel od świateł, na ten z włącznikiem AUTO i aktywuję opcję OP-COM em?
Arkady

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1585
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#7 Post autor: Ostap » 07 sty 2018, 17:44

Jeśli chcesz tak jak opisałeś to musisz tylko aktywować opcomem nic nie musisz wymieniać.
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Posty: 540
Rejestracja: 15 sie 2016, 13:39
Imię: Szczepan
Lokalizacja: [KRA]
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

Wymiana włącznika świateł na automat

#8 Post autor: Mawerix » 07 sty 2018, 18:46

arkady2222 pisze:
07 sty 2018, 17:40
Więc w tym wypadku wystarczy, że wymienię panel od świateł, na ten z włącznikiem AUTO i aktywuję opcję OP-COM em?
Nic nie wymieniasz tylko programowanie op-comem

https://www.youtube.com/watch?v=REbBxLCrKFw

tu na przykładzie Op-coma

https://www.youtube.com/watch?v=lqKoYXcOsiQ

Oczywiści Car Pass masz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 18:46 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#9 Post autor: arkady2222 » 07 sty 2018, 19:16

Czyli nie muszę mieć pokrętła z funkcją AUTO, żeby światła zapalały się po odpaleniu samochodu?
Jednak zastanawia mnie jedna rzecz...W przypadku jak nie wymienię pokrętła na to z AUTO, to po odpaleniu samochodu nie będę miał już możliwości wyłączenia świateł?
Car pass mam.
Arkady

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1585
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#10 Post autor: Ostap » 07 sty 2018, 22:10

Dokładnie tak. Nie wyłączysz świateł. Chyba, że taką funkcję da się szybko dezaktywować pokrętełem ruszasz w prawo i później szybko w lewo. Z 'AUTO' da się, czy bez AUTO da się? Nie wiem mam przełącznik z AUTO i u mnie da się.
Poczytaj jak to zrobić, zaprogramuj i przetestuj ;) nie będzie się dało to kup przełącznik z AUTO
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Crazy
Zafiromaniak
Posty: 1760
Rejestracja: 25 maja 2016, 08:00
Imię: Dawid
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#11 Post autor: Crazy » 07 sty 2018, 22:29

Gdzieś na YT widziałem jak.na włączniku bez auto gość wyłączył tą opcję :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Posty: 1949
Rejestracja: 02 lis 2014, 09:58
Lokalizacja: Limanowa
Model:
Kontakt:

Wymiana włącznika świateł na automat

#12 Post autor: Rafoooo » 07 sty 2018, 23:01

Ja nie mam auto, a zwykły wyłącznik... i właśnie w taki sposób wyłączam... ruch w prawo i szybki powrót w lewo wyłącza światła.
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#13 Post autor: arkady2222 » 08 sty 2018, 10:26

Rafoooo pisze:
07 sty 2018, 23:01
Ja nie mam auto, a zwykły wyłącznik... i właśnie w taki sposób wyłączam... ruch w prawo i szybki powrót w lewo wyłącza światła.
A jak chcesz powrócić do poprzedego ustawienia, to robisz taki sam myk, czy wszystko się dezaktywuje?

Dodano po 3 minutach 21 sekundach:
palibrzuch pisze:
07 sty 2018, 22:10
Dokładnie tak. Nie wyłączysz świateł. Chyba, że taką funkcję da się szybko dezaktywować pokrętełem ruszasz w prawo i później szybko w lewo. Z 'AUTO' da się, czy bez AUTO da się? Nie wiem mam przełącznik z AUTO i u mnie da się.
Poczytaj jak to zrobić, zaprogramuj i przetestuj ;) nie będzie się dało to kup przełącznik z AUTO
Czyli jak przełącznik jest na AUTO, to po odpaleniu zapalają się światła, a po przekręceniu na "0" gasną?
Arkady

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Posty: 1585
Rejestracja: 15 lip 2017, 21:52
Imię: Łukasz
Lokalizacja: Wwa
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#14 Post autor: Ostap » 08 sty 2018, 16:01

Ten myk aktywuje i jak zrobisz drugi raz to wyłącza. Tylko najpierw musisz ustawić opcomem tak jak chcesz aby później mykiem włączać i wyłączać tą funkcję.

Jeśli masz z AUTO to możesz tak ustawić jak piszesz wyżej.
Obrazek


Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
arkady2222
Bywalec
Posty: 101
Rejestracja: 22 lip 2017, 11:51
Imię: Arek
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: A17DTJ
Plec:

Wymiana włącznika świateł na automat

#15 Post autor: arkady2222 » 09 sty 2018, 10:48

palibrzuch pisze:
08 sty 2018, 16:01
Ten myk aktywuje i jak zrobisz drugi raz to wyłącza. Tylko najpierw musisz ustawić opcomem tak jak chcesz aby później mykiem włączać i wyłączać tą funkcję.

Jeśli masz z AUTO to możesz tak ustawić jak piszesz wyżej.
Za dużo zabawy z tym kręceniem w prawo i lewo. Kiedyś mógłbym tak się zakręcić, że w końcu bym już nie wiedział, czy mam włączone, czy wyłączone światła :lol:
Zamowię panel z AUTO i bedzie jak trzeba.
Dzięki za pomoc.

Dodano po 1 godzinie 48 minutach 59 sekundach:
Koledzy, zaczynają wychodzić jakieś kwiatki z tym panelem.
Upatrzyłem sobie na alledrogo panel do swiateł z Zafiry B z przelącznikiem AUTO, ale sprzedajacy poprosił mnie o numer fabryczny mojego starego panelu ( bezfunkcji AUTO ). Kiedy mu go przesłałem, stwierdził, że numery się nie zgadzają i ten jego panel może u mnie nie zadzialać????????
Cały czas myślałem, że wystarczy podmienić panel, ten, bez AUTO, na ten z AUTO wszystko poustawiać opcomem i będzie banglać??????
Mogę kupować w ciemno, byle była funkcja AUTO?
Ostatnio zmieniony 09 sty 2018, 12:38 przez arkady2222, łącznie zmieniany 1 raz.
Arkady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”