Klamka zewnętrzna
Zafira B
- szymonOPC
- Bywalec
- Imię: Szymon
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: LEH
- Plec:
Klamka zewnętrzna
Witam wszystkich
Mam pytanie aby zdemontować klamkę zewnętrzną w zafirze B to muszę się do niej dostać od środka poprzez zdjęcie tapicerki drzwi ? Czy po otwarciu drzwi muszę zdjąć jakąś zaślepkę aby móc ją odkręcić ? Bo problem polega dokładnie na tym że klamka tylnych lewych drzwi mówić krótko jakby się poluzowała i lata a nie tak jak reszta które widać że są dokręcone i trzymają się kupy

Klamka zewnętrzna
Na szczęście klamki w naszych autach to żaden problem by je zdemontować. Z boku drzwi musisz odnaleść taką dziurkę na wysokości zamka. Jest ona zabezpieczona gumką. Zdejmij ją i tam kluczem typu torx odkręć troszkę śrubę to poluzujesz tą krótki element klamki. Wysuń go a wtedy wyjdzie Ci cała reszta. Podejrzewam ,że masz te luzy własnie przez to ,że masz nie dokręconą ta śrube kontrującą klamkę. Na początek postaraj sie ja dokręcić a być może luzy znikną.
- szymonOPC
- Bywalec
- Imię: Szymon
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: LEH
- Plec:
Klamka zewnętrzna
Dzięki Jarek za podpowiedz
A więc od razu wziąłem się za robotę i problem rozwiązałem. Problemem opadającej klamki było zużycie materiału tj. klamka w momencie otwierania i zamykania obciera o wkładkę również plastikową a więc nadlałem troszkę kleju na dół klamki (jak widać na powiększeniu zdjęcia) i problem rozwiązany

Później troszkę wd40 aby był lepszy poślizg i gotowe

Później troszkę wd40 aby był lepszy poślizg i gotowe